Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Hoki, en fisk att byta din torsk med, recept får du med…

1 kommentar

hoki1

Fiskar man sällan hör om är denna ett exempel på, men snart på en tallrik hemma hos dig? Fakta om denna hoki. Latinska – Macruronus novaezelandiae, är en rovfisk som lever i sydvästra Stilla havet och västra och södra Australiens och Nya Zeelands kuster. Hokin är en lång ganska sammantryckt fisk med blågrön rygg och silverfärgad buk och sidor.

Fenorna är mörkare. Den har två ryggfenor, en kort och hög med tydliga taggstrålar och en bakre, som är lägre, men mycket lång och går runt kroppen och sammansmälter med den likaledes långa analfenan. Hokin tillhör kummelfamiljen och kan bli 120 cm lång.
Fisken har underbett och skarpa tänder, vilket talar för att det är en fisk som lever i djupare vatten.

Hokin lever på djup mellan 10 och 1000 meter. Ungfiskarna lever vanligen på grundare vatten. Dess huvudföda är prickfiskar, men den fångar också bläckfisk och kräftdjur.
Honan lägger i snitt 1 miljon ägg som alla avges samtidigt. Där ligger människan i lä!

hokis1

Den kan bli upp till 25 år gammal. Den är alltså en vanlig matfisk som är föremål för ett omfattande fiske, framför allt kring Nya Zeeland. Fisken används bland annat i McDonald’s fiskburgare Filet-O-Fish. I Sverige använder McDonald’s torsk i burgaren, observera! Hokin har ett saftigt, vitt kött och passar all slags tillagning.

Denna art är ett bra komplement till torsk, kolja och sej. Utefter Sydamerikas kuster fångs en annan hokiart, Chilensk hoki Macruronus Magellanicus. Båda arterna förekommer på den svenska marknaden. Denna art som är från Nya Zeeland som fångas med såpass miljöanpassade metoder att den får okej av Världsnaturfonden, WWF.

hokifabrik

Recept på god hoki i ugn, länken:
http://www.ica.se/recept/hoki/i-ugn/

Hotas den?
Hoki är en av de fem djuphavslevande fiskarter som befinner sig på gränsen till utrotning genom överfiske enligt en kanadensisk studie från 2006. Fiskbeståndet runt Nya Zeeland har högt högt fisketryck och är sårbart för överfiske eftersom fiskarna inte kan fortplanta sig varje år. Men ännu använder man den och ser den som komplement till torsken. Testa?! Ena bilden från en fabrik där fisken fileas.

Källor:
sv.wikipedia.org
sjomatsframjandet.se
spisa.nu
svd.se
ica.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

One thought on “Hoki, en fisk att byta din torsk med, recept får du med…

  1. Fiskälskare? 😀
    Hoppas allt är väl 💙 kram

    Liked by 1 person