Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Jan Stenmark är bildkonstnären med ironi och tänkvärt…?

eleken

Sjuk humor? Ironi, satir? Om humor tycker vi alla olika, Jan är en som jag funnit mycket ”bakåtlutat nöje” åt. Från början – Jan Lennart Stenmark, född i februari 1949 i Norrköping och han är en svensk skämttecknare. Familj: Sambo och två barn, bor på Söder i Stockholm. Han studerade på Konstfack 1975–79 och är känd från Aftonbladets kultursidor.

”Jan Stenmark är en bildkonstnär som arbetar med collage. Många av hans bilder består av tidnings- eller bokurklipp, där texten under rutan ger bilden en helt ny, oväntad och ofta absurd innebörd. Han har skapat en helt egen genre inom litteraturen med ”en stenmarkare”, vilket betyder ett collage från en tidsskrift från sextiotalet kombinerat med en humoristisk och djupsinnig text.”

Stenmark utmärker sig med sin speciella collageteknik där bilder (främst från 1940–60-talet) åtföljs av ironiska, underfundiga och elaka kommentarer. I september 2007 utsågs han till månadens stockholmare av Stockholms stad.

Citat Jan:
”Ingången är ofta självbiografisk, man tar nån upplevelse, lycklig eller otäck, men sen förändrar formuleringen innehållet, det blir ett koncentrat av ett arbete, nånting nytt uppstår. Jag vill bli överraskad själv och inte bara skriva det jag haft i huvudet. Jag vill att nåt ska hända på vägen.”


jan_stenmark

Han debuterade 1990 och har sedan dess gett ut 13 böcker, som alla innehållit olika variationer av de bildcollage med texter. Han har själv definierat sig som ”komisk bildkonstnär” och vidareutvecklat det, ”men det viktigaste är nog bilderna. Text och bild tillsammans ger möjligheter som enbart text eller enbart bild aldrig kan uppnå.”

Han är sedan många år tillbaka sambo med Margit Markgren (född 1958), dotter till ingenjören Nils Bengt Markgren och Rut Sjöström. ω

Privat?
Han tycker om lyssna på Beatles, framför allt, och annan brittisk 60-talspop: Kinks, Who, Zombies, Them. Läser Kerstin Ekman, Per Gunnar Evander. Favoritkonstnärer: Surrealisten Giorgio de Chirico och, framför allt, Dick Bengtsson.


levordo1

miamia1

Bibliografi: ”Detta har hänt:” (-90), ”Det började med fåglar” (-92), ”Land och rike” (-94), ”Horisonten” (-95), ”In och ut genom dörrar och fönster” (-98).

Se och du kommer le. Tror och hoppas jag. 🙂

Källor:
sv.wikipedia.org
kartago.se
bokus.com
aftonbladet.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.