Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Järnvägen till Sibirien, Gulaglägrens helveten och död…

soviet-prisoners

Böcker har jag läst i ämnet, autentiska berättelser om sibiriska fånglager. Gulag, känd genom sovjetkommunistisk terrorhistoria, Glavnoe Upravlenie Lagerej, grundad 1934. Syftet var inte enbart att göra sig av med politiska meningsmotståndare. Lägren tjänade också ett ekonomiskt syfte, då de gav landet tillgång till slavarbetskraft.

Gulag var en ledningscentral för ett system av fängelser, arbetsläger av olika slag, mentalsjukhus och speciallaboratorier som visserligen var landsomfattande, men som hade en påtaglig geografisk tyngdpunkt i tundraområdet i norr och öster; runt Archangelsk, i Ural och i Sibirien. Långt bort från mänsklighet och med enorm kyla.

Det läger som ofta brukar benämnas som det första Gulaglägret sattes upp i ett stort och isolerat kloster- och kyrkokomplex på Solovetskijöarna, eller Solovki, i Vita havet i oktober 1923.

Men hur tog man sig dit?
Åren 1883-85 byggdes den första järnvägen i Sibirien, och västra Sibirien knöts till det ryska, europeiska järnvägsnätet. Ungefär samtidigt byggdes den första järnvägen in i de asiatiska delarna av riket, en rent militär linje till Tasjkent i det nyligen erövrade Centralasien.

År 1891 påbörjades bygget av transsibiriska järnvägen österifrån, i Vladivostok vid Stilla havet. Tsaren själv lade den första stenen till banan. Arbetet utfördes av fångar eftersom det knappt fanns någon annan arbetskraft i de östra delarna av Sibirien. Att dra järnvägen genom den oländiga terrängen i svårt klimat var oerhört hårt och kostade tusentals människor livet. Först år 1900 knöts de västra och centrala sibiriska järnvägarna ihop.

Samma år inleddes tillfälliga transporter på Bajkalsjön – två färjor trafikerade sjön under sommarhalvåret, och under vintern gick hästdragna vagnar över isen. Området runt Bajkalsjön är extremt otillgängligt, och först 1904 var en järnvägslinje söder om sjön klar. Den gick genom 33 tunnlar och som högst drygt 1 100 meter över havet.


gulagmap

Gulag betyder ”Huvudstyrelsen för korrektions- och arbetsläger” och var benämningen på det sovjetiska system av koncentrationsläger, som påbörjats av Vladimir Lenin och som sedan under Josef Stalin byggdes ut i en mycket stor omfattning. Även efter avstaliniseringen fram till Sovjetunionens upplösning användes Gulaglägren som bestraffningsmetod.

En berättelse av alla om lägren.
”24 år gammal, 1939, greps den polske kavalleriofficeren Slavomir Rawicz av NKVD, den ryska hemliga polisen. Eftersom Rawicz talade flytande ryska, och bodde i Pinsk nära den ryska gränsen, måste han vara spion, ansåg de. Efter helvetisk tortyr dömdes Rawicz till 25 års straffarbete i Sibirien. De flesta i hans situation hade antingen dukat under av tortyren, den fruktansvärda resan till lägret, eller av det hårda straffarbetet.

Men Slavomir Rawicz öde blev allt annat än vanligt. I Flykten från Stalins läger (Historiska Media) berättar Rawicz om hur han tillsammans med sex andra fångar lyckades rymma en snöig natt i april 1941. Han vandrade till fots över sexhundra mil! Genom Sibiriens köld, Gobiöknens hetta, över Himalayas snöbeklädda berg, för att slutligen nå fram till friheten och räddningen i Indien.

Boken utgör ett hisnande vittnesbörd om människans överlevnadsförmåga. Längtan efter frihet och människovärde var det som drev Slavomir Rawicz att ta ännu ett steg framåt när krafterna för länge sedan hade tagit slut.”
En av de ”starkaste och otäckaste” böcker jag läst var, ”En amerikan i Gulag” av Alex Dolgun, som visar på helvetets dagar och vad som skedde. Rekommenderas!

Sammanlagt tros 14 miljoner människor ha fängslats under Stalins år vid makten. Hur många av dessa som dog är omtvistat, men det sammanlagda antalet dödsoffer har uppskattats till omkring 1,5 miljoner.

Källor:
popularhistoria.se
sv.wikipedia.org
nytid.fi
fof.se
svd.se
alltomhistoria.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.