Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Grekiskt kors symbol mellan det gudomliga och det mänskliga…?

På Greklands flagga är det grekiska korset i övre vänstra hörnet. Schweiz flagga med ett vitt kors på röd bakgrund. Tongas flagga med ett rött kors i övre vänstra hörnet.

Ett grekiskt kors är alltså ett kors där armarna är lika långa. Det grekiska korset finns i bland annat i Greklands, Tongas och Schweiz flaggor.

Det används då ibland som en symbol för de fyra väderstrecken: hur Guds makt sträcker sig i alla riktningar. Andra gånger är det grekiska korset en symbol för föreningen mellan det gudomliga och det mänskliga: det lodräta strecket påminner oss om Gud. Det vågräta strecket symboliserar världen. När det två strecken förenas, tänker vi på att Gud blev människa i Jesus Kristus.

grekisktkors

Det finns hundratals varianter på kors som utgår från sex grundtyper – latinskt kors, grekiskt kors, andreaskors, antoniuskors, gaffelkors och patriarkalkors. Vanligast av dessa är – det latinska korset. Att man burit kors i band runt halsen är känt sen 300-talet

Schweiz flagga som har detta kors blev officiellt antagen i april år 1862. Under en längre tid var landet utan en gemensam nationsflagga. Under medeltiden fanns det bara enskilda flaggor för de olika kantonerna, eller delstaterna, i landet. Flaggan grundar sig lite på kantonen från Schwyz som användes som ett gemensamt fälttecken under slagen vid Laupen år 1339. Sedan korstågens tid har dock Schweiz använt ett vitt grekiskt kors på en rödfärgad flagga.

Röda korsets symbol är baserad på den schweiziska flaggan. Nationsflaggan är kvadratisk, som Vatikanstatens flagga, och det är ganska ovanligt då de flesta flaggor antar en mer rektangulär form. Deras handelsflagga är dock inte kvadratisk.

Kors finns även vid namn som:
Antoniuskors, Hjulkors, Hakkors, Kryckkors, Påvekors, Ryskt kors, Taukors, Lotringskt kors, Georgskors, Malteserkors och Keltiskt kors.

Kors i taket vänner!

schweiz-flagga

Källor:
sv.wikipedia.org
kalmarlansmuseum.se
paranormal.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.