Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Jultomten, om julgransplundring, tomten sedd i rymden, bevis och mera fakta…

tomtefagelrymden

7 december. Idag ut i rymden!
Apollo 8 var det andra bemannade uppdraget i Apolloprogrammet, vars huvudsyfte var att nå och runda månen. Detta blev första gången någon människa lämnade jordens omloppsbana. Det var också första gången raketen, 21 december (!) 1968. Besättning – Frank Borman, befälhavare – Jim Lovell, pilot (kommandomodul) och William A. Anders pilot (månlandare).

Samtalet är mellan Jim Lovell och Mattingly, den senare bland markpersonalen och det finns noterat på Nasa.

spacechrismast

089:32:50 Mattingly: Apollo 8, Houston. [Inget svar.]
089:33:38 Mattingly: Apollo 8, Houston.
089:34:16 Lovell: Houston, 8 Apollo, över.
089:34:19 Mattingly: Hej, Apollo 8. Högt och tydligt.
089:34:25 Lovell: Roger. Vänligen observera det finns en jultomte.
089:34:31 Mattingly: Det är jakande. Du vet bäst….

Apollo 8- flygning – ur journal

Framöver, innan jul, en ögonvittnesskildring med några år på nacken som jag – är övertygad om. Vänta och läs en annan dag!

Julgransplundring är en tradition som innebär att man ”klär av” och ”kastar ut” advents- och julsakerna, vilket i Sverige ofta sker på tjugondag Knut, som infaller den 13 januari. Många julgransplundringar hålls dock någon närliggande dag. Den traditionella julgranen ”kastas ut”, medan plastgranen, julgransfoten, adventsljusstaken och mycket annat av julpyntet ställs undan till följande jul.
Traditionen, som kommer från Norden, har förändrats väldigt lite sedan 1870-talet.

Julafton och Kalle Anka har alla sett, någon gång. En kortfilm handlar om Kalle och aracuan som är skicklig på att ”imitera”. Finns fågeln och vad vet vi om övrigt?

chachalacas

Vi är i ett djungellandskap i Sydamerika. Några kolibrier sjunger en vacker sång och därefter kommer en aracua, en slags hackspett, in i bild. Den har en cigarr i munnen och leker med en jojo och börjar sjunga en fånig sång och hoppar omkring. Slutet är att Kalle blir tokig och springer runt och sjunger samma låt som aracuan sjöng i inledningen.

Aracuanen, kallas också Clown av djungeln och finns denna fågel?
Det finns faktiskt en sydamerikansk fågel som kallas Araucuanen (notera stavningen). En är den östbrasilianska varianten, Spräcklig Chachalaca (Ortalis guttata). Chachalacas är måttligt stora fåglar som hör hemma i Cracid familjen, boendes i träden. Inräknas gör också guans och curassows. Cracids förknippas till andra arter typ kalkoner, se på bild.

Denna ”chachalacaen” är välkänd i Brasilien. Runt gryningen sänder den ut hesa skrik i grupper och liknande till de som produceras av Aracuafågeln i Disney filmen. Emellertid är näbben utseendemässigt ganska olik, med en lång svans, gråbrun mage. Vi syns imorgon (hoppades han) 🙂

Källa:
history.nasa.gov
en.wikipedia.org
sv.wikipedia.org

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.