Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Är du som en fisk i vattnet? Och kan en fisk praktiskt sett drunkna…?

drunkna

Frågan kan te sig märklig, men i vår värld finns mycket av känt och okänt, så en förklaring om fiskarna vars element är vatten. Fiskar är – beroende av syre som de tar upp från vatten via gälarna. Om de hamnar på torra land fungerar inte detta och de kvävs. Så korrekt är det att de kan kvävas – till döds eftersom fiskar inte andas luft (eftersom de inte har lungor). Istället använder fiskar gälar för att utvinna syre de behöver från vattnet.

Fiskar använder alltså gälarna för att ta upp syre – ur det omgivande vattnet, medan landlevande ryggradsdjur använder sina lungor och även – vattenlevande djur med lungor, som valar, delfiner och sköldpaddor.

Från gälarna leds syret ut i blodet, liksom det hos däggdjur gör från lungorna. Fiskarna är med andra ord beroende av att det finns syre i vattnet, så om syrebrist uppstår riskerar fiskarna att kvävas. I våra egna vatten händer det till exempel vid föroreningar eller under varma och lugna perioder av sommarhalvåret, då strömmar kan göra att en bukt eller en vik får bara små mängder syrerikt vatten.

fiskbot

Det finns dock fiskar som tack vare särskilda organ även kan ta upp syre ur luften. De tar luft från ytan via antingen ett system av organ i munhålan eller delar av tarmsystemet. Ålar kan faktiskt till och med ta upp syre via huden. Men va? När en ål inte längre befinner sig i vatten stänger den gälarna för att de inte ska torka ut. På så vis kan en ål vid fuktiga och kalla förhållanden leva i flera dagar på land. Och – kvävning också då om syrehalten har utarmat.

Inomhus?
Om ditt akvarium inte har någon syrepump ex. kan du märka om din sällskapsfisk spenderar mycket tid med att ta luft från vattenytan. Om detta händer, är det mycket möjligt din fisk söker en källa för syre. Man bör byta vatten, tror det är ca 25% emellanåt (3:e vecka?) om man ej för tillfället har pump. Läs på OM.

Svaret på frågan i titeln är alltså – ja, den kan drunkna.

Själv är jag mer som en padda i vatten, en som simmar dåligt. Men syre får jag då jag är över ytan. 🙂

Källor:
natgeo.se
bibblansvarar.se
universalclimate.com
sv.wikipedia.org

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.