Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Tomten och julseder – vad han heter i annat land och – mer fakta…

Dag 11. I min blogg behandlar jag varje dag fakta och seder kring – den äkta tomten, hans liv och leverne. Idag om tomten – i andra länder säger man inte jultomte, här är några mer exempel på hans namn. I USA heter han Santa Claus, Father Christmas, Kris Kringle eller helt enkelt ”Santa”.

I Danmark och Norge kallas tomten för ”nissen”. I Finland heter han ”tonttu” (som är inlånat från svenskan), i England och Skottland kallas han ”brownie”. Men, även om tomtarna har olika namn så verkar det som att de lever ungefär på samma vis i alla länder.

Julafton firas framför allt av katoliker och protestanter. I Danmark, Finland, Norge, Polen, Portugal och Sverige samt i vissa delar av Schweiz, Tyskland och Österrike har julafton fått en särskild stor betydelse, genom att den betraktas som en speciell familjehögtid då närmast anhöriga och släkt träffas, äter julmat samt ger varandra julklappar. I de flesta länder, till ex. Irland, Italien, Storbritannien och USA, förläggs firandet med traditionell julmat och julklappar till den 25 december. Så de har kvar sitt roliga…

På svenska finns även pysken, som dock är en liten människa, hempjäske och pixy är en tomtegubbe. Liknande husandar hos andra folk är de romerska penates och lares, den ryska domovoj (även hos andra slaver), hob i England och Heinzelmännchen i Tyskland. Jultomten har hjälp av tomtenissar, som i engelskspråkiga länder är alver (elves) och oftast har gröna kläder.

julbild

Se till att i god tid förbereda julgåvan åt er tomte och ställ den på lämplig plats under julaftons kväll, dock i god tid före tolvslaget på natten. Och, kom ihåg – ingen metallsked!

Repetition: Om du har vänner i andra länder så här får du tips vad God Jul heter på deras språk.
Danmark : Gladelig jul
Finland : Hyvää Joulua
Frankrike : Joyeux Noël
Island : Gledileg Jol
Italien : Buon Natale
Norge : God jul
Spanien : Feliz Navidad
Storbritanien : Merry Christmas
Tyskland : Fröhliche Weihnachten
USA : Merry Christmas

Förslag på julfilmer, se:
Mer för vuxna eller familjen:
Ett päron till farsa firar jul ***, Polarexpressen, The Grinch – Grinchen, Santa Claus, A Christmas Carol, Elf, Borta bäst, hemma värst, En förtrollad jul, The road to Christmas, Bad santa, Sällskapsresan ***, Gremlins, Miraklet i New York (Miracle on 34:th street) eller – Nightmare before christmas (Tim Burton)
Mina favoriter med ***

aaatomtemoveguldgran

Källor:
aftonbladet.se
faktoider.nu
aspera.nu
sv.wikipedia.org
nibelius.blogg.se
jultradition.se
home.swipnet.se/~w-53648
wikihow.com
thelivingmoon.com
en.wikipedia.org
juligen.se
tomtar.bloggparaden.se
fragaprasten.nu
julsanger.net
worldofchristmas.net
svenskahogwarts.com
egna samtal/intervjuer

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.