Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Listig som en räv – är det beroende på dess egenskaper…?

listigrav

Vi har hört många ordspråk om djur, listig som en räv, klok som en uggla eller kanske pigg som en ekorre eller mört? Liknelserna från djurvärlden är många, kanske för att vi i alla tider varit omgivna av djur på ett eller annat sätt.

Varför räven?
Den är ett exempel på ett av de vilda djur som tilldragit sig störst intresse inom folktron. Ofta betonades rävens list och slughet; den ansågs kunna hypnotisera hönsen tills de föll till marken. Andra är, en räv bakom örat. Släkten är värst, sa räven, om de röda hundarna.

Det finns många ordspråk och talesätt om rävar och de flesta syftar på dess skamfilade anseende som just listig och opålitlig. Mickel kallas räven ofta, ett noanamn som från början användes för att inte locka på den genom att använda dess rätta namn. Räven lyckades ofta överlista människorna och ta sig in i hönshuset för att knipa hönor. Det är naturligtvis detta som ligger till grund för fiendskapen mellan människan och räven.

Det sades att räven aldrig jagade nära sin egen lya, för att inte avslöja för jägarna var den låg. Och lyan hade två ingångar, så att räven kunde smita ut bakvägen om jägaren ändå kom. Men en viss beundran finns också i uttrycken. När vi säger om någon att den är ”en gammal räv” tänker vi ofta på någon som har lång erfarenhet och kan alla tjuvknep (och drar sig inte för att använda dem själv om det kniper).

Att höra en räv skälla var ett dåligt varsel och om räven visade sig nära ett boningshus var ett dödsfall att vänta på gården (vilket ju inte var helt osannolikt – i alla fall om man var höna).

2016 som kuriosa, gick sago-operan Den listiga lilla räven, med premiär på Norrlandsoperan i Umeå. Den är skriven av Leoš Janácek, och handlar om frihet och om att följa sitt hjärta. Föreställningen riktar sig till både barn och vuxna och handlar också om livets kretslopp och obeveklighet.


smartfoxsnow

På engelska, ”listig som en räv – as sly as a fox.”

Förutom att de drabbats av sjukdomar så tycker jag som alla djur att den är fin och fyller sin plats. Frågan är mer var människan ska få ta plats, i naturen, på djurens bekostnad?

Källor.
nordiskamuseet.se
sydved.se
larare.at
svt.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.