Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Savannah-katten är en hybrid efter servalen, ny ras…

savannah-cat

En spännande och annorlunda, ganska stor kattras. Savannah är en hybridkattras, en mix skapad av en korsning mellan serval och tamkatt. Den första kända katten föddes 1986, när en tamkatt (hona) födde en kattunge fallen efter en afrikansk serval. Denna F1 (första generationen efter serval) ovanliga kattunge hade drag av de båda. Både kattungen och rasen fick namnet ”Savannah”.

En man hörde talas om den nya katthybriden och beslutade att han ville försöka utveckla en ny ras. Han övertalade en uppfödare att tillsammans med honom försöka avla fram en ny kattras. TICA accepterade Savannah för registrering så sent som 2001.

Jag har nämnt det i annat inlägg men en Savannah i Kalifornien är världens högsta katt enligt Guinness rekordbok. Ägare Kim Draper, katten Scarlett’s Magic, 1,5, är världens högsta tamkatt – hon når 43,43 centimeter mellan axel och tass!

Åter, Savannahn tilläts slutligen att kunna tävla och nå championship-status inom TICA år 2012. Rasen är ännu (2015) inte godkänd av Sverak. Men de tillåts – om servalen är minst fem led bak i stamtavlan.

F1hybridsSavannahs

Savannah anses vara en av de största kattraserna. Det är en lång, slank katt med distinkta mörka fläckar. Det är en mycket nyfiken och synnerligen bestämd katt som söker nya äventyr vid varje givet tillfälle. Det är en oftast mycket aktiv katt, som behöver en hel del stimulans dagligen, är också en mycket lojal katt som binder starkt med sin mänskliga familj.

Den kommer att visa tillgivenhet på sina egna villkor, ofta genom att hälsa familjemedlemmar redan vid ytterdörren, följa efter dem runt huset och stångas och ge små kärleksbett ända tills den känner att kärleken är besvarad och bevisad. De kan ganska enkelt tränas att gå i koppel med sele, gå på toaletten och de allra flesta älskar dessutom att spela spel som innebär att hämta saker. 🙂

savan1

Som ex. finns det olika individer och alla tycker till exempel inte om att bli burna. Men sen är det ju mycket upp till vad man lär sin Savannah, då de är väldigt läraktiga. Som sagt så beror det på individen i sig, vissa klarar sig under tiden man är på jobbet. Men det är ju att föredra att man antingen har något annat djur som sällskap, barn eller i så fall köper två, så att katten har sällskap.

Den är till utseendet väldigt lik den afrikanska servalen, men är mindre till växten. Den har stora, höga öron som är något inställda och andra särdrag ger den ett exotiskt utseende helt olikt de flesta andra raser. Kroppen på en Savannah är mycket lång och benen likaså, bakbenen som regel dessutom något högre än frambenen.

Detta bidrar till att skapa en falsk bild av en mycket stor eller tung katt, men i verkligheten har de flesta Savannahs bara storleken hos en ovanligt stor tamkatt, och väger dessutom som regel mindre än en annan katt av liknande storlek. Savannahs förekommer i ett flertal färgvariationer, den allra vanligaste och mest eftersökta är Brown Spotted Tabby (BST).

Prisexempel?
En sällskapskatt (ej fertil katt) F:5,6 generation är prissatt från cirka 15 000 kr, medan däremot en katt för avel kan kosta från cirka 20 000. Dock är det bara ett exempel! Man prissätter varje kattunge individuellt. Nämnt Savannah vid rasnamn endast 10 gånger ovan 🙂 Bara för det är så vackert, i mun…

Källor:
sv.wikipedia.org
savannahsweden.se
katter.ifokus.se
aftonbladet.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.