Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Johanna Ojala i Vinterstudion har lirat bas i indieband tidigare…

ojalajohanna

I TV-rutan är hon duktig och saklig, Johanna! Man kan säga att Johanna Ojala är kvinnan som andas skidåkning. Hon är numera både tränare, lärare och föreläsare i sporten. Nybliven Kristallen-pristagare, tidigare elitskidåkare och tränare åt blivande landslagsstjärnor.

Ånge-födda Johanna har ett stort inflytande i idrottsvärlden som studioexpert på längdskidåkning. Men som allra bäst trivs hon på en skartur uppe i fjällen en solig dag. Hon är även ägare/grundare på Ojala Coaching.

Fakta – Johanna Margaretha Ojala, född i juni 1982 och uppväxt i Ånge, med finska rötter – och tävlade som skidåkare i junior-SM och i J-VM 2001 och 2002.

Johanna är utbildad på Gymnastik- och idrottshögskolan och har tidigare varit tränare i Torsby och arbetat på Östersunds skidgymnasium. Hon arbetar som tränare med inriktning på träningsplanering och teknik i det norska proffsstallet Team Leaseplan Go. Sedan vintersäsongen 2013 är hon studioexpert i TV-programmet Vinterstudion på SVT.

Hon gick skidgymnasiet i Sollefteå och åkte två junior-VM. Men skador och sjukdomar gjorde att karriären som skidåkare tog slut tidigt. Istället blev Ojala tränare, först på skidgymnasiet i Torsby och sedan i Östersund, som ni läst ovan.

Citat Johanna:
”Jag är usel på att ta åt mig av det positiva. Jag är aldrig nöjd, jag vänder och vrider på allt. Det är en pingpong-match mellan positivt och negativt i huvudet.”

Johanna spelade under några år bas i bandet The Grand Opening. Det var under tiden hon studerade. De är ett svenskt indieband från Ånge som bildades 1999. Bandet har släppt tre album. Det började med att sångaren i bandet berättade att de behövde en violinist. Hon hade aldrig spelat i ett band tidigare, men tänkte varför inte.

Sedan spelade hon lite av varje i bandet tills det blev bas, när den tidigare basisten hoppade av. Så från fiol, bas, piano och även andra instrument – hade hon nytta av från sin lärotid på fiol i kommunala musikskolan hemma i Ånge.
Resultatet blev bland annat två album och flera Europaturnéer. Något som Johanna själv beskriver som en nyttig erfarenhet för en präktig skidtjej.

ojala

Familj?
Idag är hon sambo med (Nils) Christian Wiesner, tre månader äldre. De har en dotter på ca 1,5 år. Bor sedan 2014 i Åre tillsammans med sambon, dottern och hunden Ofelia.

Ser henne i skrivande stund i Vinterstudion, de har bl.a. diskuterat finsk doping, som skedde för ett antal år sedan. Utmärkelse: Johanna vann Kristallen 2016 för årets sport-tv-profil. Ledarkarriär: Team Skitunnel. Team Leaseplan Go.

joh

Uppdaterat 3 feb.-18. Från oktober 2016 dock;Vi sitter på altanen hos 34-åriga Johanna Ojala (snart 36 år) i Undersåker i Åre kommun. Hennes dotter klättrar vant runt på trallen. Det finns inga räcken och jag får andan i halsen när hon närmar sig kanten. Inte Johanna. Hon tittar lugnt på, hon vet dotterns möjligheter. Några gränser finns inte. En bit bort hamrar Johannas sambo, Christian Wiesner på det hus som familjen så småningom ska flytta till. I tre år har de bott på tomten i ett hus på 25 kvadratmeter och dottern som snart är ett och ett halvt år (cirka tre år nu) är nöjd att klättra runt. Johanna med:

– Jag vill att hon ska bli kompetent och det är så att ju mer motorik hon lär sig nu desto mer har hon med sig.

Meriter: J-VM: 2001, 2002. J-SM: brons och silver. Allt om denna tv-personlighet 🙂

Källor:
sv.wikipedia.org
op.se
expressen.se
svt.se
merinfo.se
studieframjandet.se
sporthalsa.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.