Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

”Gud med oss”, ”Gott mit uns”, använts av soldater…?

gottmiwar

Sanningen bakom är aningen dubbel. Lite historik. För runt 400 år sedan och bakåt talades i Sverige ex. franska, finska och ryska. Franskan kom bl.a. med vallonerna. I Matthew 1:23, hänvisar man till profetian skrivet i Jesaja 07:14, med namnet Immanuel (Emmanuel) som – ”Gud med oss”.

”Dieu le veut” (Gud vill det) ylade korsfararna på sina mordiska härnadståg på 1000-talet. ”Gott mit uns” var en devis som stod skriven på de nazistiska soldaternas uniformer under andra världskriget. Religiösa företrädare svarar med motsvarande exempel på illdåd och ondskefullhet som skett under antireligiösa fanfarer (enligt Åke Wennman, svd.se).

Gustav II Adolf föddes 9 december 1594 och blev konung 1611. Han blev detta när han var 17 år, efter att hans far – Karl lX – dog. Och – Gustav II Adolf hade bl.a. valspråket, Gud (är) med oss. Flera valspråk ex. Gud (är) med oss (tyska: Gott mit uns) – ett uttryck som användes på pansar i den tyska militären från Tyska riket till slutet av tredje riket, även om dess historiska ursprung är mycket äldre. Det fanns tidigt på Järnkorset och mynt.

Det kejserliga ryska mottot var av samma betydelse, ”S nami Bog!”, och översatt även till ett stridsrop för det sena romerska riket och det bysantinska riket. Det är också en populär psalm i östra ortodoxa kyrkan, sjungen under gudstjänster i Great Compline (nattbönen, eller bönerna vid slutet av dagen). Kvällsgudstjänst.

gottmitmynt

På 1600-talet använde man frasen Gott mit uns som ”ett ord i fält”, ett uttryck som användes som en form av lösenord. Bland annat av den armé som stred för Gustav II Adolf vid striderna vid Breitenfeld (1631), Lützen (1632) och Wittstock (1636) i trettioåriga kriget.

Tyska soldater hade Gott mit uns inskrivet på sina hjälmar i första världskriget. Till tyskarna var det ett stridsrop, under andra världskriget bar Wehrmacht-soldater denna text på sina bälten, till skillnad från medlemmar i Waffen SS, som bar mottot Meine Ehre heißt Treue (”Min ära är lojalitet”).

Och faktiskt, musikaliskt är det tredje spåret på albumet Carolus Rex från svenska power metal-bandet Sabaton betitlat ”Gott Mit Uns”, och handlar om 1631 och slagen ovan nämnda.

Vad betyder ”GMY, läste jag någon undrade om?
En del människor envisas med att avsluta brev med just dessa tre bokstäver. Det står för, Godt mitt you, och påstås vara en hälsning som utväxlades mellan tyska och allierade, därav språkblandningen, på ubåtar under 2:a världskriget. En form av militärt språkbruk?

De tre orden står för en del olika, men klart är att Gud ska ge styrka och skydd.

Källor:
goarch.org
en.wikipedia.org
sv.wikipedia.org
gottmituns.net
svd.se
groups.google.com
timetoast.com
www3.cpdl.org

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.