Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Acne som i finnar, problem i alla år med? Vad vet man…?

Medicinska problem ska man ta med sin läkare, men fakta finns i mängd så jag gräver mig ned i denna hudåkomma. Akne, som ofta kallas finnar, är vanligt och helt ofarligt. Akne är inflammerade talgkörtlar i huden som syns som utslag. Fick frågan av en vän.

Akne (alternativt stavat acne), fackmässigt även benämnt acne vulgaris, är en godartad hudsjukdom som innebär kvisslor på huden orsakade av en inflammation som i sin tur kan vara orsakad av infektion av vanliga hudbakterier (särskilt Propionibacterium acnes), och svarar ofta på behandling med antibiotika.

Och om föda är experter ej helt överens, men de flesta anser att finnar orsakas varken av choklad eller friterad mat, utan av en överreaktion på normala könshormonnivåer. Det hävdar forskare vid universitetet i Göttingen. Akne beror på fyra samverkande faktorer: ökad talgproduktion, abnorm keratinisering (balans mellan hud som bildas och gammal hud som stöts bort), bakterietillväxt och inflammation.

En anledning att finnarna är ofta återkommande på samma ställe är att man har vissa områden i ansiktet som är fetare än andra. Många har fetare hy just i pannan, på näsan samt hakan och är torrare på kinderna. Både alltför torr hy och alltför fet hy kan leda till finnar.

Ofta kommer akne i ansiktet, på bröstet och på ryggen där talgkörtlarna är större än på andra delar av kroppen. Akne beror inte på dålig hygien. Det går att bli av med akne, även om det kan ta lite tid. Kläm inte på aknen, eftersom talgkörteln kan skadas och inflammationen bli värre. Du ska inte heller själv sticka eller skära i en böld. Då ökar risken för ärrbildning. Expertord. Smärtan är av – inflammationen eller infektionen.

Så det som kallas myt. ”Choklad orsakar akne. Fakta: Oavsett vad föräldrarna eller deras föräldrar fortfarande säger, visar studier de senaste 20 åren att choklad inte har någon inverkan på akne. Tvärtom så hävdar flera dermatologer att dieten inte spelar någon betydande roll för om akne kommer att utvecklas eller inte. Numera anses akne utvecklas genom kombinationen av bakterienivån och oljan i huden

Vissa andra studier tyder på att mat med högt GI (glykemiskt index), choklad och mjölkprodukter – kan – göra att man får mer finnar och pormaskar. Det krävs dock mer omfattande studier för att konstatera att kost är en orsak till akne. Lika troligt kan vara t.ex. socker och vetemjöl, och även intag av mjölk.

Råd som vanligt drabbade givit gäller fall där man anser vara av den grad att man kan åtgärda det själv.
”… de gånger har jag testat att sova med ett förband av pappas brännvin på (han var så där lagom glad på mig) dränka den i tandkräm och konstant badda alsolsprit på den. Det har haft ett varierande resultat.”

”Nej, det är liksom inget att klämma. Det är bara en röd utbuktning. Om du ska ut nu kan du ju testa att kyla ner med en isbit så ska svullnaden lägga sig i alla fall. Imorgon; spring och köp typ basiron på apoteket och dutta på för att försöka hindra att den blir större.”
Ett annat är att göra sönder finnen tar jag ej med, kan förstöra mer, men ”kyl finnen med en isbit, / badda med spritindränkt bomullstuss, sätt på ett plåster. Den försvinner inte på en timme, men kanske…”

”Jag sover med tandkräm på finnen. Det brukar torka ut dem rätt så snabbt. Blöt ett plåster med alsolsprit och sätt på. Funkar tycker jag!” ”Dutta på tea tree olja ett par gånger om dagen. Det tycker jag hjälper mot finnar och småsår.” ”… en klick Basiron på varje blemma (finns på apotek, torkar inte ut huden lika mkt som Stioxyl).”

 

En seriösare källa anser att tandkräm är en gammal klassisk metod för att torka ut finnar. Se till att använda de sorter som är helvita. Applicera på finnarna och låt sitta i ett par timmar.

finnar

Mer råd av tidnings-experter i skönhet: ”Genom att blanda en del äppelcidervinäger med 3-4 delar vatten skapar du en toner som både kan döda bakterier på huden och ge en lätt peel. Vinägern innehåller dessutom också citronsyra.”

Dock, jag betonar, man ska aldrig testa innan man vet att det är mer ”oskyldigt!. För, det finns även receptbelagda läkemedel som kan behövas om du har svår akne eller om receptfria läkemedel inte hjälper. Eftersom det finns olika sorters akne är det viktigt att få rätt slags behandling. Allvarligare former av akne, med så kallad cystbildning (stora, tjocka och smärtsamma knölar inuti huden), beror inte på igentäppta och inflammerade porer utan på en – inflammation inuti huden mellan två hudlager, och det är olyckligt om denna form av akne behandlas som en vanlig akne. Obs! Vid cystisk akne är det lätt att läderhuden blir skadad, särskilt om man försöker tömma ut var (vilket är omöjligt utan professionell assistans).

Så enkla fall, göra rent, tandkräm, pröva, är det osäkert så ta kontakt med din läkare. Jag skriver enbart av källor, icke att jämföra med en läkare. Att se acnen behövs många gånger innan man ”pillar med smutsiga fingrar”, var noga med din hygien!

Källor:
familjeliv.se
brollopstorget.se
expressen.se
nyheter24.se
1177.se
hudguiden.se
svd.se
sv.wikipedia.org
sv.healthline.com

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.