Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Tomten finns! Julkort – seder och bruk – och – dikten Tomten…

1 kommentar


Dag 14. Tio dagar till Julafton, Dopparedagen!

Traditionen med att skicka julkort härstammar från 1843, ungefär då det första julfrimärket skickades ut. Julkort framställdes först i England, idén med julkort blev populär redan året efter, då skickades det omkring 25 000 julkort.

Idag kan julkort köpas i alla olika former, från små och enkla, till stora och färgglada. De populäraste korten är de som har en gammaldags nostalgisk ton, med kälkar, nissar och stora tjocka jultomtar i röd/vita dräkter. Själv ser jag helst dessa men även vintermotiv, granar och färgglada kulor är poppis. Vill man kan man rita ett och måla själv på kartong och skicka, mer personligt. De flesta tidiga julkorten importerades från Tyskland. De visade magiska landskap där protestantiska, katolska och folkloristiska traditioner vävdes samman.

Till en början delade man själv ut julkorten, men snart kom de att distribueras via postverket. Julkort-skrivandet var först en överklassföreteelse som sedan spred sig nedåt i folklagren. Efter 1897 års utställning i Stockholm blev jul- vykortsskrivandet så populärt att det sägs att 1903 års ståtliga huvudpostkontor på Vasagatan i Stockholm bekostats av inkomsterna från vykorts-portona.

Det finns också många olika hemsidor på Internet, där man kan hitta digitala kort, sedan är det bara att skriva sin e-mail adress, en traditionell julhälsning och skicka, så hamnar kortet i inboxen hos mottagaren. På bilden syns julkort – skickades till Malmö. Poststämpel oklart. 1905.

julkortz

Viktor Rydberg skrev sin dikt Tomten år 1881:
Slutraderna.

”För sin hand genom skägg och hår,
skakar huvud och hätta
nej, den gåtan är alltför svår,
nej, jag gissar ej detta
slår, som han plägar, inom kort
slika spörjande tankar bort,
går att ordna och pyssla,
går att sköta sin syssla.”

merry_christmastree

Dagskalendern?
I väst, Göteborg, har vi plusgrader och solsken. Det återstår 17 dagar av året. Namnsdag har Sten och Sixten. Före 1901 – Isidorus, ett namn inte många har idag. Idag fyller en av våra främsta sångerskor Anita Lindblom år. 79 år, grattis till Frankrike!

Källor:
sv.wikipedia.org
jultradition.se
juligen.se
julsanger.net
edu.linkoping.se
postmuseum.posten.se
egna samtal/intervjuer

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

One thought on “Tomten finns! Julkort – seder och bruk – och – dikten Tomten…

  1. Dopp i grytan är gott 😋 Julkort är jag definitivt sämre på 😏

    Liked by 1 person