Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Jultomten finns! Lär vilka renarna är, och sista tomtefakta…

2 kommentarer

Dag 23. Sista dagen på gång, JULAFTON. Jag har berättat om renarna och idag mer info om vilka de är, hur snabba de är, hans egna har namn fastän vi använder de amerikanska, som de är vana vid. Renarna nämns för första gången i en dikt från 1832, som heter A Visit from St. Nicholas.

Tomten ska besöka flera länder. I USA , Kanada, Storbritannien och Irland där man berättar om Tomten som Santa Claus, vanligtvis tomtar till jul, grönklädda älvor med spetsiga öron, långa näsor och hattar, spetsiga som tomtens medhjälpare eller hyrd arbetskraft.

Renarnas namn? Deras namn är: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder samt Blitzen. Det är åtta renar som är väldigt sammansvetsade, då de länge har dragit Tomtens släde. De leds i stort av Dasher, Donder och Blitzen. Det är med sina kombinerade egenskaper som dessa tre leder och inspirerar de andra renarna.

santaclausfinland (På väg hämta de andra)

Dasher är den riktiga klippan, stabil om någon blir orolig, han fixar alla problem för de andra. Donder och Blitzen är de som planerar, de spenderar mycket tid med att lägga ut en bra resväg inför julen som gör att Tomten hinner hem till alla barn. Blitzen är den som dessutom driver framåt, när de väl är i luften.

rudolph

Rudolf med röda mulen, på engelska: Rudolph the Red-Nosed Reindeer, är en populär julsaga om en av jultomtens renar, skriven av Robert L. May 1939. Berättelsen har senare blivit sång, teater och TV, och översatts bland annat till svenska.

Historien handlar om hur Rudolf, som blir retad och mobbad av de andra renarna för sin röda mule. Men en dimmig julaftonskväll säger tomtefar att Rudolf behövs för att tomtens släde skall synas bättre. Då slutar de andra renarna att reta Rudolf. Bra slut.

En skön psalm är – Dagen är kommen, ofta sjungen julpsalm. Det latinska originalets titel är ”Adeste Fideles” och den engelska översättningen lyder ”O, Come All Ye Faithful”. Text och musik skrevs av John Francis Wade, omkring 1743. Den femte versen lades till av Jean Francois Borderies, 1822. Jag har hört den ofta på Julottan, på juldagen.

På de flesta arbeten är julafton en ledig dag liksom juldagen den 25 december, men det behövs folk inom service och hjälp som måste jobba. Vanligen försöker man fixa så ensamstående utan familj jobbar.

Mat så och dryck? Glögg är en nordisk varm dryck baserad på kryddat vin (vanligtvis rött). Ordet glögg kommer av det äldre ordet glödg, bildat av verbet glödga ‘värma upp’ (jämför glöda). I andra språk förekommer drycken under namn som vin chaud, Glühwein och mulled wine.

Julmat är den mat som serveras över hela julhelgen, där varje dag kan ha sin lokala eller regionala tradition. Maten varierar mycket, i Polen och delar av Tyskland äter man karp, i USA äts kalkon och i Sverige äts julskinka och lutfisk. Längs kusten, bland annat i Roslagen har det varit tradition att äta julgädda. Vårt julbord har mycket annat, själv väljer vi ”lagom”. Utöver ovan nämnda är det vanligt med ex: köttbullar, sill, gröt, revbensspjäll, vörtbröd, ris a la Malta och lokala rätter. Ät lagom – och njut.

Tänk på att tro är något som folklivsforskare Ebbe Schön skrivit om.
”Tomten” är en magisk figur som bor inuti alla som tror på honom, han är verklig endast så länge du tror att han är verklig.” Själv tror jag också att det är tryggt med övernaturliga varelser som ingriper när vi gör rätt eller fel…

Julafton kallas även dopparedagen eller doppareda’n, den dag då man doppar i grytan. Detta är en typisk svensk term. Seden att samlas kring en gryta med det spad man kokat skinkan i, kan delvis vara en kvarleva från gamla hedniska offermåltider, men har också praktiska orsaker. Under de sista julförberedelserna fanns det inte så mycket tid att laga vardagsmat och det bröd som ännu fanns till hands mitt på julaftonsdagen var sannolikt både torrt och hårt.

