Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Varför är en dansk skalle dansk och hur kom den till?

Jag har faktiskt stött på detta ord i verkligheten som utsatt. Otäckt – detta som är uttytt, ett idiom – en skada genom en hård stöt, slag i ansiktet med huvudet. ”En dansk skalle är ett fult trick i slagsmål.”

a-danmark

Uttrycket är känt sedan 1800-talet och sägs härstamma från danska sjömän. Det var deras sätt att slåss: att köra pannan med full kraft mot motståndarens näsrot. Namnet kommer från Köpenhamn, Danmark, där det sägs att den första skallningen ska ha skett (jämför även ”københavnsk skalle”, som en annan version) …

Skallning innebär att den som skallar någon använder pannan så den slår i näsan eller tänderna/ munnen. En dansk skalle gör oftast mer skada än ett knytnävsslag, men kan göra mer skada på skallaren än på offret om det tar fel.

Vad vi vet är att det är danskt, sjömän använde det och när svenskarna fick nys om ordet lade man till dansk av ursprunget.

Justin Bieber utreds för dansk skalle, var en vi kunde läsa om som huvudnyhet. Media – 2010: 77-årig örebroare delade ut dansk skalle under boule-SM (Nerikes Allehanda). Huvuddomaren blev då informerad om att den 77-årige örebroaren ska ha delat ut en dansk skalle på sin motståndare./

Bilden på en annan dansk skalle, den vänligare varianten.

Källor:
sv.wiktionary.org
sv.wikipedia.org
expressen.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.