Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Golf, vad det är bra för – och allt av intresse för oss – andra…

golf2

Varför spelar man golf? Hur började det? Sport eller hobby? Många har redan grönt kort, men för den som fortfarande tvekar om man ska börja spela golf eller inte kommer här skäl till varför man gör det eller det. Ska du börja. Eller inte 🙂

Är det en hobby? En ung man svarar i ett forum som nog gäller för många. ”Martin säger: Självklart är det en sport, dock ser många det som en hobby.” Eller en källa: Sport är ett samlingsbegrepp för alla typer av aktiviteter med tävlingsmoment, och golf är definitivt en sådan. Däremot kan man ha golf som sin hobby eller man kan vara proffs. (x1)

När då då?
Golf ses normalt som en skotsk uppfinning, då spelet omnämns i två lagar från 1400-talet, lagarna förbjuder spel av spelet ”gowf”. Vissa vetenskapsmän hävdar dock att det hänvisar till ett annat spel som påminner mer om det som idag kallas landhockey. De visar på att ett spel som går ut på att putta små bollar ner i hål med hjälp av golfklubbor spelades på 1600-talet i Nederländerna. Termen golf är etymologiskt osäker, men tros komma från det germanska ordet för ”klubba” – kolven. Japp?

Vad är golf?
Golf är en precisionssport med boll och klubbor som utövas på golfbanor, med målet att slå bollen i hål med så få slag som möjligt. Det spelas på en golfbana som har antingen 9 eller 18 hål.
Bäst funderar jag på kanske är att man behöver inte ens tävla mot någon annan än sig själv. Utmaningen att hela tiden försöka överträffa sig själv är nog så god.
Sportbladets Johan Linderstam skriver, ”Golf är en gentlemannasport”. Vi andra då? 🙂

Vilken arm slår man slag med?
Folk som har spelat bandy och hockey från vänster och drar igång med golfen på senare år väljer oftast att spela golf även från vänster. Men, rätt svar ska vara att testa själv.

Ord är speciella även i golf. Läste i ett forum. ”En kille bokade in sig i våran boll, vilket han gör några veckor efter igen. Killen är rätt lågt på singelhcp, han säger åt mig att jag slår bra och långt för att några hål senare säga att ”du slår som en kärring” och slår sin boll väldigt mycket höger.” En spelare med en högre handicap – och därmed en sämre spelare – ska kunna vinna över en spelare med en lägre handicap – en bättre spelare – om den senare har en dålig dag.

Carl Pettersson yttrade på annan plats: ”Jag hade bra mojo, men gjorde några dumma bogeys, lyder hans egen förklaring efteråt.” Mer termer, standard: tee, green som innehåller själva hålkoppen, fairway, ruff och hinder.

Golf spelas med klubbor av olika slag. De brukar indelas i träklubbor, järnklubbor och putter. Under en tävling är det inte tillåtet att medföra fler än 14 klubbor. De fyra största golftävlingarna på såväl herr- som damsida brukar betecknas som ”majors”.

golfare

Vill du resa?
Det finns golfresor av olika sorter. I traditionsrika Skottland nämns deras storslagna natur. Prisvärda Irland bjuder på drygt 400 banor där östkustregionen är det mest tillgängliga golfområdet. Mallorca är ett klassiskt och populärt golfresmål precis som spanska Costa del Sol och Algarvekusten i Portugal. I norra Italien hittar du golfbanor av hög standard där det sällan är någon trängsel. Särskilt området runt de vackra sjöarna Maggiore och Como är väl värt ett besök. Läst på 🙂

Området Belek i Turkiet har under senare år seglat upp som en ny golfdestination. Förenade Arabemiraten och Dubai lockar med golf i världsklass – Emirates Golf Clubs två banor har rankats som de två bästa i landet. Även Kina har börjat – vid Mission Hills, Kinas största golfresort, finns ett dussin mästerskapsbanor.

En myt?
Golfare köper dyra prylar och ljuger om priset. ”Vadå, den här? Den köpte jag på nätet för 500 kronor”. En till! Golfare ser inte bra ut. En golfares solbränna är långt ifrån det snyggaste som finns. De rutiga byxorna och tröjorna i funktionsmaterial kanske inte heller platsar på någon modelista.

Minns vad Mark Twain yttrade:
Golf är att förstöra en trevlig promenad.

Källor:
topphalsa.se
dormy.se
svenskgolf.se
svensktgolfforum.se
sv.wikipedia.org
fore.nu
spa.merinfo.se (x1)
livet.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.