Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

República del Ecuador i Sydamerika, med Galapagosöarna…

ecuaflagga

Ett land långt bort, Ecuador i nordvästra Sydamerika, vid ekvatorn. Indelat i 22 provinser. Till landet hör också ögruppen Galapagosöarna, som är kända för förekomsten av jättesköldpaddor, och för att ha ett rikt fågelliv med ca 1 600 olika arter. Över hälften av dem går heller inte att hitta någon annanstans i världen. Enligt FN:s definition lever över hälften av ecuadorianerna i fattigdom. Klyftorna mellan rika och fattiga är enorma. Den rikaste tiondelen av befolkningen äger 80 procent av landets rikedomar.

Landet gränsar till Colombia och Peru. Ekvatorn har gett namn åt Ecuador, som sträcker sig från Amazonbäckenet över Anderna och ner mot Stillahavskusten i Sydamerika. Hundra mil ut i havet ligger Galápagos och – olja dominerar ekonomin men landet är också världens största exportör av bananer. Fattigdomen är utbredd, inte minst bland ursprungsfolken och ättlingar till afrikanska slavar. Ekonomiska kriser och social oro har bidrag till stor politisk turbulens. Men efter ett årtionde med täta byten på presidentposten har Rafal Correa nu styrt Ecuador sedan 2007.

ecuador_quito

Historien bakom är intressant.
I slutet av 1400-talet lade Inkariket under sig området; i mitten av 1500-talet lät spanska erövrare införliva det i sitt kolonialvälde. Under 1700-talet uppstod en frihetsrörelse i Latinamerika och 1830 kunde Ecuador utropa sig till en självständig republik.

Republiken vid ekvatorn var ett av tre länder som uppstod då Gran Colombia föll samman 1830. De andra var Colombia och Venezuela, medan Panama blev självständigt från Colombia i början av 1900-talet. Mellan 1904 och 1942 förlorade Ecuador områden i flera konflikter med grannländerna. Ett gränskrig mot Peru flammade upp 1995, men löstes 1999. Ecuador var en del i Inkariket och Quito var huvudstad för riket då. När spanjorerna erövrade Inkariket drabbades indianerna i Ecuador hårt.

Man vet mycket lite om den andinska kulturen i Quito före inkaperioden, men spåren från inkakulturen lever vidare. Otavaloindianernas textilhantverk var till exempel känt redan under inkatiden. Spaniens kolonisering av Ecuador, från 1500-talet och framåt, förde med sig barockarkitektur och västerländsk kultur till landet. Den svarta kustbefolkningen har bidragit med afrikanska influenser, främst inom dans och musik.

Ecuador har i modern tid utkämpat tre krig med Peru: Ecuadoriansk-peruanska kriget 1941, Paquishakriget 1981 och Cenepakriget 1995. Landets krigsmakt är en yrkesarmé. Landet är indelat i fem militärområden, varav det femte omfattar havsområdena med Galapagosöarna.

Städer?
De mest folkrika 2015: Guayaquil, 2 709 329 invånare, Quito, 1 726 075, Cuenca, 360 505 och – Santo Domingo, 316 172 invånare. I landet bor ca 13,4 miljoner människor.

ecuadorbild

Viktigt i landet är etiketten, i alla samhällsgrupper, för respeto (respekt). Att behandlas med respekt ger en människa värdighet. De flesta relationer styrs av huruvida respekt – eller respektlöshet visas individerna emellan. Att kräva respekt är att visa att man är ecuadorian, ett nationalistiskt begrepp som används över alla sociala gränser.

Turism?
Den har blivit en av landets viktigaste inkomstkällor. Ecuador är ett av de populäraste turistmålen i Sydamerika med berg, stränder, tropisk regnskog och ett rikt växt- och djurliv. Turisterna besöker framför allt Galápagosöarna, bergsregionen och Amazonas.
Ekoturismen expanderar mest och många indianfolk bedriver egna turistprojekt. 2012 hade landet 1,3 miljoner besökare, de flesta från USA och grannländerna. På bilarna står det EC och mynt är – sucre.

Sport?
Fotboll den mest populära sporten, följt av baseball, volleyboll, basket och tennis .
Sevärdhet – Museo Templo del Sol Pintor Ortega Maila (Quito).

Källor:
landguiden.se
Världens länder/ bok NE
sv.wikipedia.org
tripadvisor.se
en.wikipedia.org

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.