Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Per Andersson, den rastlösa komikern på scen, med ord som flödar…

Vem är denna Per Andersson, ofta sedd i TV, är han så ”action-fylld”?
Per är komikern som gör det han tycker är roligt, folkligt eller smalt spelar ingen roll. Tycker Per. Per Johan Andersson, född i november 1976 i Bifrost i Mölndal, sedan Balltorp intill, i Göteborgs och Bohus län, är en svensk skådespelare, komiker, manusförfattare och regissör. Gillar punsch, är bra på minigolf och håller på Gais i fotboll. Bra så 🙂

Andersson, som är en av grundpelarna i Grotesco, har synts i TV-program som Pulver, Melodifestivalen – där han 2013 framförde ratade bidrag som skickats in samt var hårdkokt polis 20011, Jobbtjuven, Robins, Så ska det låta, Parlamentet, Time Out, Allsång på Skansen, Lotta på Liseberg m.m. I det senare trivs han uppträda med naken bak och hatt framtill. Humor?

Läste 2015, ”Per Andersson vill gifta sig efter 17 år med Malin: Pampigt ska det vara. 17 år som par och tolv som förlovade. Nu ska Per Andersson och fästmön sångerskan och låtskrivaren Malin Carlsson ta tag i vigselplaneringen.” De har barnen Tage, ca 10, och Ture, ca 7 år. 2012 – lämnade de Majorna i Göteborg för Täby i Stockholm.

På scen har han bland annat synts i rockmusikalen Rock of Ages på Rondo och Chinataetern, den egenskrivna Dixie Comedy Cabaret – en humorkatastrof med dixiemusik, Diggiloo – Sveriges största sommarturné 2013, 2014, La Cage aux folles på Oscarsteatern, Zpanska flugan på Chinateatern och Amiralen i Malmö. Hasse å Tage hyllning på Berns, gjort rösten till Myggan, Leif i Jag och mina monster, Art i Monster University, Rädsla i Insidan Ut.

Axplock av hans övriga jobb. Under sommaren 2000 cyklade han genom Sverige på turné med Teater Cyklon. 2001 Gjorde enmannsshow på Göteborgs konserthus som han hyrde för egna pengar 2001, regisserat Allika teaterns stadsvandring i Klippan i Göteborg och barockoperan AMADIS på Pusterviksteatern 2009.

Vidare? Barnteater i Gunnebo under 90-talet som bl.a. farbror Melker, Kling och doktor Livsely i Skattkammarön, spelat Tiger och Ior i Sverigeturne med Nalle Puh, medverkat i Mölndalsrevyn under 90-talet, sketcher i Morgonpasset i P3 och Rally i P3 och har spelat Erik Satie på Aftonstjärnan. Mycket och varierat.

Sedan april 2008 är Andersson också knuten till Göteborgs-Postens Världens gång-sida. Inledningsvis skrev han limerickar under vinjetten ”Herr Anderssons refuserade”. Sedan hösten 2011 är han söndagskåsör.

per-andersson-malin-carlsson

Priser och utmärkelser?
Mölndals kulturstipendium och Mats Ljung-stipendiat.
Karamelodiktstipendiet 2016

Han har bland annat medverkat i filmer som 2010 – I rymden finns inga känslor, 2011 – Åsa-Nisse – wälkom to Knohult och 2011 – En enkel till Antibes.

Citat Per om hur han vill dö:
”Under ett samlag eller i ett applådtack efter en föreställning som förändrade humor för all framtid.” En uppsluppen man, aningen ”tokig” 🙂

Källor:
hant.se
sv.wikipedia.org
sverigesradio.se
cafe.se
expressen.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.