Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Nordliga sjöelefanten – nästan utdöd i början av 1900-talet…

northern-elephant-seal

Nordlig sjöelefant fascinerar, dess historia från hotad till numer en stabil population. Med få valar så blev sjöelefanten jagad på gränsen till utrotning, under 1800-talet utsattes den för hård jakt. Främst hade man dess späck till lampolja. Denna art fanns tidigare utefter hela Nordamerikas västkust från Alaska till Kalifornien. Ett tag trodde man att sälarten var utdöd, men på en mexikansk ö hittade man senare en flock med mindre än hundra djur.

I början av 1900-talet fridlystes den nordliga sjöelefanten i Mexiko och Förenta staterna, varefter beståndet återhämtade sig. Under 1930-talet kom första paret till en kalifornisk ö. Populationen har nu ökat med omkring 15% och har spridits till Vancouver Island. Nu anses arten inte längre hotad. Goda nyheter.

1910 uppskattar man att det fanns mindre än 100 elefantsälar, alla finns på Guadalupe Island utanför Baja California, Mexiko. Idag är den nordliga elefantens antal ca 170 000 – obs det finns en sydlig variant med.

Nordlig sjöelefant (Mirounga angustirostris) är en av två arter i släktet sjöelefanter som tillhör familjen öronlösa sälar. Den vistas största delen av sitt liv i nordöstra Stilla havet, kommer bara upp på land under en tre månader lång period per år för parning, pälsbyte och för att ta hand om nyfödda ungar. Kolonier på land bildas med vissa undantag vid kustlinjen av Baja California och Kalifornien samt på öar i närheten. En av de största kolonierna ligger på Año Nuevo Island, mellan San Francisco och Santa Cruz.

elefantseal

Tillsammans med den sydliga sjöelefanten (Mirounga leonina) är arten en av de största sälarna och samtidigt ett av de största rovdjuren. Hannar kan bli fyra meter långa och väga upp till 2,5 ton. Den nordliga sjöelefanten äter främst fiskar och bläckfiskar. Arten jagas själv av späckhuggaren (Orcinus orca) och vithajen (Carcharodon carcharias). Vithajen vistas ofta i havet väster om Kalifornien på grund av de stora sälkolonierna. Den jagar främst ett år gamla sjöelefanter innan de når kolonin. Hajen simmar i en djup av sju till tio meter och attackerar de som simmar vid vattenytan från undersidan.

Den nordliga sjöelefanten vistas bara tillfälligt vid vattenytan. Den tillbringar 80 till 90 procent av sin tid under vatten. Dykningar sker i genomsnitt till mellan 500 och 600 meters. Sjöelefanten kan dyka så djupt som 1 500 meter och kan stanna under vatten i mellan 20 och 70 minuter.

1999:
”Nordlig sjöelefant (Mirounga angustirostris) som föresetts med sändare släpps fri. Med en sändare på huvudet släpps Angelica, en nordlig sjöelefant, ut i Alaskabukten. Hon hittades fem månader tidigare på en strand i närheten av Seward (Alaska), medtagen och svårt angripen av en hudparasit. Tre månader efter visade satellitsändaren att hon levde och letade föda i vattnen utanför Oregon. Kenai Fjords nationalpark.” En skönhet…

Källor:
sv.wikipedia.org
azote.se
marinemammalcenter.org

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.