Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Chuck Berry, rockens gigant har gått bort, 90 år, minnen…

Chucken, en legend har somnat in. Chuck Berry, mannen som varit rock hela livet, införde sin ”duckwalk” som AC/DC:s Angus Young tagit efter – Chuck skapade många hits. 90 år blev han och musiken lever kvar. Vad finns det som vi ej vet så mycket om? Vem och vad var han? 1,84 meter. Musiken. Rock. Narkotika. Skandaler.

Fakta säger att Chuck Berry, eg. Charles Edward Anderson Berry, föddes 18 oktober 1926 i St. Louis, Missouri, död 18 mars 2017 i St. Charles, Missouri.
Han var en amerikansk sångare, gitarrist och låtskrivare. Han var gift med Themetta ”Toddy” Suggs, som han gifte sig med 1948. Fyra barn.

Han var en av förgrundsfigurerna inom den tidiga rock’n’roll-musiken på 1950-talet. Texterna till hans låtar kretsar mycket ofta kring livet för amerikanska ungdomar och handlar om bilar, dans, ung kärlek, föräldrar och skola. Så tycker de mesta experterna. Jag minns Pulp fiction och dansnumret med hans You never can tell, en av de största låtarna enligt mig.

Chuck föddes som det tredje barnet i en stor familj i St. Louis. Hans far var predikant och snickare, hans mor lärare. I tonåren lärde han sig spela gitarr med hjälp av en skolkamrat. Det var då han började sjunga och spela i ett band, och – köpte kameror och fotomaterial. Några av hans fotografier av berömda och nära hänger i gallerier runt om i världen i dag. Han arbetade också som vaktmästare, snickare och frisör. Redan under det tidiga 1940-talet började han uppträda inför publik.

Hans baksida har varit en del kriminalitet. Som sjuttonåring begav sig Berry och två vänner ut på resa som slutade i kriminalitet då de rånade ett antal affärer i Kansas City, Missouri samt begick en bilstöld. Berry dömdes sedermera till fängelse och satt inne på ungdomsanstalt i Jefferson City i tre år. Efter att han blivit frisläppt arbetade han under en tid på en bilfabrik. Ett bakslag kom då han 1959 anklagades för ett förhållande med en fjortonårig flicka från Mexiko, Janice Escalante.

Han hade skaffat arbete åt henne på sin St. Louis-klubb, Berry’s Club Bandstand, som så kallad ”hat check-girl”, men senare givit henne sparken. Berry blev i december 1959 åtalad för att ha fört en minderårig in i staten för sexuella ändamål, den amerikanska lag som går under namnet ”the Mann Act”. Berry själv hade en annan bild av händelseförloppet, men han dömdes efter ett flertal processer till fem års fängelse. Han satt dock inne endast åren 1961–1963.

1990 stämdes han av ett antal kvinnor sedan det framkommit att en videokamera fanns monterad på damtoaletten till Berrys restaurang Southern Air. Fallet prövades aldrig rättsligt utan Berry gjorde en ekonomisk uppgörelse med kvinnorna. Dock dömdes han i samma veva till fängelse för ringa narkotikabrott.

Har avtjänat fyra fängelsestraff sålunda – för väpnade rån 1944, för brott mot Mann Act 1959 och för skatteflykt 1979. Men även narkotikabrottet 1990 ovan.

Han ägde ett lager fullt av gamla Cadillacs, en från vart tredje eller fjärde modell/år, ända tillbaka till mitten av 1950-talet, då han påstod sig försökt bli av med dem, men ingen gav honom ett rimligt pris så han bara lagrade dem.

chuck-berry-themetta-berryMed frun

Hits?
Maybellene”, ”Sweet Little Sixteen”, ”Little Queenie”, ”Johnny B. Goode”, ”Memphis, Tennessee”, och ”No Particular Place to Go” – den senare minns jag från Tio i Topp.”Roll Over Beethoven”, ”Johnny B. Goode”, ”Rock and Roll Music” m.fl. Berry har inspirerat andra kända namn som Keith Richards, Paul McCartney, John Lennon och Bruce Springsteen.

I juli 2007 följde han med Status Quo på deras turné genom Sverige. I samband med att Berry fyllde 90 år 2016 offentliggjordes att han 2017 ger ut ett helt nytt studioalbum med titeln Chuck. Det var det första nya studioalbumet på 38 år.

Slutet så. Han hittades i sitt hem av polisen som förgäves försökte rädda hans liv, enligt BNO News. Han somnade in i sitt hem 90 år gammal. En stor rockmusiker.

Källor:
sv.wikipedia.org
aftonbladet.se
cnn.com
imdb.com

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.