Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Tomten finns – den första som Biskop Nikolaus – och julaftons-tv…

2 kommentarer

julkort

6 december. Lucia om en vecka.
Idag – berättelsen om den kristna tomtens härkomst och – allmänna fakta. Den kristna tomten alltså härstammar från Biskop Nikolaus som var känd för sin givmildhet. Han föddes i mitten av 200-talet i Patara i Lykien (nuvarande Xanthos i Turkiet), han var enda barnen och när föräldrarna dog ärvde han en större förmögenhet som han använde till att hjälpa fattiga och behövande.

Det sägs att han delade ut pengar, men när folk inte var hemma så skickade han ned dessa genom skorstenen – därför ska Tomten ha härmat detta. I Katolska Kyrkan firas Nikolaus dag den 6 december.klär en lämplig herre ut sig till Biskopen Nikolaus med t.ex. en röd dräkt, vitt skägg, kräkla (biskopsstav), och mitra (biskopens huvudbonad). Han brukar komma till barnen med godsaker eller en liten leksak.

Ja, detta är fakta, men han efterliknade vår tomte såklart, denne som inte är en, vilket många tror utan de finns utplacerade på olika håll. Trots det känner de flesta till att den huvudsakliga anledningen till julfirandet faktiskt är Jesu födelse. Fast tomte och jul är sammankopplade, men det finns en fejkad och en riktig. Att många föräldrar övertagit rollen ”som hjälpreda” och delar ut egna är en ”nymodighet”.

snogube

Förr hade folk sällan råd med inköp och då hade Tomten brådare tider. Så Tomten och Jultomten inte är samma sak även om båda är en förebild för dagens Jultomte. Tomten är ett mytologiskt väsen i skandinavisk folktro. Han höll vakt på gården och ansågs allmänt som snäll, men om man inte gjorde som han ville kunde han ställa till med alla möjliga slags rackartyg. Vad han sedan gjort, gör, finns inom oss och det vi lägger till som vi tror på, för Tomten vill vara hemlig.

Tidig koll, kommer igen, om TV på julafton.

TV-översikt över Julafton, jag tittar på flera kanaler.
Svt:s julvärd dyker upp mellan programmen, 14.55 första gången före Kalle Anka.
Julkalenderns sista del sänds på Svt1 08.45 – Selmas saga och reprisen 14.45 och 18.45. SVT1 vidare, Kalle Anka kl 15, kl 16.10 Kan du vissla Johanna? 17.10
Tomten – en vintersaga. 19.00 – Karl-Bertil Jonsson – ett måste för många. 20.00
Sune i fjällen. 21.30 – Svensson, Svensson. 00.00 – 00.50 – Julhyllning till ABBA.

Svt2: 21.30 – 23.15: Midnattsmässa från Rom.
TV3 har filmer på rad, serier och TV4: 16.00 – TV4s julvärd: Bengt Magnusson. 21.05 Tomten är far till alla barnen.

Ser över fler kanaler efter guldkorn, men det är film och program med julkänslor. Kanal 5: 18.00 – Ett päron till farsa firar jul. Barnkanalen: 06.30 – Alla vi barn i Bullerbyn. 17.20 – Emil i Lönneberga.

Julaftons-TV med Kalle?
Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul.
Den 19 december 1958 sändes i USA ett program med namnet From All of Us to All of You. Det var Disney som hade klippt ihop populära scener med sina mest populära karaktärer som ett sätt att sparka igång julfirandet.

Föga kunde man då tro att just detta program skulle visas världen runt varje år från och med början av 1960-talet. I Sverige var det premiär för ”Kalle Anka på Julafton” år 1960. Bengt Feldreich var berättarröst och sedan dess har programmet i princip sett likadant ut, år efter år.

christmom

Mer om julen varje dag…

Källor:
aftonbladet.se
faktoider.nu
aspera.nu
sv.wikipedia.org
nibelius.blogg.se
jultradition.se
home.swipnet.se/~w-53648
wikihow.com
thelivingmoon.com
en.wikipedia.org
juligen.se
tomtar.bloggparaden.se
fragaprasten.nu
egna samtal/intervjuer

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

2 thoughts on “Tomten finns – den första som Biskop Nikolaus – och julaftons-tv…

  1. Dina skrivelser är så trevliga att läsa Tack du fina vän 💜 💖

    Liked by 1 person