Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Namibia, öken med få invånare sett till ytan och ganska okänt…

namib1

Ökenlandet jag vet lite om, men nog skulle det vara spännande besöka med sina landskap, mest öken, och naturlivet.

Namibia är den minst befolkade landet i Afrika. Enbart uppskattningsvis 2,5 miljoner människor betyder att det blir en mängd öppna ytor per medborgare. Landets huvudstad och största stad är Windhoek. Staden hade 322 500 invånare vid folkräkningen 2011. I Namibia råder ökenklimat vilket innebär att det är hett och torrt. Regnväder förekommer sporadiskt och sparsamt. Ibland är torrperioderna mycket långvariga.

Namibia, formellt Republiken Namibia, är en stat i sydvästra Afrika vid Atlanten. Längs kusten finns Namibiöknen och i öster Kalahariöknen. Namibia blev självständigt från Sydafrika år 1990. Hälsosituationen är allvarlig, framförallt gällande aids. Ett annat stort problem är vattenbristen. Naturtillgångar: diamant, koppar, silver, uran, guld, bly, tenn, litium, kadmium, zink, vanadin, naturgas, vattenkraft, fisk, salt.

Tyska Sydvästafrika var mellan 1884-1920 en tysk koloni där tyskarna upptäckt diamanter, det motsvarade dagens Namibia. Den tyska koloniseringen av landet började då Adolf Lüderitz gav i uppdrag att köpa upp bukten Angra Pequena, från namahövdingen Josef Frederick för kostnaden av 100 engelska pund och 200 gevär. 1884 ställdes området under det Tyska rikets beskydd. Den första officiella flagghissningen ägde rum 7 augusti 1884.

namib

Namibia är också det enda land som inkluderar skydd av den naturliga världen i sin regerings konstitution. Även med en tjuvjakt problem alltför vanligt i de flesta afrikanska länder, Namibias pro-miljöpolitik skyddar tusentals kvadrat miles av i stort sett outforskade öknar (inkl. den berömda Kalahari) och platåer.

Från ungefär år 1000 före Kristus finns det hällristningar i Twyfelfontein. Området är förklarat för världsarv. Den traditionella avbildningen av människor och djur genom målningar på bergväggar och klippor levde länge kvar hos sanfolket (bushmän), och liknande bilder förekommer ännu på lerkärl och andra föremål.

Namibia är ett bra ställe för observation av utrotningshotade djur. Rhinos och geparder toppar den långa listan av djur med eventuell utrotning. Här finns också många små, karismatiska djur som myror, björnar och – den beryktade honungsgrävlingen. Och – ökenlejon, ökenelefanter och Hartmanns Bergsebra, som är anpassade till det hårda ökenklimatet. Man behöver sin ekoturism snabbare än tjuvskyttar kan minska den biologiska mångfalden.

Mäns och kvinnors ålder varierar – men medellivslängden – 66 år. Men i stort dör många under 25 års ålder. Här I Namibia talas flera olika språk: afrikaans, otjiherero, oshivambo, engelska och tyska. Man använder namibiska dollar, uppdelat i 100 cent. En dollar är värd cirka 0,64 kr.

Idrott?
Rugby och fotboll är de mest populära idrotterna i Namibia. Rugbylandslaget är det mest framgångsrika med deltagande i fem VM-turneringar. Cricket är också populärt, landslaget deltog i VM i cricket 2003. Fotbollslandslaget har inte deltagit i ett VM-slutspel men i Afrikanska mästerskapen 2008. Namibia har även en internationellt framgångsrik fotbollsspelare, Collin Benjamin. Frankie Fredericks är en före detta namibisk sprinter som vann VM-guld och flera OS-silver och VM-silver.

Turismen ökar. Många besökare lockas av ökenlandskapet, djurlivet och havet. Kolmanskop – en spökstad strax utanför Lüderitz. Skelettkusten – Den norra kustnära delen av Namibiöknen, uppkallad efter dussintals fartyg som strandade i den tjocka dimman som är ofta där öknen möter Atlanten. Körning på natten är mycket farligt eftersom det finns en hel del vilda djur på vägarna. Trafiken kör på vänster sida, vid besök kolla upp noga vad som krävs i form av vaccin etc.

Källor:
sv.wikipedia.org
landguiden.se
wikitravel.org
faktakalendern 2017

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.