Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Dalkarlen Jim Frick, hedersman, som vunnit över 5000 travlopp…!

Jim Frick – var stor inom travsporten, tvingades slutade efter en svår olycka där utgången länge var oviss. En äkta dalkarl och hästkarl. Vad vet vi om nutiden – och historien bakom denna erfarna travpersonlighet?

Först från de unga åren. Jim Frick är bagarsonen som vigde sitt liv åt hästarna och blev en av Sveriges främsta travkuskar. Jim, född i november 1951 i Rättvik, är en före detta svensk travtränare och kusk. Jim blev den fjärde svenska kusk som tagit 5 000 segrar. Han flyttade 1980 med sin fru Åsa från uppväxtens Rättvik till Östunabergs gård i Knivsta, där han bor.

Det var full fart för jämnan, och med åren vann han då 5 000 lopp, en siffra som matchades av bara tre kuskar före honom. I Sverige har Frick vunnit två klassiska travlopp – Uppfödningslöpningen med Keba Way 1981 och Svenskt Travderby med Frej Nalan 1989. Rommes Championkusk, 1977-1989, 1991-1995 och – 2002. Tala om segrar!

Jim och kompisen (numera svågern och travkusken) Leif Witasp började hänga i Folke Lisells stall. De fick hjälpa till med skötseln av hästarna, och så småningom också med att köra dem. Frick är morbror till travkusken Kajsa Frick, mycket trav i släkten.

Jim utbildade sig till byggnadssnickare, men jobbade aldrig en endaste dag som detta, sägs det – men jobbade som kusk åt Olle Goop. När han var tjugo år vann han sitt första lopp, hästen hette Dirigent, på Gävle 7 februari 1971. Han vann summa – 42 championat fördelat på Gävle och Romme 18 vardera – och Rättvik 6 stycken.

Tragiken som många minns, jag såg det live på TV. Det var efter 5 002 vinstlopp som han 2010 råkade ut för en svår travolycka på Solvalla. Hästen snubblade och han slungades ur sin sulky och slogs medvetslös mot marken. Smällen mot huvudet var så kraftig att han inte vaknade på tre veckor. Det tog nästan ett år innan han kunde lämna sjukhuset. Jim meddelade den 13 oktober 2010 att han slutar som travtränare och därmed även som kusk. Efter det har Jim Frick fått ägna sig åt rehabilitering, med mycket stöd från familj, släkt och vänner.

Numera är pensionerad och hyr ut träningsanläggningen och stallarna till Svante Båth. I dag finns nittio hästar på gården, nästan lika många som under Fricks tid. Han bor kvar på Östunabergs gård, 1987 köpte de stället och sedan dess har de bedrivit en av de största träningsanläggningarna i landet där. Som mest hade han hundra hästar i stallarna. Han tar en tur till stallet varje dag.

2016 fick han frågan, ”Hur ser din tillvaro ut numera?”
”Jag har det lugnt och skönt och får vara mer med barn och barnbarn, det är vad jag gör nu. Jag går ut i stallet varje dag, går ut med hunden, jag håller på med allt möjligt. Klipper gräs och sköter allt på gården.”


jimfrickponny Ponnylopp!

Jim Frick, 65 år, familjen, fru Åsa, vuxna barnen Camilla och Daniel, barnbarn.

”Om att fylla 65: ”Man blir äldre. Men jag känner mig inte gammal, nu mår jag jättebra. Det enda är att jag går dåligt och är lite vinglig.”

En trevlig sak läste jag om, i maj 2015. ”Jim Frick mot bland andra Jorma Kontio, Ulf Ohlsson och Torbjörn Jansson i ponnylopp. Det fick Gävletravets publik se inför V75 under lördagen.Gävletravet arrangerade ”Jim Fricks Championutmaning” i samband med V75-tävlingarna på banan .Där gjorde Frick upp med Jorma Kontio, Ulf Ohlsson, Torbjörn Jansson och Sven-Erik Landin i ett ponnylopp. Ulf Ohlsson vann överlägset och Frick tog sig in på en andraplats i loppet över 1 140 meter med volstart.”

Ses på bilden liksom en familjebild och en bakom Savas Hanover. Jag minns så många hästar att namnen passerar, men kallblodet Verner som blev en topphäst minns jag alltid. Likväl Master Växus, Simb Frizz bland de senare.  Mannen som tävlade i vitt. Gentleman på banan.

savas hanover/frick jim

Källor:
sydsvenskan.se
sv.wikipedia.org
aftonbladet.se
dalatravet.se
sportforlaget.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.