Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

The Beach Boys, supergruppen som surfade sig till enorma framgångar…

the-beach-boys

Kan man skriva kort om Beach Boys som varit stora under så många år, som alla vet vilka de är? Tanken är att finna fakta och – det man ej vanligen kanske läser om. Bakom rubrikerna? The Beach Boys är ett amerikanskt rockband bildat 1961 i Hawthorne, Kalifornien, de var (och är) en av de allra mest populära popgrupperna från 1960-talet och hade även efter storhetstiden en del skivframgångar fram till slutet av 1980-talet. Gruppen började sin karriär inom den så kallade surfrocken i början på 1960-talet. Deras första hits var glada hyllningssånger till livet som ung i Kalifornien.

Gruppen bestod av bröderna Brian Wilson (bl.a.sång, elbas, keyboard, piano och gitarr, född 1942), Dennis Wilson (trummor,sång, född 1944, död 1983), Carl Wilson (basgitarr,sång, född 1946, död 1998), samt deras kusin Mike Love (sång och saxofon, född 1941) och deras vän Al Jardine (gitarr, sång, född 1942).

Gruppnamnet?
Gruppen kallade sig i början för The Pendletones, men det namnet byttes snart ut. Dennis, som faktiskt var den ende i gruppen som verkligen surfade, var den som kom på idén med att skriva låtar om just surfing och den livsstilen.

Första låtar?
Gruppen gav ut sin debutsingel, Surfin’ 1961. De följde upp framgången med Surfin’ USA 1963 som blev deras första amerikanska topp-10 hit. Den följdes av andra stora hits som Surfer Girl, Little Deuce Coupe, Fun, Fun, Fun och Dance, Dance, Dance. Minns dessa låtar med välbehag 🙂

beach_boy1

Brian Wilson fick ett nervöst sammanbrott den 23 december 1964. Han slutade därmed att turnera med gruppen och koncentrerade sig på att skriva låtar och producera albumen. Bruce Johnston tog över hans roll. 1966 gavs albumet Pet Sounds ut, vilket i olika omröstningar räknas som ett av de allra bästa popalbumen från 1960-talet, och ibland till och med ett av de allra bästa någonsin. Jag köpte det, håller med om att det var speciellt, särskilt God only knows. ”Good Vibrations” gavs ut som singel 1966 och blev också gruppens första etta i Storbritannien.

Minns I get around: https://www.youtube.com/watch?v=KnPL5OXSBNE

Efter albumet Smiley Smile lämnade en i sinnessjukdom nedsjunkande Brian Wilson allt mer av ansvaret för gruppens fortlevnad till övriga bandmedlemmar kollektivt. Senare nämns påverkan av någon s.k. guru som gav honom konstiga tankar. En välmedicinerad och hyggligt tillfrisknad Brian Wilson slöt år 2004 cirkeln och spelade in det legendariska och ”förlorade” albumet Smile och även genomföra en världsturné med det till mytiska höjder lyfta materialet. 2014 gjordes Love & Mercy, en biografi om Brian Wilson som växlar mellan 1960-talet, där Brian försöker skapa albumet som han vill ska bli The Beach Boys stora mästerverk, och 1980-talet där Brian är en trasig och förvirrad man.

Brian?
Tyvärr förlorade han, i samband med droger och ett mycket tufft bemötande från övriga bandmedlemmar och närstående, greppet om verkligheten. Redan vid ung ålder utvecklade han schizofreni-artade symtom i form av paranoia och vanföreställningar, men hans tonårssymfoni till Gud, Pet Sounds, står sig fortfarande som ett av världens mest inflytelserika album.
Enda sedan barnsben har han av okänd anledning varit döv på sitt högra öra, vilket gör hans livsverk än mer imponerande. Troligen hade fadern misshandlat honom. Trots alla låtar han skrivit om att surfa, att vara på stranden och om havet så var Brian Wilson faktiskt rädd för vatten.

bboysnu

Svåra tider och bandets medlemmar?
Den 28 december 1983 dog Dennis Wilson i en drunkningsolycka och den 6 februari 1998 avled Carl Wilson av lungcancer. På 2000-talet har de fyra kvarvarande turnerat i olika konstellationer och var för sig och haft olika soloprojekt på gång. Dagens nostalgiska upplaga av bandet består av endast Love och Johnston med diverse bakgrundsmusiker.

Brian i nutid?
”På scenen i Beverly Hills höjer han skakande ena handen över huvudet i en slags tackhälsning, och pressar fram ett litet leende. Sekunden senare leds han försiktigt ner och via mittgången ut ur salongen. Han ser fortfarande förvirrad ut.”

Beach Boys startade i Sverige? Skylten vid den lilla jaktstugan väckte sannerligen uppståndelse. Det stod: ”här föddes anfadern till The Beach Boys!” Vad?

Kontroll visar att fyra av medlemmarna i bandet har sitt ursprung från en soldat i Mörlunda, i de djupa småländska skogarna. Adolf Fredrik Carlsson Stål föddes 1838 i ett soldattorp som heter Kvillemåla.

Två av Adolf Fredrik med frus söner hade avlidit i unga år och två hade flyttat till Amerika, Karl Johan (född 1867) och hans storebror Nils August. Båda flydde undan den svenska värnplikten. Charles Sthole, som han kallade sig i USA, kom till Kansas som 18-åring 1885 och gifte sig med svenskan Maria Sofia Pettersson från Illinois.

De fick fyra barn, bland annat Edith (1887-1953). Edith gifte sig med ”Buddy” Wilson och de fick åtta barn tillsammans. Ett av dessa barn var Murry Wilson (1917-1973), som var far till de tre bröderna Brian, Dennis och Carl Wilson. En syster till Murry Wilson, Evelyn, gifte sig med Milton Love. En av deras söner är Mike Love.

Så grunden till Strandpojkarna är svensk!!! 🙂 De fem bästa låtarna med gruppen, subjektivt. 1. God only knows.2. Barbara Ann 3. Dance, dance, dance 4. Sloop John B 5. I Can Hear Music. Ett av de största popbanden, inom sin genre, störst, surfmusic. Brian hade en genialisk sida, kanske hans olycka…

Källor:
en.wikipedia.org
filmtopp.se
aftonbladet.se
blogg.hd.se/slaktforskning

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

 

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.