Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Nina Lizell, svenska sommarflicka från 1960-talet, Svensktoppen och…

ninaliz

Minns du Nina, som sjöng sprött, sött och hade flera låtar på Svensktoppen? Jag gör det – mest Fönstret mitt emot med Claes-Göran Hederström och Vem kan segla förutan vind. Hon är – Nina Lizell, född i början av september 1944 i Stockholm, är en svensk sångerska, verksam i Tyskland från 1968. Idag bor hon här, bosatt i Täby, men gör ännu framträdanden i Tyskland, i alla fall så sent som runt 2010.

Hur började det?
Fadern Lennart var egen företagare, mamma Gulli först chefskock, sedan hemmafru. Hon har en fyra år äldre syster, Sissi, som har arbetat som avdelningschef på Sandvik och är bosatt i Schweiz. Föräldrarna såg till att det ofta spelades musik och sjöngs i hemmet, vilket fick till följd att Nina, senare i livet, valde att utbilda sig till sångerska!
Men vägen dit var ganska lång…

Efter studentexamen fick Nina möjlighet att fortsätta sina språkstudier i London, Genève och Paris. Hon behärskar i dag inte mindre än sex språk: engelska, tyska, franska, isländska, italienska och spanska. Vid sidan av studierna var hennes hobby – sången!

lizellnu

Hon slog igenom tillsammans med Mona Wessman och Claes-Göran Hederström i TV-programmet Minishow 1967 och blev snabbt populär i Sverige. Under sommaren 1968 turnerade trion i folkparkerna, vilket innebar utsålda hus och idolhysteri. 1968 började Nina Lizells tyska karriär då hon deltog i en talangtävling i Västtyskland. 1970 deltog hon i den tyska schlagerfestivalen Schlager Wettbewerb med Ein kleiner Teufel steckt in dir. Hon sjöng i nästan alla tyska TV-shower.

Lizell medverkade 1970 i filmen Cowboy in Sweden där hon spelade rollen som den blonda svenska flickan som guidar runt cowboyen i Sverige. Filmen saknade en låt till soundtracket och Lizell föreslog då en nytolkning av ”Vem kan segla förutan vind?” Låten spelades in tillsammans med Lee Hazelwood och blev en succé med en förstaplats på Svensktoppen 1971.

Hur var det med Lee, kärlek?
Han som var sångare och kompositör, Lee, kom 1970 kom till Stockholm. Romans blev det. ”Den där mannen var ju svår att motstå. Tjusig, charmig, livserfaren, 15 år äldre”

Mannen blev – en islänning, musikproducenten Thor Baldurson, de fick barnen Christian och Carina och flyttade till New York på grund av Thors arbete. Barnen hade under många år ingen kontakt med sin isländska pappa. Det skedde mer med musikern Claes Svanberg, länge verksam i gruppen Salta Mandlar, som hon levde ihop med i 14 år.

”Barnen kallar honom för pappa och för mig blev hans dotter Mimi som min egen. Idag har alla egna barn. Christian och Carina har tre och Mimi två, så egentligen har jag fem barnbarn.” Förhållandet med Claes tog slut, men Nina och han är idag goda vänner

Okej, åter tillbaka. Under 90-talet utbildade sig Nina, vid sidan av sången, till journalist; efter ännu en tids utbildning blev hon programledare på en lokalradio-station, där hon hade egna sändningar, måndag-fredag, på heltid. Nina var ansvarig för alla programinslag: intervjuer, nyheter, gästartister!

Men hela tiden sjöng och uppträdde Nina Lizell under helgerna.1994 blev hon medlem i orkestern ”Sound of Sweden, med dåvarande bandleadern, suveräne pianisten/ organisten Jan Johansson i spetsen. I denna grupp fick Nina tillfälle att sjunga inte bara dansanta låtar, ballader, pop och soul, utan även jazz, vilket hon älskar! En dag ringde ett tyskt TV-team på i radhuset i Täby för att göra ett program om den svenska sångerskan. Så försvann hon – till Tyskland och sedermera också till USA, men kom tillbaka.

”Det är viktigt att ständigt utvecklas” tycker Nina.

I dag är/var det Nina Lizell och Festorkestern som gäller, specialkomponerade festprogram, dansmusik, show för företag, restauranger, bröllop och andra arrangemang.

Hemsida: ninalizell.se

Singlar? Först, 1967 Du är mitt ideal / Du går förbi, 1967 Vilken underbar dag / Vänd dig inte om och även bästa – 1967 Fönstret mitt emot (med Claes-Göran Hederström) / Vem kan segla förutan vind (Claes-Göran Hederström), den sista var i Tyskland – 1975 Lass mich bitte nicht warten.

Läst 2009:
”Nu har hon fyllt 65, men något pensionärsliv är inte aktuellt, lever utan man ännu. Hade då ett mycket bra liv som hon delade radhuset med, nämligen hunden Tessie, en bichon frisé.” Hon hade då på senare tid gjort många stora framträdanden i Tyskland och hade många inbokade framöver. Uppträdde också i Holland, hon som vi minns som ”var själva bilden av den svenska sommarflickan. En ljuv och långbent skönhet med rågblond hårman och rådjursögon.”

På plats i Täby, här i Sverige har hon sina rötter, sina barn och barnbarn, här finns de trogna fansen. Sångaren, sköningen med den släpiga country-rösten Lee Hazelwood avled 4 augusti 2007, Henderson, Nevada, USA, 78 år.

Källor:
sv.wikipedia.org
hemtrevligt.se
ninalizell.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.