Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Helmer Erik Ljus, snart 89 år, Sveriges äldste livstidsfånge…

helmer

Ja, brott har ingen ålder? Sveriges äldste livstidsfånge är född i slutet av april 1927. Erik Helmer, kallad Ljus-Helmer. Relation: Personen är inte gift. Boendeform: Uppgift saknas. Anledning klar.

Hur startade det en gång?
Helmer föddes i Delsbo 1928. Vid fyra års ålder skildes hans föräldrar och Helmer fick bo i fosterhem hos en moster. Skolan avslutade han i Tallåsen i västra Hälsingland och vid tolv års ålder fick han börja jobba i skogen tillsammans med de vuxna. Från början handlade det om jämförelsevis harmlösa brott, som hembränning och tjuvjakt. Otaliga gånger har han suttit åtalad vid tingsrätten i Delsbo för sådana lagöverträdelser.

Begick sitt första brott 1947 och har levt ett kriminellt liv. Mördade en nära vän med yxa 1988. Men livstidsdomen fick han efter ett mord 1999. Då knivmördade han sin granne i Ljusdal. I fängelse sedan 1999.

Ljus-Helmer, som han alltid kallats hemma i Delsbo. ”Här står tiden stilla. Så upplever Helmer sin situation på kriminalvårdsanstalten Saltvik, Härnösand. Superfängelset.” Då.

helmer11

Han som levt sitt liv under många år vid sidan av lagen. Han vet själv inte hur många år han totalt tillbringat på anstalt. Men av de senaste 23 åren har han suttit inne i 20, för betydligt allvarligare brott. Detta skrivet för flera år sedan.

Så vad som skett. Med en yxa dödade han en person i Delsbo 1988. Helmer dömdes till elva års fängelse. Skötte sig föredömligt i anstalten och kom ut efter nio år. Ett par år senare (1999) dödade han igen, med kniv den gången i Ljusdal. Helmer dömdes till den livstid han nu avtjänar.

Det finns en Sten-Erik Eriksson, inspärrad i mer än 50 år på rättspsykiatrisk klinik, ca 85 år, dömd för mord och grov otukt med barn och överlämnades till sluten rättspsykiatrisk vård.

Helmer: ”Jag vet inte vad som hände. Jag måste ha varit drogad … och det slog väl slint.”
Demens sedan. De enda gånger Helmer kommer utomhus är en gång i månaden då han har korta permissioner. Bevakade sådan, alltid har han två väktare med från anstalten. Men reglerna är hårda, han får inte köpa och ta med något tillbaka till fängelset.

12 juni 2016 läser man, ”Nu har Örebro tingsrätt beslutat att avslå hans begäran om tidsbestämt straff, vilket är ett i raden av många avslag för 88-åringen.” 2017: ”Nu vädjar hans kontaktperson utanför fängelset till regeringen om nåd. Det kan inte vara rimligt att en 89-årig sjuk människa förvaras på en säkerhetsanstalt, skriver mannen i nådeansökan.

Helmer är en mycket gammal människa, han är sjuk och han har en begynnande åldersdemens. Han ser inget hopp och enligt mitt menande inte mycket tid kvar, skriver kontaktpersonen.” Brott lönar sig ej sägs det. Och inga ursäkter finns för våld annat än i självförsvar. Inför lagen är vi olika? Rätt fel?

Källor:
st.nu
ratsit.se
helahalsingland.se
svt.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.