Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Rossö är ett av de vackraste ställena på jorden…?

ross3
Ja, så läste jag av en vän, enligt henne skulle det vara så vackert. En plats jag ej visste om, men nu är det dags. Rossö är en ö i Tjärnö socken i Strömstads kommun som är belägen cirka 10 km söder om Strömstad. Ön har fast förbindelse, en broförbindelse med fastlandet, och har egen avfart på E6.

Rossö är genuint, lummigt och vackert. Västra delen av ön (västerut) är naturreservat tillsammans med Kockholmen, och Rossös klippor är populära att förtöja vid. Här finns också flera campingar. Rossösundet norr om ön bidrar med en egen innerskärgård mellan Rossö och Saltö/Tjärnö, och en del tältbara småöar emellan dem.

Rossö är känt tillsammans med Smögen, som på 1920-talet var hummerhandelns absoluta centrum. Hummerfisket är heligt här, bland hummerfiskarna finns både rutinerade yrkesfiskare och mer lycksökande fritidsfiskare. En omskriven fångst fick rossöbon Kjell Johansson, fångad utanför Ramsö en höst i slutet av 1990-talet. Vikten hela 4,4 kilo och fångsten orsakade uppståndelse i hela vårt land.

ross2

Historia?
Från tidigt 1920-tal till mitten av 1950 hade Rossö tullstation. På 1940-talet var en fjärdingsman (polis) stationerad på Rossö. Under andra världskriget var Rossö under perioder starkt befäst av militära förband. Rester av luftvärnsfästen finns kvar på Hageberget och Höjdeberget. Luftvärn fanns även nergrävt i Blåsoppskogen. Bevakningsposter var stationerade på Oxefjäll, Kockholmen Klemensberget, Höjde- och Hageberget.

Längst västerut på Rossö, vid Kosterfjordens kant i höjd med Ramsö ligger Kockholmen som numer är en del av Kosterhavets nationalpark. Här är saltstänkt ytterskärgård och barrskog, man kan promenera längs de klippiga stränderna, ta ett dopp från klipporna i sydväst. Från halvöns högre delar har du utsikt över hela Kosterskärgården.

Flera väl skyltade stigar visar vandraren runt på halvön. I närheten finns fina Timmerholmarna och längre söderut väntar härliga skogar att ströva i.

ross1

Nutid?
Sommarhus är eftertraktat, man kan även hyra. Ön har drygt ett par hundra invånare cirka, grundskola med årskurs 1-6, en förskola och även en liten lanthandel. På sommaren är aktiviteten störst, då de många sommarhusen och campingen befolkas.

Se i sena sommar?
Aktiviteter på Rossö
5-13 augusti 2017
Utställning om Kosterhavet
Natur möter kultur..
Tid: 6/8 -7/8 och 8/8 -14/8
6 augusti
Vandring på Västra Råssö – Kockholmen
Tallskog och klapperstensfält.
Tid: 10.00–14.00
Plats: Kockholmens naturreservat

Källor:
sv.wikipedia.org
rossonu.nu
vasterhavsveckan.se
kajakrapporten.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.