Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Är ABBA osams numer, eller är de vänner?

abba1

Frågan är inte så enkel svara på utan man drar slutsatsen efter att ha läst uttalande. Med omkring 370 miljoner sålda album i världen är Abba Sveriges största musikexport genom tiderna. Abba (ofta skrivet ABBA och som logotyp med två vända B) var en svensk popgrupp, som gav ut musik mellan 1972 och 1983. 11 gyllne år, Europas bästa grupp genom tiderna är starkt, men bland de fem bör de vara.

De reste mycket, var par, det sliter. Och detta fick sitt pris. Ryktesspridning, interna konflikter, en kamp mot scenskräck och skilsmässor. Slutligen knäcktes bandet och medlemmarna gick egna vägar. ”Vi var trötta efter Abba-tiden. Frida och jag ville inte höra musiken igen.” (Agnetha).

”Det har skrivits mycket om att vi inte var vänner. Visst, det var mycket irritation för att vi var trötta. Men vi hjälpte också varandra. Agnethas ord. Frida har sagt att en ”sak skulle jag vilja tillrättalägga. Allt som har skrivits om att Agnetha och jag slogs och att vi var ovänner. Det finns inte någon som helst sanning i detta. Klart att vi konkurrerade, men det gjorde att det blev bra.” Svar Agnetha: ”Nej, gud vi var inte ovänner. Man får leva med många sådana där oförrätter.”

Svaret är att man tärde på varandra, men skilde sig och man ville gå sin egen väg och finna mer fri tid. Idag är man vänner. Mycket genom barnen (Agnetha/Björn).
Medlemmarnas äktenskap brast 1979 resp.1981, och gruppen gjorde sin sista studioinspelning hösten 1982. Därefter tog gruppen en paus för att arbeta med andra projekt; Andersson och Ulvaeus med musikalen Chess, medan Fältskog och Lyngstad gjorde soloprojekt. ”Pausen” blev långvarig och gruppen kom aldrig att återsamlas i studion.” Finito. Slut.


Abba-medlemmen, Anni-Frid Lyngstad, 70 år, bor i sitt hem på Mallorca. 33 år efter Abbas splittring berättar Anni-Frid varför hon inte vill göra mer musik med gruppen.
”Jag vill inte utsätta mig för kritik, Det var inte bara musik, det var kärlek och ett liv som vi levde tillsammans alla fyra. Jag är jättestolt över vad vi gjort.”

De träffas emellertid inte så ofta, Agnetha har sagt att ”Ja. Ibland drömmer jag om Frida. Ibland om Benny och Björn i olika sammanhang.”

Fridas ord: ”Det är en process. Vi har varit med om så mycket och det har varit ett otroligt liv. Både professionellt och privat. Vi kommer att bearbeta det hela våra liv. Det är inget man kan stoppa i fickan och glömma bort. Vi påminns om det som i kväll. Man lever med det med stolthet och eftertanke.”

Bråk gällde mer pengar och friheten få välja jobb. De bråkade om detta med sin manager Stickan Andersson. ”Det var dumt när Stikkan inte ville tillåta att de skulle stå på egna ben, säger dottern Marie Ledin, som i nya boken Min pappa hette Stikkan ger ett kärleksfullt porträtt av fadern, alkoholisten, managern och affärsmannen.”

Önskemål om tillfälliga comebacker har avvisats av samtliga medlemmar. År 2000 tackade gruppmedlemmarna nej till ett erbjudande om en miljard dollar för en återföreningsturné. En miljard!

Så läste jag, Abba återförenas! I Metro, England. ”2017 kommer vi att se pop på sitt absolut bästa sätt som den svenska gruppen efter nästan 35 år för ett speciellt projekt med musikgurun Simon Fuller. Men detaljerna kring projektet hålls strikt konfidentiellt för nu.

abbanu

”Vi är inspirerade av de oändliga möjligheter för vad framtiden bär och kärleksfullt vara en del av att skapa något nytt och dramatiskt här. En tidsmaskin som fångar essensen av vilka vi var. Och är. Målet är att skapa en egen underhållningsupplevelse med svensk pop, Superstars, som gör det möjligt för en ny generation av fans att se, höra och känna ABBA på ett sätt som tidigare ej kunde tro.

De kommer att visas på skärmar samtidigt från sina vardagsrum och det kommer att sändas till arenor. Eller de kommer att visas som hologram. Eller något så häftigt att vi kan inte ens förutsäga det just nu.” Är det aprilskämt tro? 🙂

abba

I våras sade Agnetha Fältskog till tyska tidskriften Die Zeit Magazine att hon ”inte skulle säga nej” till en Abba-återförening. I tyska veckomagasinet Welt am Sonntag säger sångerskan att en återförening ”självklart är något som vi tänker på”. Det skulle i så fall ske i samband med 40-årsjubileet av hitlåten ”Waterloo”, som bandet vann schlager-EM med 1974.

De har träffats vid några tillfällen som Mama Mia, födelsedagar då ex. Frida och Agnetha sjöng från scen. Vem vet, men även om de ännu har rösterna så är det refrängen, åldern om inte annat. Men kul med en skiva, visst? 🙂 ❤

Källor:
expressen.se
aftonbladet.se
sv.wikipedia.org
svd.se
metro.co.uk/2016

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.