Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Tänk Uriah Heep, tänk Ken Hersley, musiker i många år…

henslay1

Hensley var i 10 års tid Uriah Heeps huvudsakliga låtskrivare, organist, gitarrist och andra sångare under bandets storhetstid från och med grundandet år 1970. Under sin tid med Uriah Heep hann Hensley förutom gruppens 13 skivor under de 10 åren, samt Weed och Orgasm också ge ut tre soloalbum: Proud Words on a Dusty Shelf (1973), Eager to Please (1975) och Free Spirit (1980).

Fakta?
Ken Hensley, Kenneth William David Hensley född i augusti 1945, är en brittisk organist, mest känd som medlem i rockbandet Uriah Heep. Förutom orgel (Hammond B3) spelade Hensley alla möjliga instrument på Uriah Heeps skivor, från piano, flygel, cembalo och gitarr till klockspel. Dessutom medverkade han på sång i några låtar (till exempel Lady in Black och Paradise) och komponerade de flesta av gruppens låtar.

Lyssna!!!
Ken Hensley – Lady in Black
https://www.youtube.com/watch?v=kMs7SLDFZdI

Hensley var med i Uriah Heep från starten 1969-70 på förslag från dess manager som tyckte att soundet skulle förbättras med orgel. Hensley hade tidigare spelat tillsammans med trummisen Lee Kerslake i The Gods (där för övrigt även Mick Taylor och Greg Lake medverkade), men spelade för tillfället i Toe Fat.

Under sin tid i Uriah Heep medverkade Hensley även på två skivor som knappt är ihågkomna. Dels den självbetitlade skivan Weed (1971), dels skivan Orgasm av Head Machine tillsammans med flera.

Av kontraktsmässiga skäl kunde han inte vara med under eget namn utan spelade under pseudonym, men kompositionerna och sångrösten bär tydligt Hensleys prägel, och på Head Machine finns låten You Tried to Take It All som tidigare getts ut av Toe Fat efter att Hensley lämnat gruppen och då tillskrivits dess ledman Cliff Bennett. Man kan anta att låtens medverkan på skivan var menad som en känga till Bennett.

När Hensley efter en dispyt om ny sångare lämnade Uriah Heep 1980 tycks han ha gjort en time-out under några år innan han blev medlem i Blackfoot 1983 där han medverkade på två av sina fans mindre uppskattade skivor, Siogo (1983) och Vertical Smiles (1984). Under lång tid var Hensley sedan borta från rampljuset, men medverkade som gästartist på några skivor med bland annat Ozzy Osbourne och Blackie Lawless från W.A.S.P.

Mot mitten av 1990-talet gavs ett antal samlingsskivor med Hensley ut och fansen började återigen fråga om han inte skulle spela in en ny skiva. I början av 2000-talet har han gett ut nya skivor och turnerat, bland annat tillsammans med John Lawton som varit sångare i Uriah Heep på slutet av 1970-talet, samt John Wetton som även han varit med i Heep.

Hensley hade i början av 1970-talet en speciell teknik med sin orgel, med mer inslag av blues och soul. När David Byron lämnade Uriah Heep och ersattes av Lawton 1976 bytte gruppen sound. Istället för de tunga orglarna introducerade Hensley nu det elektroniska keyboardet (Solina stråkmaskin) i hårdrocken, något som måste ses som något av en milstolpe i hårdrockens historia.
Blackie Lawless sa en gång om Hensley, när denne skulle medverka på hans skiva The Headless Children (1989) att i hans ögon har Hensley skrivit handboken för keyboards i heavy metal (”Ken Hensley wrote the rule book for heavy metal keyboards as far as I’m concerned”).

kenhensley

”Jag är en av de lyckliga, och jag har aldrig upphört att vara tacksam för det. Jag är mycket medveten om det faktum att så många av min samtid missade det. När jag ser tillbaka på hur jag levde i början av 1970-talet, är det konstigt att jag överlevde.”
Hensley syftade till en otäck vana använda kokain som han hade utvecklat under sin tioåriga period med Heep i början på 1970.

”När jag lämnade Heep 1980, var jag så besviken med bandet och musiken – och ännu mer desillusionerad med mitt kokainberoende”, sa han. ”Jag var fast besluten att bli av med det, men jag visste att det inte kommer att hända i England där mina medkonspiratörer var. Jag behövde en fullständig brytning.”

Efter en halvhjärtat försök till en solokarriär flyttade Hensley till USA där han valde Florida med hårdrocksbandet Blackfoot för två album. Hensley lämnade branschen 1985, bosatte sig i St Louis, där han arbetade för ett företag som tillverkade musikinstrument och framgångsrikt släppte sitt drogberoende.

Runt sekelskiftet bosatte han och sin spanskfödda hustru i en liten by i Spanien nära Alicante där Hensley återupptog sin musikkarriär, släppte sitt första album på 21 år, Running Blind, och lanserade en världsturné.

Diskografi, solo
1973 – Proud Words on a Dusty Shelf, första – sista 2007 – Blood on the Highway.
2016 har han turnerat bl.a. i Tyskland, Norge, Bulgarien och Ryssland (Moskva). Aktiv när lust och ork faller på…

Källor:
sv.wikipedia.org
jpost.com
setlist.fm
svenska.yle.fi

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.