Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Abessinier, släkt med Somali, kattras som gillar fart och fläkt…

2 kommentarer

Katter är vackra djur, samtidigt detta att de är egna och gör det de vill.Jag har haft en som ung och den var bestämd, en tvåmans-katt? Denna katt stötte jag på i unga år, ur en lånebok kunde man se en bild där denna ras satt under en vattenkram och det stod den tycker om vatten.  🙂

Fakta?
Abessinier är en medelstor katt, slank, smidig och muskulös. Abessiniern har ett hjärtformat ansikte med stora alerta öron, gärna med tofsar. Abessinier, även kallad aby (troligen efter att EMS-koden för rasen är just ABY), är en kattras med tickad päls.Tickad kallas ett mönster i pälsen på en katt. Hårstråna på en tickad katt är ljusa, med ränder i en mörkare nyans, vilket gör att pälsen liknar pumans eller harens. Abessinier är mycket nära besläktad med Somali. Somalin är en långhårsvariant av denna och de båda hårlagen kan födas ur en och samma kull.

Abessiniern är en aktiv och nyfiken ras som älskar att vara med där det händer saker i hemmet. Att jaga och apportera är en sysselsättning som kan hålla en katt aktiv under många timmar. Det brukar inte vara svårt att lära den läraktiga abessiniern att gå i sele/koppel. Bra vana! En aktiv katt blir ofta matglad och det är sällan en abessinier tackar nej till den mat som erbjuds. En vuxen hona väger ca 3 kg och en hane något mer.

Historiken bakom rasen?
På pyramider och tempel byggda av de gamla egyptierna kan man se katter som liknar abessinierna och det är troligt att det var romarna som tog med sig katten till Europa för första gången. I Egypten värderades tamkatten högt och att döda en tamkatt kunde därför ge dödsstraff. De tama tempelkatterna med tickad päls blev ofta svepta och mumifierade som ett bevis på hur högt dessa värderades.

De första katterna som kom i modern tid kom från Abessinien till England där rasen godkändes 1892. Till Sverige kom den första först 1953.

Men det skulle dröja många år innan kattuppfödare på allvar började arbeta med att få fram katter med tickad päls. Under den här tiden importerades katter med tickad päls från Abessinien (nuvarande Etiopien) och man tror att dessa katter ihop med de huskatter som romarna fört med sig utgör avelsbasen för Abessiniern i Europa.

Abessinierns päls är tickad, vilket innebär att varje hårstrå är flerfärgat i olika band. Om man tittar på ett enstaka hårstrå så är det randigt med en bottenfärg och sedan med band av mörkare och ljusare färger varvade. Den yttersta spetsen på hårstrået är alltid i en mörkare färg och kallas för tipping. Pälsen är kort och åtta färger är godkända (1992). Silverfärgerna har alla silvervitt som bottenfärg. Tickingen är sedan som hos motsvarande grundfärg.

Abessiniern har ett hjärtformat ansikte. Öronen ska vara stora och breda vid basen. Det ska vara bra bredd mellan dem. Ögonen är stora, mandelformade och mycket uttrycksfulla. Ögonfärgen kan vara bärnstensgul, gul eller grön. Runt ögonen påminner markeringar om en eyeliner. Benen är långa och slanka. Bakbenen är i förhållande till andra raser ovanligt höga och medför att de kan hoppa högt. Tassarna är små och ovala.

Abessiniern är agoutitecknad. Det betyder att den från ögonvrån i riktning mot örat har en mörk rand. Katten ser ut som om det hade ett M ingraverat i pannan. Från M:et löper sedan färgen över hjässan som förenas så att det ser ut som katten har en liten hätta på sig. Den mörkare färgen ska sedan fortsätta som en rand över hela ryggraden och ut på svansen och avslutas med att svansspetsen är helt enfärgad, som om svanstippen var en pensel som försiktigt doppats i färg. Mysigt.

abesskid

Abessiniern är en mycket livlig kattras som är lekfull även i vuxen ålder och som älskar att klättra och busa. Väldigt social som kan innebära även sitta på axlar och apportera.

Man kan kalla abbyn för katternas Ferrari. Detta är inte en katt för nybörjaren, en katt som ofta ”hänger i gardinerna”. Den ger gärna mycket tillbaka till en husse eller matte som leker och engagerar sig.

Den har haft som ras en ärftlig ögonsjukdom, men har tack vare ett medvetet avelsarbete har den (PRA) blivit mer och mer sällsynt. Även den ärftliga sjukdomen PK-brist Pyruvate Kinase Deficiency har varit ett problem i stammen men med noggranna DNA-tester är denna inte längre ett problem. En skön katt som man gillar, när man läser om den om inte annat 🙂

Källor:
sv.wikipedia.org
sverak.se
katter.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

2 thoughts on “Abessinier, släkt med Somali, kattras som gillar fart och fläkt…

  1. Åh va roligt att läsa om olika kattraser. .. ska skaffa en till kisse så småningom. …tack Janne ❤ ❤

    Liked by 1 person