Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Har du ”lyst med din frånvaro”? Hur mycket kan du lysa…?

franvaro

Uttrycket har vi hört, man ”lyser med sin frånvaro” som betyder att man väcker uppmärksamhet genom att vara borta. Eller – att uppmärksammas genom att inte delta. Exempel: ”Han/hon/de lyste med sin frånvaro”.

Historiken bakom är något kluven:
Det bör först komma från den romerske historieskrivaren Tacitus i skriften Annales. Publius (eller Gaius) Cornelius Tacitus, på bilden nedan – född omkring 55, död omkring 120, som var en romersk historiker, författare och statsman, som tillhörde senatorsståndet.

tacitus

Men det tillskrivs även – den franske författaren Marie-Joseph de Chénier som använde den romerske historieskrivaren Tacitus verk ”Annales” som grund för sin tragedi ”Tibère”. Stycket handlar om den romerska seden att det vid begravningståg visades upp bilder på den avlidnes närmsta släktingar. När rollinnehavaren ”Junia Tertia” dog fick dock inga bilder på hennes man eller på hennes bror visas upp.

Orsaken var att brodern hette Brutus och den äkta mannen Cassius, två välkända namn för den som kan sin romerska historia. Brutus mördade Caesar och Cassius var en av de som var med i konspirationen mot kejsaren.

Brutus och Cassius – lyste med sin frånvaro. Kort sagt, maken och brodern förväntades vara med i begravningståget men var alltså frånvarande.

Att vi lyser är knappast troligt, men det syns TYDLIGT som i, ”Föreläsningssalen var fylld till brädden, men professorn lyste med sin frånvaro.”

Själv minns jag situationer. När Ingmar Stenmark en gång var i ropet med sin slalomåkning stannade Sverige upp och – man antog ”många lyset med sin frånvaro”. På jobbet?

När förväntades du dyka upp och ej kom – senast? 🙂 Jag brukar alltid hm dyka upp, i god tid… bra eller dåligt 🙂

Källor:
sv.wikipedia.org
sv.wiktionary.org
bulldozer.nu
ordguru.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.