Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Dagen före Lucia, om tomtens utseende och kuriosa…

lucia

Dag 12. Idag om när man kunde läsa om den lilla tomten, som från grå, blå blev – röd. 1701 är det första gången som tomten nämns i sin korta namnform i svenskt tryck. Men redan på 1300-talet omnämner den heliga Birgitta honom, men kallar honom för ”tompla gudh”. Han tillhörde djävulens anhang och denne skulle man ta avstånd från. I en del länder ansågs han vara en fallen ängel. Tomten kom till oss från söder och öster och man tror att han fick fäste på 700- och 800-talen.

Var kommer tomten ifrån då?

tomtesot

Vår egen tomte berättades först om av Zacharias Topelius som 1849 skrev ”Tomtegubben i Åbo slott” och berättade att han var 700 år gammal och bodde i ett valv under Åbo slott. Tomten var osynlig och travade kring i en grå jacka och svart lammskinnsjacka. Zacharias Topelius levde just under detta århundrade, 1800, dog 12 mars 1898, var en finlandssvensk författare, historiker, tidningsman och poet. Åbo slott grundades på en klippö vid Aura ås mynning på 1280-talet, syns nedan på bilden.

År 1851 utgav Wilhelm Bäckman, Barnsagor från Småland, där en av sagorna heter ”Tomtegubben” med illustration av Kilian Zoll. Den betraktas som den första svenska tomten som vi tänker honom. Wilhelm levde fram till 1911, var författare och anställd vid Telegrafverket. Han gjorde sig främst känd som sagoförfattare.

aboslott

Imorgon ska jag berätta om hans bostad, men – finns det flera tomtar som hjälps åt så finns det mera ställen eller? Ja, det ska jag berätta då…

Minns att Lucia firas den 13 december, imorgon och markerar tillsammans med advent inledningen på julfirandet. Enligt folktron var den 13:e december en farlig natt eftersom många övernaturliga makter var i rörelse då. Man trodde även att djuren kunde tala under lucianatten. Trevlig lucia.

guldgran

Källor:
faktoider.nu
aspera.nu
sv.wikipedia.org
nibelius.blogg.se
jultradition.se
home.swipnet.se/~w-53648
wikihow.com
thelivingmoon.com
en.wikipedia.org
juligen.se
tomtar.bloggparaden.se
fragaprasten.nu
julsanger.net
worldofchristmas.net
svenskahogwarts.com
bevaratomten.se
edu.linkoping.se
ne.se
egna samtal/intervjuer

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.