Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Nyårsafton har vi firat länge, hur uppstod det och varför?

augustp

Imorgon är det nyårsafton och vi ska skriva 2017 för första gången, som i dagens datum. Så länge vi människor har funnits har man trott att övernaturliga krafter haft sin största kraft vid årsskiften, så oavsett firandet har skiftet omgärdats av folktro. Sverige var ett bondesamhälle och att fira 31 decembers övergång till 1 januari var inget som passade in i jordbrukets vanor.

Man firade snarare nyår när skörden var bärgad, all slakt var klar och hushållet gick över i en lugnare period på vintern. I världens olika länder, kulturer och religioner finns ett antal olika kalendrar. Lite skillnad från oss?

De hedniska romarna hade ett uppsluppet nyårsfirande som de tidiga kristna i romarriket tog avstånd ifrån. Men nyår har inte alltid firats den 1 januari. I det gamla romarriket firades nyårsdagen den 1 mars fram till 153 f Kr och här i gamla Sverige var den 25 mars vår nyårsdag ända fram till 1500-talet.

Även i England firades den 25 mars, ett bruk som inte upphörde förrän 1753. Nyårsaftons namn är Sylvester.

Den unga flickan som ville se in i framtiden skulle niga tre gånger för nymånens skära och läsa upp en vers av nedanstående lydelse:

God dag, nyårsny
Säg mig vems bröd jag ska baka
Vems säng jag ska bädda
Vems barn jag ska föda

Att vaka in nyåret är en sen tradition och en borgerlig företeelse vilken med tiden spritt sig i alla samhällsklasser. Först med påverkan från radio, med klockringning sedan 1927 och därefter, från 1950, med inringning av alla Sveriges domkyrkoklockor, med kommentarer av, från början, av Sven Jerring.

I Sveriges Radio ringer klockorna i landets 16 domkyrkor in det nya året, en samsändning mellan P1 och P2.

Om skrock från dåtid!
På årets första dag fick man förr reda på hur det kommande året skulle bli: Om himlen var röd på morgonen skulle det komma sorg, krig och oväder under året. Om en man var den första att komma på besök betydde det lycka, men om en kvinna kom först tydde det på olycka.


2017

Vad hände så 2016?
Vi fyller det nya året med hopp om godhet då våldet härjat året som gått. Det negativa minns vi tyvärr, men jag ska se något som i motsatsen.
Födda? 2 mars – Oscar, svensk prins, son till kronprinsessan Victoria och prins Daniel. 19 april – Alexander, svensk prins, son till prins Carl Philip och prinsessan Sofia. ”Musikhjälpen” drog in över 49 miljoner, från Örebro.

Några nya ord kom till enligt Språkrådets årliga nyordlista. Ekodukt, bro som håller ihop ekosystemet på ömse sidor om en väg och gör det möjligt för vilda djur att passera. Läslov, lov på hösten när elever förväntas läsa extra mycket. Pokenad, promenad där man spelar Pokémon Go. Ställa frågor, utmana motståndaren genom att spela på ett sätt som ställer försvaret inför svåra beslut (mest i fotbollsmatcher).

Ett helt solcellsdrivet flygplan flög jorden runt på fyra månader. ”Vi har rest 40.000 kilometer utan bränsle. Nu är det er tur att ta det vidare”, sa en av piloterna vid landning.

Beståndet av tigrar i världen ökar för första gången på decennier. År 2010 fanns det 3 200 tigrar i världen – år 2016 uppskattas siffran till 3 900. Över hela världen lever människor allt längre. Idag har medellivslängden nått 72 år för kvinnor och 68 år för män. Det är en ökning med åtta år för båda grupperna sedan 1995. I Sverige minskar skillnaden dock.
I Sverige avtar utsläppen av växthusgaser stadigt. De har minskat med ungefär en fjärdedel sedan 2003, enligt Statistiska centralbyrån.

Ny för i år är Pernilla August som läser Lord Alfred Tennysons dikt ”Nyårsklockan” på nyårsafton i SVT. Direktsändningen från Sollidenscenen på Skansen leds av Micke Leijnegård och Blossom Tainton, Gladys del Pilar, Jessica Folcker, Boris René, Brolle, Strandels, Anne-Lie Rydé och Elisa Lindström ska uppträda. Firandet på nyår på Skansen började redan 1895.

2017 hoppas vi godheten ska segra och mer positivt sker. Gott nytt år ni.  ❤

Källor:
juligen.se
vett-och-etikett.com
sv.wikipedia.org
gd.se
dn.se
sydsvenskan.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.