Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Magnus Uggla, först ut i Stjärnorna på slottet, en man som syns och hörs…

ugglanbild1

Han är mycket Magnus Uggla, nu med i TV igen. Rapp. På senare år har han öppnat dörren för mer olika uppgifter. Han är alltså – Per Allan Magnus Claësson Uggla, född i juni 1954 i Engelbrekts församling på Östermalm i Stockholm, är en svensk artist och författare av moderna texter med fräck ton.

Två frågor direkt söker svar.
”Färgar du håret? Ja, men jag är inte så gråhårig.” Jaha, ante mig 🙂
Hur lång är Magnus? 1,68 meter.

Han slog igenom med låten ”Varning på stan” 1977 och har totalt givit ut 17 studioalbum. Bor ståndsmässigt i Danderyd i villa. Uggla tillhör den svenska adliga ätten Uggla, med nummer 100 på Riddarhuset. Han är son till patenträttsrådet Claës Uggla (1916–2000) och musikdirektören Madeleine Thiel (född 1920), dotter till kompositören och filmproducenten Olof Thiel och barnbarn till bankmannen och konstsamlaren Ernest Thiel.

Modern är kusin med Povel Ramels änka Susanna Ramel. Magnus Uggla växte upp med sina två äldre bröder Gabriel (född 1944) och Johan (1951–1998). Han har tre barn, Emelie Uggla, Agnes Uggla, Ruben Uggla.

”I programmet ”Min sanning” berättar Magnus öppenhjärtigt om sin barndom och sin stora längtan efter mammatid. Han säger att båda föräldrarna var upptagna karriärister. Jag var ganska olycklig som barn, säger han i programmet. Det gick i SVT och detta gällde föräldrarnas bristande närvaro som gjorde att Magnus fick en nära relation med familjens hembiträde Poppe. Hon var min ställföreträdande mamma för hon tog hand om mig. Hon betydde jättemycket för mig. Hon var så snäll och gullig, säger han i programmet. ❤

Han berättar att han brukade sova över i Poppes etta på 20 kvadrat på Östermalm när hans föräldrar var borta på fest. De hade spelkvällar och drack likör tillsammans med Poppes vänner. När Magnus Uggla var 13 år fick Poppe en hjärtattack, föll av sin cykel och dog.
– Det blev ett otroligt trauma för mig. Jag grät floder. Det var fruktansvärt.”

Magnus Uggla är sedan 1990 gift med Louise Uggla (Klyger). Tillsammans har de barnen Agnes (född 1990) och Ruben (född 1996). Uggla har också dottern Emelie (född 1979) från ett tidigare förhållande med fotomodellen Ann Furelid.

Uggla startade sitt första band 1968 med sina grannar i Nacka. Namnet på bandet var JUSO, vilket var en förkortning av medlemmarnas efternamn. JUSO spelade hårdrock med influenser av bland annat Black Sabbath. Han debuterade 1975 med albumet Om Bobbo Viking.

Efter att ha sett The Clash på Gröna Lund gick han hem och skrev en ny skiva som skulle bli hans stora genombrott. Albumets omslagsbild, där Uggla poserar utklädd till kvinna, togs av brodern Gabriel. Magnus har i efterhand kommenterat bilden med orden ”den är rårätt den där bilden. Som en ung Brita Borg”.


muggla2

År 1977 släppte Uggla albumet Va ska man ta livet av sig för när man ändå inte får höra snacket efteråt.
”Jag jobbade som budnisse åt Riksteatern. Och för att få tiden att gå skrev jag hårdrockslåtar i huvudet när jag for mellan jobben. Det var väldigt Black Sabbath-influerat och jag skulle knappast kalla det för att komponera. Det var mest en typ av dagdrömmande för att få tiden att gå.”

Under 1980-talet utvecklades Ugglas musik mot pop. Med albumet Välkommen till folkhemmet (1983) tog Uggla in satiren i musiktexterna, vilket kom att bli hans kännemärke. 1991 tilldelades Uggla Karamelodiktstipendiet av sin mors kusins make Povel Ramel och medverkade senare i dennes revy Knäpp igen.

