Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Owe Thörnqvist i Melodifestivalen 2017, veteranen som är 87 år…

1 kommentar

På lördag är det dags, 18/2, SVT1 från Växjö, då sänds deltävling 3 av Melodifestivalen 2017 och där kan vi se Owe, det första gången han står på Melodifestivalscenen! Men han har tävlat som låtskrivare tre gånger. Mannen som alltid hållit på med musik, rockigt munspelslir och ofta snygga damer som hjälp.

Nyligen drabbades sångaren, som är den äldsta deltagaren i Melodifestivalen hittills, av lunginflammation och fick föras till akuten. Han hostade i tre veckor, och under repet fick han hjälp ta sig upp på scenen. Låtarna är massor han gjort kända, men några: Dagny, Rumba i Engelska parken, Varmkorv boogie, Anders och Brita, Titta-Titta, Ett Litet Rött Paket, Alptoppens Ros och Gun från Dragarbrunn.


Faktabiten: Owe Thörnqvist, folkbokförd Karl-Gustav Ove Törnqvist, född 12 mars 1929 i Uppsala, är en svensk sångare, musiker och låtskrivare. Thörnqvist inledde sin karriär 1953, och blev senare under samma decennium en av de som först lanserade rockmusiken i Sverige. Hans stil, med brett musikaliskt anslag och många ordlekar har jämförts med Povel Ramels. Han kan som få rimma och vara fräck i raderna.

Owe är son till fabrikören Sven Thörnqvist och Karin (född Sjöberg). Han föddes på Sysslomansgatan 38 i Uppsala 1929 och redan som liten kille underhöll han familjen och dess vänner med sång och dans

Han tog studenten vid Uppsala högre allmänna läroverk (nu Katedralskolan) och började läsa juridik vid Uppsala universitet, utan få examen. Under tonåren utövade han boxning, han blev bland annat uppländsk junior- och distriktsmästare.Och han spelade i dansorkestrar.

I början av 50-talet drog Owe till sjöss, under sina resor kom han att inspireras av rytmer från bland annat Västindien och Havanna, träffa jazzens legender i New York och tog med sig hem rhythm & blues, country, gospel och rockabilly. På land åter 1952 turnerade Owe i Tyskland och spelade Hank Williams-låtar på de amerikanska militäranläggningarna. Då passade han också på att byta till sig amerikanska jazz- och bluesskivor.

Owe debuterade som artist 1953 med ”Rumba i Engelska parken” och ”Josefsson”, båda i hans och Rune Eks revy, har varit aktiv inom den svenska musikbranschen i runt 60 år. På 1950-talet var han en av dem som först lanserade rocken i Sverige. Låten ”Diverse julboogie” utkom 1955, året innan artister som Elvis Presley och Bill Haley (!) slog igenom i USA. Thörnqvists låt ”Rotmosrock” (1956) var den första skriven av en svensk artist som använde sig av ordet ”rock” i en låttitel.

Povel Ramel har hävdat att han och Thörnqvist var de första att introducera calypso i Sverige. Efter en incident i Pålsboda folkpark 1965, där Thörnqvist slog ner en av de berusade personer som störde showen, bojkottades han av media och folkparker. Hoppla, men gammal boxare…

På 1970-talet gjorde Thörnqvist comeback, med krogshowen 1976 i Stockholm och med skivan ”Blommor och eterneller” 1979. På 70-talet flyttade Owe utomlands på doktorns inrådan på grund av kronisk bronkit. Sedan dess bor han växelvis i Farsta, Spanien och Florida.

Mycket musik fortsätter det med, 2009, 80 år gammal, gjorde Thörnqvist ett bejublat avskedsframträdande på sin långa karriär på Scalateatern i Stockholm med Mr Boogieman – tack och hej. Owe Thörnqvist är också engagerad i miljöfrågor och i FAMN, ”Föreningen Artister Mot Narkotika”.

Han var pionjär inom stand-up-comedy i Sverige, en stil som han odlade i sina krogshower på Hamburger Börs och Berns i Stockholm.

Owe Thörnqvists stenåldersvals Wilma från 1961 var med i ett avsnitt av den tecknade serien Familjen Flinta och man kunde läsa om en kontrovers som löstes. 1966 blev tre låtar av Owe, bland dem Födelsedagen, försedda med dödskallar och varningsetiketter i radions grammofonarkiv.

Owes ”Sverigebesöket” från 1981 gavs åter ut på samlingsvolymen Då-nu-alltid år 2004 och orsakade vid nysläppet häftiga reaktioner. Låten handlar om kriminella ligor, efter det att en närstående till Thörnqvist fallit offer för den så kallade Uppsalamaffian, och utmålar en svart bild av tillståndet i det svenska samhället. ”Tyvärr valde rasistiska grupper att tolka in andra budskap, vilket är högst beklagligt”, har Thörnqvist sagt om låten.

En dokumentärfilm om Owe Thörnqvist kom 2014, och nu – Melodifestivalen med låten Boogieman Blues.

owemfru

Familjeliv?
Owe var 1968–1980 gift med sjukgymnasten Anita Tallroth (född 1944) med vilken han har en son (född 1969), vid namn Alexander Thörnqvist. Sonen är ljudtekniker på SVT Malmö, nu finns även två barnbarn.

Numera är Owe Thörnqvist sambo (”simbo” – hans eget uttryck: de bor på var sin sida om Atlanten, alltså får de simma för att träffas) med förläggaren Berit Gullberg (född 1939). programledare för TV-programmet Gomorron Sverige 1984–85 samt verkat som kultur- och teaterproducent.

Hemsida: http://owethornqvist.se

”Du är den äldsta deltagaren i Melodifestivalen hittills, finns det några fördelar?
– Inte annat än att jag kan komma in i Guiness Rekordbok som Melodifestivalens äldsta deltagare, säger han och skrattar.” (2017)

Utmärkelser: Bland annat Evert Taubestipendiet, Uppsala kommuns förtjänstmedalj, H.M. Konungens medalj av 8:e storleken, Cornelis Vreeswijkstipendiet. 2016 blev han invald i Swedish Music Hall of Fame.

Sedan 20 år sliter han också med en beställd memoarbok som kräver sorteringsarbete av bilder, lösblad, manus, pressklipp, dagböcker och minnesanteckningar från flydda tider.

En man som har mycket berätta och hur ska det gå i Mello som numer handlar mest om unga artister? Vi får se på lördag…  🙂

Källor:
sv.wikipedia.org
owethornqvist.se
svt.se
expressen.se
hd.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

One thought on “Owe Thörnqvist i Melodifestivalen 2017, veteranen som är 87 år…

  1. Jo vem bestämmer när man skall sluta göra det som är roligt ?!
    Heja Owe👌😊

    Liked by 1 person