Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Majs är faktiskt inte en grönsak. Den är en art i familjen gräs…?

majsfalt

Majs är faktiskt inte en grönsak. Den räknas som spannmål och är en art i familjen gräs. Majs kan inte ens bli bajs… Ja, så kan det bli. Allt enligt källor, vi ska lära oss allt om detta gräs 🙂

Det finns flera olika sorters majs. Klart gulligast namn har nog puffmajs som inte helt förvånande är den sort som rostas och säljs som popcorn. Jag känner nöjesfält, gör du?
Ursprungligen kommer majsen ifrån södra Mexico, Guatemala och Honduras. Men vilken växt som är dess förfader, är ett biologiskt mysterium och forskare i olika läger har bråkat länge. Det s.k. ”majskriget” pågår ännu för fullt.

Historiskt?
De äldsta fynden av odlad majs har hittats i Tehuacandalen i Mexico och är 5 000 – 10 000 år gamla. Mångtusenåriga fynd har gjorts över hela Mellan- och Sydamerika och även i södra USA. Och när Columbus kom, odlades det redan mellan 200-300 olika sorters majs. Allt ifrån den söta majs vi är vana vid, till sorter endast avsedda för djur och i de mest skiftande färger. Efter det att Columbus tagit med sig frö till Europa, spreds majsen med ilfart till Afrika, Indien, Tibet och Kina, där den, efter bara några årtionden, var vanlig i odlingarna.


majsgrillat

Faktabiten:
Majs (Zea mays) är en ettårig, upp till 6 meter hög art i familjen gräs. Majs är en kulturväxt medan de vilda släktingarna benämns – teosint. Det absolut nyttigaste sättet att tillaga och äta majs är att ångkoka en rå majskolv, då bevaras flest näringsämnen i majsen. En kokt majskolv med en klick smör på är faktiskt ett perfekt, och riktigt gott, mellanmål.

Majs höjer blodsockret snabbt och det gör den riktigt bra, tarmen kan inte bryta ner den eftersom den mest består av hårda tarmirriterande fiber/cellulosa – den kommer också ut hel i toastolen, så ur näringssynpunkt är den inte bra där. Man brukar säga: Du är vad du äter! Man kan ändra det till: Du är vad du tar upp i näring! Detta enligt vissa experter.

Maize eller känt som corn, på engelska. Det finns även platser med detta senare namn. Corn,  Lot , Frankrike. Corn, Oklahoma, USA.

Corn kan även vara en färg, efternamn, emulator för videospel, en film heter så, en inåtväxt på foten och en typ av snö. Eftersom jag älskar sallad så använder jag ofta majs, som en del.

Och. Mättnadskänslan håller i sig länge och magen och matsmältningen håller sig i form om du äter kostfiber. Det finns gott om vitamin B i majs. B-vitaminer är viktiga för bland annat energiomsättningen, blodbildningen och nervsystemet. Skyddar ditt immunförsvar. Just nu pågår forskning kring ett speciellt protein, lektin, som finns i majs. Lektin har, i studier, visat sig kunna skydda mot sjukdomar som bryter ner immunförsvaret. Vi kan hoppas det senare blir en tillgång…

Källor:
aftonbladet.se
kostradgivarna.se
sv.wikipedia.org
runabergsfroer.se
en.wikipedia.com

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.