Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Jon & Vangelis -musikgrupp med speciellt sound, minns du dem…?

1 kommentar

jon-vangelis

En låt som älskas av många och som ännu håller, ”I´ll find my way home”. Minns du den? Finns länk nedan. De var – Jon och Vangelis, det var det namn under vilket Jon Anderson och Vangelis Papathanassiou gemensamt gav ut fyra album av 1979 till 1991, dvs det var de aktiva åren för dem.

Jon & Vangelis var en musikgrupp som bestod av den brittiske sångaren Jon, känd från musikgruppen Yes, och den grekiske musikern och kompositören Vangelis. De nådde framgång under 1980-talet, framför allt med låten ”I’ll Find My Way Home”.

Jon Roy Anderson, född 25 oktober 1944 i Accrington, Lancashire, är en brittisk musiker, mest känd som före detta sångare och textförfattare i det brittiska rockbandet Yes i vilket han medverkade från gruppens start till mitten av 2000-talet, med några uppehåll. Jon en brittisk sångare som beskrevs som ”med den kristallina röst, nästan barnslig, han har närmast en altröst, något som ytterst få manliga sångare har.”

Ja, han var mest känd som sångare av den progressiva rockbandet Ja dvs Yes. Besviken, bitter på Yes sonm valde en look-a-like stil på flera vis, men han som var med tidigt meddelades ej ens. Gift med: Jane Luttenburger Anderson (från 1997), Jennifer Baker (1970–1995). Barn: Deborah Anderson, Jade Anderson, Damion Anderson

Evangelos Papathanassiou så, känd som Vangelis, är känd för sina instrumental-musikalbum (mestadels på synthesizers) och ljudspår (Blade Runner , Chariots of Fire eller 1492: Conquest). Vangelis började spela piano redan som fyraåring, men har trots detta aldrig kunnat läsa eller skriva noter. Han är född 29 mars 1943 i Volos, är en grekisk musiker och kompositör. Vangelis har varit verksam inom den elektroniska musiken och syntmusiken sedan genrens genombrott under 1970-talet.

jon-vangelis2

Vangelis var medlem av mitten av 60-talet popgrupp, Forminx och den tidiga progressiva rockgruppen, Afrodites barn. Aphrodite’s Child. Tillsammans med Kraftwerk och Jean Michel Jarre är Vangelis förgrundsfigur inom elektronisk musik.

Lyssna:
”I’ll Find My Way Home” visas i soundtracket till tv-filmen The Challengers (1989).
https://www.youtube.com/watch?v=T9Y3m7fisOU

Under 2011 närmade Anderson sig Vangelis för ett eventuellt nytt samarbete, men han fick inget svar.

Gruppens meritlista.
1980 – Short Stories
1981 – Friends of Mr. Cairo
1983 – Private Collection
1991 – Page of Life
1998 – Page of Life (ny-release med delvis andra spår)
Samlingsalbum
1984 – The Best of Jon & Vangelis
1994 – Chronicles

Ett minnesmärke i lexikon om musik…

Källor:
sv.wikipedia.org
fr.wikipedia.org
imdb.com
rollingstone.com
vipfaq.com

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

One thought on “Jon & Vangelis -musikgrupp med speciellt sound, minns du dem…?

  1. Vacker låt 😍

    Liked by 1 person