Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Nepal är världens tak. Fattigt, vackert. Mount Everest

nepal111

Bergskedjan Himalaya med världens högsta toppar tillhör detta lands främsta turistattraktioner. Bergsklättrare och vandrare från hela världen söker sig till bland annat nationalparken Sagarmatha, där världens högsta berg Mount Everest ligger, på gränsen till Tibet. Vi hamnar i Nepal, som ligger naturskönt på Himalayas sydsluttning, inklämt mellan de stora nationerna Kina och Indien.

Nepal är världens tak. Förutom Mount Everest finns här ytterligare sju av jordklotets tio högsta bergstoppar. Himalaya bildar ryggrad genom kungariket. I tio år utkämpade maoistisk gerilla ett väpnat uppror mot det enväldiga kungahuset. Maoisterna kunde till slut driva bort kungafamiljen och Nepal blev en demokratisk republik 2008.

Nepal saknar kust. Terrängen är bergig eller kuperad, med tre huvudsakliga fysiografiska regioner – slättlandet Terai i söder; lägre berg och kullar norr därom; samt högbergsområdet Himalaya med Mount Everest 8 848 meter över havet och andra mycket höga berg i norr. Huvudstad är Kathmandu.

Vid 2011 års folkräkning talades det 123 olika språk i Nepal. Det i särklass största, nepali, ett indoeuropeiskt språk som skrivs med devanagari, det vanligaste indiska alfabetet, var modersmål för nära 45 % av befolkningen. Över hundra folkgrupper ger Nepal ett rikt kulturliv.

peoplenepal

En stor majoritet av nepaleserna lever av jordbruk, i huvudsak för självhushållning. Enligt FN:s jordbruksorgan FAO kan det röra sig om över 90 procent av befolkningen. Den viktigaste matgrödan är ris, följt av majs och vete. Odlingen av spannmål har minskat under några år och istället ökar produktionen av grönsaker och frukt.

En betydande del av Nepals befolkning lever i misär. Undernäring är vanligt, särskilt bland barn och kvinnor. En dryg tredjedel av barnen lider av hämmad tillväxt orsakad av näringsbrist.

Historik?
Nepal var fram till och med 2006 officiellt en hinduisk stat, den enda i världen. Nu är det en sekulär (icke-religiös) nation men fyra av fem nepaleser räknar sig som hinduer.
Katmandudalen har varit centrum för statsbildningar i ett par årtusenden. Dagens Nepal började ta form på 1700-talet då ett kungarike bildades.

På 1800-talet beskars kungens makt genom en kupp och landet blev sedan isolerat från omvärlden. Småningom växte motstånd fram mot den regerande så kallade Ranadynastin. Den tvingade 1951 lämna ifrån sig makten, sedan det nyligen självständiga Indien ställt sig på kungens och den politiska oppositionens sida.

nepal

Nepal är ett av världens minst industrialiserade länder. Det beror på liten inhemsk efterfrågan, konkurrens från den indiska marknaden m.m. En stor del av den industri som finns är småskalig och återfinns i hemmiljö. En tredjedel av produktionen består av textilier, kläder och handvävda ullmattor.

I ett land där höjdskillnaderna varierar från 60 till över 8 000 meter över havet är det svårt att bygga vägar och andra transportleder. Nepal fick sin första asfalterade väg på 1950-talet. Idag är mindre än hälften av vägarna asfalterade.

Värt en resa?
Tänk på.
Gästfrihet är viktigt för nepaleser. En besökare bör dock tänka på att inte stiga in i en bostad eller ett enskilt rum utan att bli inbjuden. Hinduer har ofta många oskrivna regler om vem som får beträda eller beröra vad. Namaste är den vanliga hälsningsfrasen, uttalad med händerna tryckta mot varandra framför bröstet. Ett fattigt land med mest besök av klättrare och äventyrare, det fascinerar…

Källor:
landguiden.se
sv.wikipedia.org
vagabond.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.