Det gick snabbt och praktiskt att mjuka upp brödet genom att doppa det i spadet från skinkkoket. Den medeltida julfastan förbjöd kött, men på det här sättet kunde man ändå få lite köttsmak i munnen. Seden lever kvar i maträtten dopp i grytan. Personligen avstår jag det sista då det inte låter så fräscht, avkoket från en grisstjärt… 🙂

tomtefinastjag

TV-översikt över Julafton, jag tittar på flera kanaler. Nämnde det en annan dag, men påminner 🙂 Svt:s julvärd dyker upp mellan programmen, 14.55 första gången före Kalle Anka.

Julkalenderns sista del sänds på Svt1 08.45 – Selmas saga och reprisen 14.45 och 18.45. SVT1 vidare, Kalle Anka kl 15, kl 16.10 Kan du vissla Johanna? 17.10
Tomten – en vintersaga. 19.00 – Karl-Bertil Jonsson – ett måste för många. 20.00
Sune i fjällen. 21.30 – Svensson, Svensson. 00.00 – 00.50 – Julhyllning till ABBA. Svt2: 21.30 – 23.15: Midnattsmässa från Rom.

TV3 har filmer på rad, serier och TV4: 16.00 – TV4s julvärd: Bengt Magnusson. 21.05 Tomten är far till alla barnen.

Ser över fler kanaler efter guldkorn, men det är film och program med julkänslor. Kanal 5: 18.00 – Ett päron till farsa firar jul. Barnkanalen: 06.30 – Alla vi barn i Bullerbyn. 17.20 – Emil i Lönneberga.

Dagen före idag den 23:e, är det en del juligt på TV.
Kanal 3 – 21.00 – Pluras jul. Svenskt matlagningsprogram från 2016. Säsong 1. Del 5 av 6. Delarna går under kvällen/natten. TV4: 17.55 – Jul med Ernst. 19.30 – Bingolotto, går hela kvällen med små avbrott. Travet kör V75. Visst låter det speciellt? Så är det ensamt finns en del skåda.

Som jag skrivit om Kalle Ankas jul och den där skrikande fågeln?
Aracuanen, kallas också Clown av djungeln och syns första gången i i spelfilmen ”De tre caballerosna”, år 1945, den galna fågeln med flammande röda hår, rosa färg och den fluorescerande gula foten, verkar först att vara en fullständigt fictional skapelse.
Men den finns! tomtesnick

Det finns faktiskt en sydamerikansk fågel som kallas Araucuanen (notera stavningen). En är den öst-brasilianska varianten, Spräcklig Chachalaca (Ortalis guttata). Den ser ej ut exakt så men låter liknande.

Alla läsare önskas en God Jul! Bloggen firar jul men syns ändå. 🙂

finhelg1

Resterande dagar i år, med namnsdagar – 25 december Juldagen ingen, 26 december Stefan, Staffan, (Annandag jul) 27 december Johannes, Johan, 28 december Benjamin, (Värnlösa barns dag), 29 december Natalia, Natalie, 30 december Abel, Set och 31 december Sylvester.

Källor:
faktoider.nu
aspera.nu
sv.wikipedia.org
nibelius.blogg.se
jultradition.se
home.swipnet.se/~w-53648
wikihow.com
thelivingmoon.com
en.wikipedia.org
juligen.se
tomtar.bloggparaden.se
fragaprasten.nu
julsanger.net
worldofchristmas.net
svenskahogwarts.com
bevaratomten.se
edu.linkoping.se
egna samtal/intervjuer

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

2 thoughts on “Jultomten finns! Lär vilka renarna är, och sista tomtefakta…

  1. God jul 🎅🎄🎁💝

    Liked by 1 person