Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Lapp Nils, travkung på mitten av 1980-talet, en egensinnad herre…

lapp-nils2

Kallblod tävlar sedan många år inom travet och det är charmiga personligheter som numer är smärta och snabba. Alla vet vem Järvsöfaks var. Men, en annan var – Lapp Nils, som var 80-talets kallblodskung. Den något egensinnige men kapable hingsten visade hos tränaren Gunnar Melander både speed och styrka, men även galopptendenser.
Lapp Nils tävlade mellan 1981-1990, 184 starter, vann 97 st, tvåa 26 gånger och trea 13 gånger. Rekordet blev på kort distans – 1.24,4.

Från början var Lapp Nils en häst med den omskrivna viljan som beredde ägarna, bröderna Gustaf och Olle Henriksson, Brunflo mycket problem. Han ville gärna bestämma det mesta själv och inkörningen som tvååring tog sin tid. Ett varv på banan kunde han gå med på att trava sedan tyckte Lapp Nils att det räckte. Så sprang han hem till stallet oavsett vad tränaren ville.

Det var Melander han kom till påskhelgen 1981, som till slut fick ordning på den egensinnige krabaten och det var hos honom han sattes i träning som treåring. Det tuffa psyket hos hästen visade sig vara guld värt när hästen utnyttjade det optimalt under tävling. Efter att ha blivit trea i ett lopp på Dannero kom första segern som treåring på Bergsåker den 29 november 1981. Trots galopp kunde Lapp Nils behändigt vinna! Redan då förstod Gunnar att hästens effektiva steg och vinnarinstinkt skulle komma att bära långt.

Men som fyraåring exploderade Lapp Nils och for fram på banorna. Han förärades titeln ”Årets kallblod” tre gånger, han vann SM två gånger och vid ett flertal tillfällen satte han den norska eliten på plats. En tredjedel av V65 loppen vann han. Dvs 16 segrar på 48 starter. Lapp Nils var ett fysiskt praktexemplar. Träningen var dubbelt så hård som andra hästar fick. Rejäla arbetspass fem dagar i veckan. Hästen var lika glad ändå.

Det var ofta tunga lopp han fick med flera tillägg. Många lopp avgjorde han med ett förkrossande slutvarv ute i vida spår. Vanligtvis startade han med ett eller flera tillägg (i Sleipners Guldtäcke 1985 -140 meter efter täten) och fick tunga lopp. Järnfysiken svek honom aldrig under de tio år han tävlade.

Däremot fick hans självkänsla sig en knäck av en startbil. Våren 1986 i Bollnäs, i ett uttagningslopp inför den första ”Elitkampen” på Solvalla, slog Lapp Nils sitt huvud i startbilsvingen. Han knäckte ryggstycket och tog sig en skentur. Den upplevelsen etsade sig fast i hans huvud och efter det så kom det att fälla honom i många autolopp.

Han blev vår allra första kallblodige miljonär. Dessutom hann han med en månads marginal före en annan storhet, Svinten, till två miljoners strecket. Själv har jag skådat honom på TV-bilder, när det begav sig. Hästen var – en brunblack hingst efter Lapp Lasse. Exporterad till Norge 1997. Han fick 284 färdigreggade, svenska avkommor – som gjort 3 807 starter, inkört ca 10,4 miljoner. Hästen avled 2001.

lappnils

Fakta: Dubbel svensk mästare. Vinnare av Kallblodslandskampen 1985. Vinnare av Midnattspokalen på Dannero fem gånger. Utnämnd till Årets kallblod 1984, 1985 och 1998.

Gunnar Melander är verksam idag och vann med sin nya kanon, Svenskt Kallblodsderby med då fyraårige Månprinsen A.M. Segern var värd 500 000 kronor. Melanders sambo, Anna-Maria Öberg, är välkänd ägare till kallblodsstjärnan.

En annan Lapp-Nils, egentligen Nils Jonsson, var en samisk spelman. Han levde 1804-1870, dog i Offerdal.

Lapp Nils – hästen som satte prägel på travets kallblodstopp och fick folk till travbanorna.

Källor:
etrav.se
travsport.se
haststam.se
sleipner.org
travmuseet.com
aftonbladet.se
Foto Erik Widén

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.