Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner NYA inlägg, Klockan 09 -VARJE MÅNDAG, ONSDAG, FREDAG, LÖRDAG OCH SÖNDAG! 2640 inlägg.

Snåsamannen, kan heala med händerna, tro det eller ej, men fascineras…?

joralf

Ungefär 50 000 personer uppges ha vallfärdat till Joralf Gjerstad, som är hans namn, för att botas, eller för att känna sig botade, av ”Snåsamannens” handpåläggning och goda råd. Namnet då han är född i Snåsa 🙂

Faktabiten?
Joralf Gjerstad (född i april 1926 i Snåsa) är känd som en psykisk healer med ”varma händer”. Gjerstad är från Snåsa i Nord-Trøndelag, och nämns även som ”Snåsa Man”, eller som ”Snåsa Kallen” (”Snåsakaill’n”). 90 år ung 🙂

Unga åren?
Gjerstad föddes under enkla förhållanden och han fick bara fem års skolgång. Han har sedan dess arbetat på Snasa mejeri och klockare i den norska kyrkan. Gjerstad har skrivit flera lokala historieböcker, samt självbiografier. Han har varit en lokal politiker, inklusive biträdande stadsdirektör för Labor/ Arbetarpartiet.

Är en självutnämnd, kristen healer och beskrivs i media och av sig själv som en ödmjuk, blid och godhjärtad, gammal man och från landet. Även om han praktiskt taget är okänd utanför Norge, har han stor berömmelse och beundran nationellt. Trots Norge är ett av de minst religiösa länderna i världen, så tror många den här mannen har övernaturliga krafter. Även högt uppsatta politiker och andra som borde veta bättre har konsulterat och godkänt honom.

De ”varma händerna” är hans varumärke, hans metoder innehåller priming (”känna in värmen”). Han har inbjudits till en utmaning, med en personlig inbjudan från James Randi, amerikansk skeptiker – och 1 miljon dollar!

snasam

Gjerstad säger att han som barn visste att han hade en förmåga utöver det vanliga. Han sa att det gick klärvoajans bland hans anhöriga och denna förmåga att se, var stark i honom. Dessutom hävdar han att han kan bota människor. Han säger att han länge har försökt att driva bort de förmågor som det ibland var tungt att leva med. Men som 21 års soldat i Tysklands-brigaden, var han förutspådd av en äldre kvinna som han slumpmässigt mött, att han skulle bli känd i hela Norge genom att hjälpa människor.

Sedan dess har han behandlat tusentals människor i över femtio år – och påstås botat många med sina varma händer och diagnostisk klärvoajans. Gjerstad har avböjt att testas av ”forskare eller andra experter.” Trots att man uppskattar att han har behandlat 50 000 personer, så finns det få registrerade uppföljningar på honom. Norska forskare är skeptiska och tycker hans resultat som man vet är som vem man än söker på.

Ett antal kända personer har sökt hjälp från Gjerstad, bland annat skidåkaren Petter Northug och – han sökte hjälp från honom per telefon under Tour de Ski 2009. Det handlade om hastigt uppkomna andningsproblem. Och han har vänt sig till honom igen när han kommit ur form. Hanssen fick samma år kritik eftersom, han som hälsominister uppgav han att Snåsamannen hade botat sin son för kolik 1997.

Joralf Gjerstad har fått kungens förtjänstmedalj i silver. På hösten 2006 skickade NRK en egen producerad dokumentär om honom, ”Känner du värmen?”. Under hösten 2008 publicerade Ingar Sletten Kolloen en biografi om Snåsamannen. Boken blev en bästsäljare på någon vecka.

År 2012 kom en bok som kritiskt granskade hans arbete: Profet Snåsa av Ronnie Johanson. Dennes slutsats är att han inte är psykisk, men att resultaten bara är kroppens självläkande förmåga, en placeboeffekt. Jag har sett lite dokumentärt och – fascineras av mannen. Kunskapen kan man tvista om, som alltid i detta ämne.

I januari 2016 hade Margreth Olins dokumentär ”Man från Snåsa” premiär. Enligt den finansiella tidskriften Capital, förlagen bokhandlare, författare, regissörer, filmbolag och biografer omsatte 120 miljoner relaterade till varumärket Snåsa man. Pengar är en självklarhet uppstår, affärerna är viktigast för de omskrivna.

Tro eller inte är upp till var och en. Vad jag förstått tar han inget betalt, men godtar ”donationer”. Inga kommentarer, förmodligen en äldre, god man. Förmågor?

Gjerstads barndomshem – Gjerstads hus invigdes för allmänheten i juni 2012. Bilder på mannen. Visst är ämnet intressant?

Källor:
no.wikipedia.org
aftonbladet.se
expressen.se
rationalwiki.org
gp.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.