Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Yangtorp, en otrolig historia – kinesiskt blev svenskt, och baksidan märklig…

Jag läste och instämmer i – vem kunde tro att Yangtorp, detta storslagna kinesiska tempel i den lilla skånska byn Jönstorp, skulle åter börja fungera och leva? Vad är detta för tempel???

Yangtorp är en liten del av Kina, mitt i sydöstra Skåne. Bland lövskog, ängar och fält vilar det 12.000 m2 stora templet – en stängd plats för icke medlemmar, där man kan lära sig mer om Qigong, meditera eller bara vara. Jag skulle ej ha råd, fast titta på avstånd kan alla. Läs den otroliga historien!

Yangtorp grundades 1998 av Master Marcus Bongart, utnämnd Qigongmästare, verksam som läkare i traditionell kinesisk medicin, invigd munk i det legendariska Shaolintemplet m.m. enligt deras egen hemsida. Han fann denna plats i Jönstorp i Hörby kommuns sydöstra hörn, med Vollsjö och Brösarp som närmaste namnkunniga orter. År 1998 började han bygga templet Yangtorp och efter några år gick forna ABBA-medlemmen Anni-Frid (Reuss) in med minst 45 miljoner kr i tempelprojektet. Det som såg ljust ut blev bråk, konkurs och rättegångar. Men nu är templet ändå färdigställt, till slut. Enligt källan.

En förvaltare berättar sin del: ”Under förvaltningstiden hade vi nio inbrott, trots väktare. Nyfikna turister plockade minnessaker i trädgården, det kunde vara hundratals personer där på en helg som vakterna fick avvisa.” (maj 2016).

Historien dit: 2011 försattes Yangtorp i konkurs, den buddistiske munken Marcus Bongarts tempelföretag, med drygt 44 miljoner kronor i skulder. Detta för att 2013 köpas för 5 miljoner av en stiftelse med Marcus Bongart som ledamot. Master Marcus köpte tillbaks sitt tempel. Vem/vilka som fixade pengar och fler miljoner till återuppbyggnaden är hemligt. Bongart dömdes också för bokföringsbrott samt försvårande av skattekontroll till villkorlig dom och samhällstjänst.

Exakt hur de pengarna kommit fram är oklart. Bakom Stockholmsföretaget Manzano AB som 2013 köpte Yangtorp står advokaten Peter Sävblom som är bosatt i London. Och en av ledamöterna i Manzanos styrelse är samme man som drev templet när det gick i konkurs med 54 miljoner kronor i skulder ett par år tidigare: Marcus Bongart.
Många aktörer förlorade mycket pengar på konkursen eftersom det bara fanns 362 000 kronor att betala ut sedan banken tagit den 1,1 miljon som var intecknad och konkurskostnaderna på nästan 3 miljon kronor var betalda.

ett

Anni-Frid Reuss och maken Henry Smith förlorade mest: de fick bara tillbaka 4 713 kronor av sina 45 miljoner kronor. Flera lokala småföretag förlorade hundratusentals kronor. Desto bättre gick det för Marcus Bongart personligen. Via den statliga lönegarantin fick han ut 211 200 kronor. Sammanlagt betalades det ut 1,25 miljoner kronor av skattepengar till de drygt 30 tempelanställda.

”Det finns ett dokument som visar att Anni-Frid och Henry lånade ut pengarna och det är undertecknat av Bongarts son. Att tingsrätten väljer att tro på sonen när han säger att han inte förstod att det var en lånehandling han undertecknade, är högst anmärkningsvärt (Johan Schlasberg) och – i rätten sade Marcus Bongart sig vara en munk som inte får äga någonting, vilket ter sig väldigt konstigt med alla hans engagemang i olika bolag.

Besöka detta lär ej gå men man ska kunna äta något kinesiskt gott på restaurang Guan Gu. När det senast var öppet höll restaurangen lunchöppet för allmänheten, nu är den endast öppen för kursdeltagare .Men det ska bli så, säger ägaren. Jag läste också att det annonserades efter servicepersonal som är ”engagerad, flexibel och ansvarstagande och ser möjligheter i en arbetsplats som fortfarande är i en spännande utformningsfas”. Vad det nu betyder. Förra gången gick delar av personalen till media och berättade att lönen inte hade betalats ut. Källor berättar.

Frida i ABBA har inte ens svenska wikipedia uppdaterat. Anni-Frid Reuss blev 29 oktober 1999 änka efter sin man. I dag bor Anni-Frid Reuss/Lyngstad växelvis på Mallorca och i Schweiz, tillsammans med sambon Henry Smith, greve av Hambleden. Han gifte sig med amerikanska Sara Suzanne Anlauf 1983 och hade två döttrar, Sara Marie Celeste (f. 1986) och Alexandra Patricia (f. 1989). Han var en filmproducent och krögare. Han separerade från sin fru 2003 och återvände till Hambleden, Buckinghamshire, England. Smith bor med Lyngstad i Schweiz.

abbafridasambomed

Politik?
I juli 2014 stod det att Marcus Bongart som är munk i buddisttemplet Yangtorp även stod på Miljöpartiets lista till kommunalvalet. Men deras ordförande i Hörby, Edvin Roslund, fick reda på att Bongart åtalats för ekonomisk brottslighet och var osäker om fortsättningen. Svar idag har jag ej funnit.

En berättelse med magiska förtecken, men från meditation till ekonomi är steget mycket kort. Yangtorp, vackert.

Källor:
sydsvenskan.se
yangtorp.com
ystadsallehanda.se x
expressen.se x
aftonbladet.se x
en.wikipedia.org

Foto på området lån av: Guntan Nilsson
x de personliga uppgifterna

 

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.