Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Första historiska ursprungstomten och – recept på en god julmacka…

homo-floresiensis

4 december. Många undrar när de första tomtarna började dyka upp. Spekulationerna har uppkommit efter fyndet av den förhistoriska minimänniskan Homo floresiensis på ön Flores. Den är en meter hög och skäggig, precis som våra svenska tomtar som smyger runt husknutarna till jul. Upptäckten av det småväxta människosläktet i Indonesien leder tankarna till julens sagoväsen. Kanske handlar det inte bara om fossil.

Enligt hövdingen i byn Boawae finns det fortfarande små varelser av folkslaget i djungeln. Så sent som för något år sedan sägs några bybor ha fångat en meterhög kvinna – som dock lyckats smita. Här har vi alltså tomten, livs levande på andra sidan jordklotet. Med förmåga att bygga färdmedel för långväga resor. (Homo floresiensis måste ha kommit till ön per båt) fanns kvar åtminstone så sent som för bara 12 000 år sedan. Arten är en dvärgform, mycket mindre än alla andra arter i släktet Homo.

tomtelinjen1

Skelett och kvarlämningar efter floresiensis har endast hittats på den indonesiska ön Flores. Trots att Homo floresiensis hade en betydligt mindre hjärna än Homo sapiens, är de funna stenverktygen helt i klass med verktyg som vårt eget släkte tillverkade vid samma tidpunkt. Huruvida gruppen är en egen art separat från både Homo erectus och andra kända hominider, eller endast en stam med dvärgväxt, har ännu inte slutligt fastställts, men oberoende forskare har, funnit starka belägg för att den är en egen art.

De första, och hittills enda kända fynden, upptäcktes 2004 av en australisk grupp forskare. Bilden är en jämförelse mellan vår nutida människa och denna funna. Och den lär ha varit lika skygg som de svenska vättarna på landsbygden. Så, äntligen!!?

julmacka

Idag ett gott tips. Julmacka med rödbetssallad och skinka.

En god macka 🙂
Tid: 10 min Portioner 2 portioner

Ingredienser:
    bröd av valfri sort, gärna mörkt bröd eller julvörtbröd eller rågkakor
    bregott eller annat bredbart smör
    2 st salladsblad
    julskinka i skivor
    1-2 dl rödbetssallad
    ev. 4-8 st köttbullar
    ev. persilja

aaatomtemove

Laktosfritt – Välj laktosfritt bröd och laktosfri rödbetssallad.
Glutenfritt – Välj glutenfritt bröd.
Vegetariskt – Ta bort eller byt ut skinkan mot några grönsaker.

Gör så här:
    Bred mackorna med t.ex. bregott. Lägg på salladsblad. Lägg på skinka. Bred på rödbetssallad.
    Om du vill ha köttbullar: halvera dessa och lägg dem med snittsidan ned ovanpå rödbetssalladen.
    Garnera gärna med persilja.
    Om man har tunna mackor, lägg pålägget på hälften av mackorna och lägg sedan en macka utan pålägg över så att det blir en dubbelmacka. Om man använder en stor polarkaka, lägg pålägg på hälften och vik ihop.

Läste igår om en undersökning, s.k. experter hm, som tyckte att man ej ska få barn tro på Tomten. Det skulle kunna hämma dem. Jag tror ännu på Tomten och ser ingen nackdel, med åren ser man mer klart. De svenska som svarat var 80% cirka för att de SKA få tro, i fred 🙂 9 dagar till Lucia, har du övat på sången och passar särken 🙂

Källa:
aftonbladet.se
sv.wikipedia.org
recepten.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.