Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Den svenske SS-mannen Hans-Caspar Kreuger hjälpte nazister fly…?

kreugerh

Kreuger t.v.

Tusentals nazistiska krigsförbrytare flydde undan rättvisan till Sydamerika efter andra världskriget. Detta anses självklart och fakta finns även om en del tveksam finns, en journalist har nämnts av några som oseriös. Men vi rör om och ser hur denna svensk valde nazism och Tyskland. En av flera. En rad nyckelpersoner i Hitlers skräckkabinett smet över Atlanten via ”livlinor” som en koalition av regeringar, tjänstemän och sympatisörer organiserade, och där denna spelade en huvudroll.

Det handlar om den svenske SS-mannen Hans-Caspar Kreuger som var en av de viktigaste organisatörerna av massflykten (enl. argentinske forskaren Uki Goni). Hans Caspar Krueger föddes i oktober 1902, i Aringsås i Småland. Han var gift med Anna Brita Augusta Ramel – under en del år. Hans-Caspar som tjänstgjorde som frivillig i tyska Waffen-SS under andra världskriget.

Godsägarsonen var med sina 40 år en av de äldsta svenska SS-soldaterna när han tog värvning 1942. Han tjänstgjorde som krigskorrespondent men deltog också i hårda strider på östfronten mot Sovjetunionen, eventuellt i slutstriderna i Berlin. Det nämns att han deltog i division Wiking, fram till någon gång runt 1943-1944, därefter med SS-Standarte ”Kurt Eggers”.

Hans-Caspar Kreugers arbete med nazistiska flyktingar är känt. Men att svensken spelade en så central roll för att organisera ”livlinorna” – eller ”råttrutterna” som de också kallas i litteratur och forskning eftersom det bildligt talat handlar om råttor som flydde från det redan sjunkna skeppet. Kreuger drev en resebyrå i den argentinska huvudstaden Buenos Aires som fungerade som täckmantel för flyktingsmuggling, alltså för nazister som tog sig till Argentina med falska papper.

Kreuger flydde själv hit och startade resebyrån Via Nord. Han ordnade biljetter, mötte resenärerna, ordnade bostad och arbete åt nazisterna. Han ordnade visum hos myndigheterna, jag såg många dokument från Via Nord när jag forskade, säger Uki Goni.

Uki Goñi, född 1953, är en argentinsk författare som huvudsakligen känd för sitt arbete dokumenterar flykt av nazistiska krigsförbrytare från Europa. Hösten 1947 kulminerar flykten av krigsförbrytare till Argentina, en viktig livlina kan ha gått genom Göteborg.

En av bilderna visar den ”svenske krigskorrespondenten Hans-Caspar Kreuger, här med sin chaufför, överst, inspekterar ruinerna på en gata i Narva. Krueger var tidigt en av de mest fanatiska svenska nazisterna och skrev under kriget ett antal artiklar i SS propagandatidskrifter. Efter kriget emigrerade Krueger till Buenos Aires där han drev en resebyrå, Via Nord, och var aktiv i olika högerextrema nätverk i Europa.” (x1)

Kreuger var en av de viktigaste i flyktingtrafiken. När Frederick Forsyths bok ”Täcknamn Odessa” kom ut 1972 började det gå rykten om att Kreuger ingick i det hemliga nätverket eftersom det var en öppen hemlighet bland svenskarna i Argentina att han hade hjälpt nazister. Han var en välkänd medlem av svenskkolonin i Argentina efter kriget.

Goki berättar att han under sitt forskningsarbete besökte Via Nords kontor på Suipachagatan, en ”elegant adress”, i centrala Buenos Aires. Resebyrån var stängd sedan många år, ett tjockt lager damm täckte skrivborden, men en skylt med texten ”Via Nord. Scandinavian Travel Agency” satt fortfarande på dörren.

kreugerlit

Via Nord blev snabbt en viktig del av den nazistiska flyktapparaten. Kreuger samarbetade tätt med Carlos Fuldner, en argentinsk-tysk SS-kapten som var den främste ansvarige för att ordna SS-förbrytarnas flykt till Argentina. Bland handlingarna han hittade hos invandringsmyndigheten fanns en ansökan från Via Nord om inresetillstånd för Josef Schwammberger, en av de värsta SS-brottslingarna som flydde till Argentina. Han fick sitt visum 1948 och anlände med båt i mars 1949.

Schwammberger var en av få SS-män som utlämnades från Argentina. Han dömdes i Tyskland 1991 till livstids fängelse för mord och medhjälp till mord. Man kan finna uppgifter på att Kreuger var instruktör i den argentinska armén, att han reste till Sverige och ”gjorde reklam” för sin resebyrå, källa inte säker.

Dock, allt tog slut i och med att Kreuger omkom i en trafikolycka med bil i Argentina 1977 (1976). Det finns skvaller som jag avstår. Han avled 74 år gammal i Los Olivos, Buenos Aires, Argentina. Han var då gift med Anna Brita Augusta Ramel, född 1910 i Falkenhagen, Vorpommern-Rügen, Mecklenburg – Vorpommern, Tyskland. Hon avled november 2000, 90 år i Malmö. Ihop ska de ha haft fyra barn.
Hon var även gift – i december 1946 med – nedan nämnda Hans D., ett barn. Hans Drakenberg, född i februari 1901 i Stockholm, död i november 1982 i Malmö, var en svensk civilingenjör och fäktare, har inget med nazismen att göra, frun Anna osäkert likaså.

Uki Goni kallar sin bok – ”The Real Odessa” för att markera att thrillern ”Täcknamn Odessa” inte återger verkligheten. Det är en myt att det skulle ha funnits en övergripande organisation som hjälpte nazister, anser han. Däremot fanns det många flyktvägar och många krafter som verkade för samma mål.

Förmodligen var detta då en kedja av personer som skapade detta. Många nazister flydde och levde, lever ännu i Argentina. Hur många lägervakter, SS-officerare och andra krigsförbrytare som undslapp rättvisan på grund av smugglingen är omöjligt att säga. En otäck skara…

Källor:
expressen.se
krigsmyter.nu (x1)
gp.se
myheritage.com
forum.axishistory.com
sv.wikipedia.org

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.