Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Tumba-Tarzan, brottsling med familjen, bröder och fru, men farlig…? Del 2-2.

Akta dig för skogen, där finns Tumba-Tarzan!
Vi fortsätter med historien om Tumba-Tarzan på flykt. Mycket finns nämna mer, men då utnämnde media honom till landets farligaste förbrytare, ”Tumba Tarzan stal 500 kr” vilket skulle kunna vara första gången namnet Tumba Tarzan skrevs. I tidningarna berättades det om en skottduell mellan Rolf och polismannen och att Rolf ska ha hotat att skjuta sin fru.

TUMBA-TARZAN

Polisen visade även upp en stekpanna med skotthål som han skulle han skyddat sig med. Senare visade det sig att dessa skotthål inte kan ha kommit från en Waltherpistol. Denna påstådda skottduell orsakade en stor insats från polisen och tidningar och radio rapporterade flitigt. För varje dag han var på rymmen växte myten om Tumba-Tarzan. I vissa berättelser utmålades han som en Robin Hood-figur.

Exempelvis berättades det att han brukade äta den stulna maten vid sommarstugans köksbord, att han diskade efter sig, lämnade en ursäktande lapp vid bordet och aldrig belastade samma sommarstuga med flera inbrott. Även hans bröder spelade en roll i skriverierna och Sune fick smeknamnet ”Lill-Tumba” medan Olle kallades för ”Lill-Tarzan”.

Man bodde hos en vän, tältade i skogen, men i november lämnade Alice – Rolf i skogen, sökte upp sin mor och anmälde sig till polisen. Våren 1952 greps de dock och för första gången hamnade bröderna i tidningen när Aftonbladet skrev ”200 kupper av Tumba-trio”. Rolf kom med på ett hörn eftersom tjuvgods hade hittats i hans och Alices bostad. Gripandet skedde 16 november då polisen grep Rolf i en vägspärr på Stocksundsbron när han kom körande mot Stockholm i en stulen Vauxhall. Tillsammans med honom i bilen fanns lillebror Olle och stöldgods. Gripandet gick lugnt till men i en kavajficka hade Rolf en laddad pistol.

Vintern 1955 åtalades Rolf, Alice och Olle men även Rolfs föräldrar. Rolf dömdes till tre år och sex månader straffarbete för hot mot tjänsteman, främjande av flykt, brukande av falsk urkund, misshandel, stöld, grov stöld, försök till grov stöld och häleri. Allt som allt 95 olika brott men där de flesta rörde sig om enstaka småstölder. Alice fick villkorlig dom och föräldrarna dagsböter för främjande av flykt.

I fängelset blev han vegetarian och som frisläppt arbetade han under några år aktivt för djurskydd och mot djurplågeri och han reste runt och höll föredrag. Han kom aldrig att begå några större brott, däremot småstölder. Han satt sedan av sitt straff och levde i små omständigheter och så gott som laglydigt till sin död i juni 1978. Han, Alice och de två döttrarna skildes åt för alltid. Han var sjukskriven långa perioder. 

I boken Tumba-Tarzan fri som fågeln säger Nils Magnus ”Massi” Svensson, som var DN-reporter på den tiden:
”Dom här tre grabbarna gjordes till samhällets fiende nummer ett, men dom var bara inne i sommarstugor och stal mat och sånt där. Men Tumba-Tarzan var ett bra rubrikord och det blev en myt runt dom.”

Vid Polishögskolan i Sörentorp i Solna kommun finns en skulptur av konstnären Mats Eriksson som föreställer Tumba-Tarzan tillsammans med Bildsköne Bengtsson och konstapel Björk sittande på en parkbänk. Tumba-Tarzan, fri som fågeln (1990) är skriven av Gunnar Ståhl och samma år kom även boken Bröderna Tumba-Tarzan, 50-talets värstingar av Ivan Bratt. Brott lönar sig ej (?), förr var brotten dock av annan karaktär…

Källor:
minnenasjournal.nu
miljonstories.se
aftonbladet.se
sv.wikipedia.org

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.