Han gjorde den officiella VM-låten ”Vi ska till VM” för fotbolls-VM, under 2001 turnerade Uggla med The Ark och Håkan Hellström och i mitten av 2005 turnerade han tillsammans med Lena Philipsson och Darin Zanyar. 2006 tolkade han kupletter av sin förebild Karl Gerhard med albumtiteln Ett bedårande barn av sin tid.

Magnus Uggla deltog i Melodifestivalen 2007, med bidraget ”För kung och fosterland”, som gick vidare till andra chansen, men missade att ta sig till finalen. År 2008 medverkade Uggla i en egen tv-serie där han och hans gitarrist samt kapellmästare, Martin Hedström, åkte runt i Sverige och letade medlemmar till sitt rockband. Serien hette Var fan är mitt band?, och visades i SVT. 2009 kom uppföljaren Var fan är min revy? där han istället letade efter folk till sin revy. Inte så roligt tyckte några.

Magnus studerade vid Calle Flygare Teaterskola i mitten av 1970-talet, men blev ganska snabbt relegerad efter att ha försovit sig och kommit bakfull till en generalrepetition. 1977 fick han en biroll i filmen Bluff Stop där han spelade den skoltrötta grabben Vincent. 1983 spelade han en roll som den homosexuelle klubbägaren Kristoffer i Staffan Hildebrands film G – som i gemenskap. 1985 spelade han en biroll som butiksägaren Schyll i Hasse Alfredsons Falsk som vatten.

Sedan dröjde det ända till år 2000 då Uggla spelade sig själv som psykiatriker i Sex, lögner och videovåld. Uggla har också ställt upp i många radio- och teaterpjäser, bland annat i Tiggarens opera (1999), under hösten och vintern 2008 var Uggla även aktuell i revyn Uggla, Rheborg, Ulveson som spelades på Cirkus i Stockholm.

”Och idag lyssnar jag bara på klassiskt – populärmusiken är ingen inspirationskälla för mig. Benny Andersson är en av de få geniala låtskrivarna i Sverige och Karl Gerhard och Povel Ramel är de enda textförfattare som jag har ett förhållande till.”

Om alkohol: ”I början av karriären var jag packad på scenen för att bemästra nervositeten. I dag dricker jag aldrig före en konsert och jag uppträder ogärna bakfull. Men jag är absolut ingen nykterist!” Vi tänkte det.

Låtarna är många, många klämmiga och – bra. Här är några:
1987 – ”Vem kan man lita på?”
1987 – ”Ska vi gå hem till dig”
1989 – ”Jag mår illa”
1993 – ”Varning på stan”
1993 – ”4 sekunder”
1993 – ”Dansar aldrig nykter”
1994 – ”Trubaduren”
1997 – ”Kung för en dag”
1998 – ”Pom pom”
1998 – ”Hand i hand” (tills. med Dogge Doggelito)
2004 – ”Värsta grymma tjejen”
2004 – ”Efterfest”
2005 – ”Nu har pappa laddat bössan”
2006 – ”Jag är ett bedårande barn av min tid”

En man som döljer sitt gråa hår, lever i nuet, och inser vad som gäller, vad unga mest vill höra och kämpa på med texterna och melodierna jobbar han fram med en kollega, piano och gitarr. Han har lyckats bra! Nu som medverkande i Stjärnorna på slottet. Jag minns mycket Så mycket bättre där han gjorde fina, ”Jag och min far”.

Stjärnorna på slottet är en svensk tv-serie som brukar sändas under jul- och nyårshelgen och en bit in i januari. Programmet sändes första gången i SVT1 i januari 2006. Det har fått stor uppmärksamhet i media och haft höga tittarsiffror, något som särskilt gällde säsongen 2012/13.

Källor:
sv.wikipedia.org
aftonbladet.se
stim.se
expressen.se
dn.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.