Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

De omtalade från filmerna, saloonerna och bordellerna i vilda västern…

De fanns i filmens värld, och naturligt bör de ha funnits även i western. Cowboys kom till stan efter jobb med boskap, man sökte avkoppling dvs mat och bad 🙂

Vilda västern?
Av engelskans Wild West, på engelska även kallad Old West eller American frontier, är en geografiskt och historiskt grovt avgränsad vardaglig benämning för de delar av nuvarande Förenta staterna belägna ungefär väster om Mississippifloden. I den stereotypa vilda västern-berättelsen finns många felaktigheter, men under senare år har det kommit flera serier och filmer som vill ändra den bilden.

Det var inte lätt att vara kvinna i vilda västern vare sig det handlade om farmarkvinnor eller glädjeflickor. Kvinnorna av alla sorter hade en svår tid. Skaffa jobb, överleva, ha barn, familj?

Glädjeflickor sa man, men glädjen till hörde bara männen? Ord i dåtiden?
Benämningen ”red light district” är på kvarter där prostituerade håller till och sägs ha sitt ursprung i Dodge City, Kansas, även kallad ”the cowboy capital”. Det fanns en bordell i denna stad som hette ”Red Light Bordello” vars entrédörr hade ett fönster av rött glas som spred ett varmt sken om natten. Namnet kom så småningom att användas för hela det område i Dodge City där de fallna kvinnorna höll till.

Det fanns många kvinnor i västern. De vanligaste nybyggarna var familjer. Kvinnor fanns även i arbetslivet, speciellt i städerna, men de hjälpte också till på nybyggarnas gårdar. Två yrken fick kvinnor inte inneha: präst och soldat. Detta innehåller fakta som är ganska otäcka, en värld där överlevnad var viktigast och väldigt mansdominerat.

Salooner var värdshus som fanns i städerna, och förutom mat, dryck och husrum även erbjöd hasardspel och prostitution; dock var detta tillåtet endast på kvällar och nätter för att inte barn och kvinnor skulle se dessa företeelser som sågs som syndiga av kyrkan. Salooner var öppna dygnet runt. Prostitution var tillåtet men reglerat i lag. Prostituerade måste ha fyllt 16 år och prostitutionen måste ske på saloon eller bordell. Lokala ordningsföreskrifter kunde förbjuda prostitution, och så skedde också i de flesta större städer.

De prostituerade lockades av de snabba pengarna och att saloon/bordellägaren var skyldig att ge dem skydd, mat och logi. Saloon/bordellägaren fick en andel av vad de prostituerade tjänade ihop. De prostituerade skrev kontrakt med saloon/bordellägaren på ett antal år som de kom överens om, under den tiden var den prostituerade tvungen att arbeta för ägaren och kontraktet var juridiskt bindande för båda parter. Tala om krav!

Nackdelarna var att prostituerade var socialt utfrysta, de fick inte vara med i kyrkan och andra sociala aktiviteter. Även sedan de slutat prostituera sig kunde de få svårt få arbete eller få någon att gifta sig med. Allmänheten såg prostituerade som omoraliska och kriminella personer, mycket på grund av att kyrkan som ofta var vanligt i denna tid med fördömande.

En annan mörk baksida av prostitutionen var att för att få fler kvinnor, då antalet frivilliga var få, sysslade man med det vi idag kallar trafficking. Då kidnappades nybyggarnas döttrar eller unga bondkvinnor från Mexiko för att tvingas att prostituera sig. De fick lov att gå med på det mesta. Visa upp sig eller gå till sängs med sin kund. De kunde bli misshandlande av fulla kunder eller av kunder som var missnöjda med kvinnans ”arbete”. Sjukdomar frodades och blev glädjeflickan sjuk så var det oftast bara att ge sig av för henne. Det hon var värd var bara sin kropp. Som människa var hon inte värd något.

saloongirls_oldwest_museum

En kvinna var – Big Nose Kate, föddes Maria Katharine Haroney i Ungern 1850. Hennes familj flyttade till Iowa, där hennes föräldrar båda dog. Kate rymde från ett fosterhem när hon var 16 för att söka sin lycka. Hon registrerades som en prostituerad i Kansas. År 1876 flyttade hon till Fort Griffin, Texas, där hon träffade Wyatt Earp och Doc Holliday. Kate och Holliday började en relation som skulle pågå fram till Hollidays död 1887.

De bröt upp ibland, men dessa separationer var tillfälliga. Även när de två var tillsammans, tjänade hon fortfarande pengar som prostituerad. Kate gick under många namn, ibland känd som Kate Fisher, Kate Elder, Nosey Kate, Mrs John H. ”Doc” Holliday, Kate Melvin, och Kate Cummings, beroende på plats och tid, men var mest känd som Big Nose Kate – ett sätt att skilja henne från en annan vid namn Kate.

Big Nose Kate bodde i Colorado, New Mexico, Arizona, och South Dakota, med och utan Holliday. Kate hjälpte även Holliday ut ur fängelset en gång 1877 genom att starta en brand och dra en pistol mot vakten, medan alla andra släckte branden! Efter Holliday dog så gifte Kate om sig med en smed, en kort tid bara dock. Senare i livet fann hon en frist vid Arizona Pioneers hem, men hon vägrade alltid berätta om sitt förhållande med Doc Holliday, även för pengar! Hon avled 89 år gammal.

Det finns en film med John Wayne, The Sons of Katie Elder, som inte handlar om Big Nose Kate, men på en annan sann historia .

kraemers-saloon-monroe-countycounty-michigan

I denna tid i västern fanns prislistor:
Priserna för tjänster: Av en kinesisk, svart eller indiaflicka i Tombstone, Arizona, ca 1880 – $ (dollar) 0,25. Av en mexikansk prostituerad i Tombstone, samma tid – $ 0,50. Av en fransk flicka i Tombstone, samma tid – $ 0,75. Service till soldater i Fort Whipple, Arizona – $ 1. Besök i den fina plyschsalongen, hus i Tombstone, samma tid – $ 10. Tjänsten som varade en hel natt på en Tombstone bordell – $ 30. Antal kunder vissa kvinnor träffade under en genomsnittlig avlöningsdag vid gruvorna – 70!

Veckolön av en prostituerad i Tombstone under 1800-talet – $ 150. Hela natten, vistelse på gamla Homestead i Cripple Creek, Colorado i 1890-talet – $ 250. Möte med kända Mrs Mary ”Moder Gleim” av Missoula, Montana vid tidpunkten för sin död 1914 – $ 148.000! Tid okänt.

En enormt tuff tid, kvinnor var ju så utsatta. Fast det hände och nästan 200 år senare finns stora bitar kvar. Västern var ju ej välvårdad, det var smutsigt, ofta lera, folk var bråkiga, fulla, miljön osund. Få filmer visar verkligheten. Hjältar? Banditer?
Ofta är hjältarna för stora, banditerna ej glamorösa i verkligheten. Undantag fanns då som nu.
Många minns filmerna. Pale rider. Clintan. Dansar med vargar. Bra med Costner. Diligensen. Silverado. Wyatt Earp. De skoningslösa. Rio Bravo. Jeremiah Johnson – Indiandödaren (1972) – grymt bra, se! Åskhjärta.

Bilderna på Big Nose K., saloonflickor, saloonen Kramers, Monroe County, Michigan och en okänd kvinna som poserar liggande. Stackars drabbade kvinnor!

Källor:
grapevine.nu
sv.wikipedia.org
vildavastern.ifokus.se
sv.unionpedia.org
mentalfloss.com
cowboykisses.blogspot.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.