Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Tomten reser – med hjälp av flygande renar, läs hur och – mer om seder..

Dag 22. Dan före dan före dopparedan, japp. Idag ska jag försöka lösa frågan om renarna, flygkunskapen och annat. Hos renarna så bär både tjurarna och korna horn. Eftersom tomtens renar alltid har horn vid jultid så kan man sluta sig till att de förmodligen är kor (vajor) eftersom tjurarna (sarvarna) fäller horna under vintern. Inget definitivt bevis, och det finns visst några skillnader mellan skandinaviska renar och amerikanska caribou.

Och inga kända arter av renar kan flyga. Det finns dock ytterligare 300 000 levande organismer som skall klassificeras, och även om flertalet av dessa är insekter och bakterier, är det inte HELT uteslutet att det bland dessa finns flygande renar. Så, inga KÄNDA arter är kända! Men!?

Tack vare olika tidszoner och jordens rotation har jultomten 31 timmars arbetsdag. Det blir då exakt 822,6 besök per sekund. Men, som jag noterat, det är fler tomtar igång, någon har fått för sig det är EN. Va?

På land kan ingen konventionell ren dra mer än 135 kg. Även om man skulle tillåta tomtens renar (eftersom de ändå kan flyga) att ha en dragkraft som är tio gånger så stor, så skulle det inte räcka med nio eller tio renar – det hade behövts 214 200 smäckra små renar. Men, alla glömmer av att detta är tomtens renar, de är speciella – det bevisar ju deras flygfärder.

Man kan läsa att de lär ha extra energi. I Sibirien har magiker funnit gamla skrifter från dåtidens magiker som beskriver en trollbryggd som fick renarna att flyga. De gamla sibirierna flög på renarna likt vi flyger på kvastar idag. Problemet var väl att renarna har en egen vilja till skillnad från kvasten, och man övergick till slut, till modernare metoder. Receptet har inte kunnat fastställas, men flera källor anger just flugsvampen (Amanita muscaria) som en av ingredienserna. Renarnas flygbrygd har inte kunnat efterskapas i modern tid. Förtäring av flugsvamp påverkar nervsystemet hos människor och är LIVSFARLIGT och myten om vikingarna som åt och blev ilskna är helt fel…

Minns att tomtar har släktingar – så vi har gårdstomtar och de som ex tjänstgör vid jul. Ok, julen börjar när solen går ner den 24 december och slutar när solen går ner den 5 januari. Därför har julen 12 dagar. I Nordamerika hänger barnen ut sina strumpor medan holländska barn hänger ut sina skor för att få julklappar i. Här slår flertalet in sina julklappar, de som delas ut hemma, små och stora paket, ibland med lack, snören, etiketter.

merry_christmastree

Julen är dock på intet sätt en helt global företeelse. Det är många människor världen över, för vilka julen inte spelar någon särskild roll. Det gäller till exempel hela den muslimska världen, där julen inte anses vara någon speciell högtid. I andra länder och religioner finns det heller ingen tradition att fira jul, men i stället har man andra högtider mot årets slut.

Judarnas stora högtid heter Hanukkah och firas till minnet av templets invigning i Jerusalem på 100-talet f Kr. Hanukkah ligger inte lika fast i tiden som julen och kan inträffa från slutet av november till slutet av december. Kineserna firar i regel jul bara om de är kristna, och de kristna utgör bara en minoritet i det stora landet. Kinesernas stora högtid är det kinesiska nyåret, ofta i slutet av januari. På bilden nedan kan ni se alla de isländska nissarna. Lova ta det lugnt nu!


the-icelandic-yule

Källor:
aftonbladet.se
faktoider.nu
aspera.nu
sv.wikipedia.org
nibelius.blogg.se
jultradition.se
home.swipnet.se/~w-53648
wikihow.com
thelivingmoon.com
en.wikipedia.org
juligen.se
tomtar.bloggparaden.se
fragaprasten.nu
julsanger.net
worldofchristmas.net
svenskahogwarts.com
egna samtal/intervjuer

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

aaafirelight

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.