Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Håkan Serner, duktig aktör med en svart baksida…

2 kommentarer

Ett ansikte jag minns från teater och TV. Han var – Håkan Serner som hade ett mycket personligt sätt att agera, han var den lilla, blygsamma mannen med det sorgliga ansiktet, men ofta med lite svart humor. Den 25 oktober 1984 orkade inte skådespelaren Håkan leva längre. Han begick självmord efter en tids depression. John Gunnar Håkan Serner, född i september 1933 i Malmö, död 1984 i Stockholm, var en svensk skådespelare. 1,70 meter lång.

Kanske blev han dock mest känd för sina mycket personliga TV-uppläsningar av barnböcker, t.ex. Nalle Puh och Det susar i säven. Några filmer: 1970 – Pippi Långstrump på de sju haven, 1973 – Den vita stenen (TV-serie), 1976 – Mannen på taket, 1984 – Mannen från Mallorca, 1986 – Skuggan av Henry (TV-serie) och – även Teater på Stockholms Stadsteater.

Bakåt till de unga åren.
Han var son till lektor Arvid Serner (1890-1940) och Karin, född Platon (1897-1974), som var apotekare. Han var brorson till Frank Heller. Han kom i sexårsåldern till Stockholm från Skåne. Efter studentexamen gick han på teaterskola 1952-1953 och var därefter verksam vid Marsyasteatern, Teatern i Gamla Stan och Stockholms skolbarnsteater, innan han anställdes vid Stockholms stadsteater vid dess start år 1960.

Denna var han trogen under resten av sitt liv, med undantag för åren 1967–1968 då han var engagerad vid Norrbottensteatern i Luleå. Han medverkade också i en lång rad filmer. Han tilldelades 1977 en Guldbagge för ”två märkliga porträtt” i Bo Widerbergs Mannen på taket (1976) och Jan Troells Bang! (1977).

Han var berättare i TV-serien Huset Silfvercronas gåta. Han medverkade även i den svenska versionen av radioföljetongen Dickie Dick Dickens. Serner kom ofta att spela lite udda figurer, med en spelstil som var eftertänksam. Ett exempel på detta är hans tolkning av den fattige och trångbodde skomakaren (Hampus’ farbror) i Den vita stenen. Den tycker jag var fenomenal!


serner

Hans filmdebut var 1953 i Marianne. Han var författare i Puss & Kram (1967), kriminalpolis som i Mannen på taket (1976), advokat som i TV-serien Bevisbördan (1981) eller orgeladjunkt i Bang! (1977). 1965 tilldelades han Teaterförbundets Vilhelm Moberg-stipendium.

Hur slutade då livet?
Håkan begick alltså självmord efter en tids depression. Han var gift tre gånger. Han hade i första äktenskapet sönerna Johan och Martin och i tredje äktenskapet sonen Manfred. Operasångerskan Malin Gjörup är dotter till hans tredje hustru dvs. styvdotter.

När han separerade från Manfreds mamma och gick in i en djup depression så var det vägen mot slutet.

Källor:
sv.wikipedia.org
sfi.se
imdb.com
vi-tidningen.se
sv.rilpedia.org

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

2 thoughts on “Håkan Serner, duktig aktör med en svart baksida…

  1. Jag älskade hans berättarstil i Nalle Puh bl.a.

    Liked by 1 person