Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Jill Johnson, med country-pop som gjort succé, TV4 ikväll…

jill

Countrykvinnan som ler som få människor i branschen. Charmig och med en bra röst, tycker jag, som minns hennes genombrott. Vem är Jill? Fakta. Jill Anna Maria Werner Johnson, folkbokförd Johnsson, född och uppvuxen, i maj 1973 i Ängelholm, är en svensk countrysångerska och låtskrivare.

I ”Så mycket bättre” möter vi henne som värd på lördag, 3 december. Tidigare minns vi hennes låttolkning av den hemliga separationen.
”Alla förstår säkert att det är en stor sorg”.
”Under inspelningarna av programmet i somras bar Jill på vissheten om att hon och maken Håkan Werner skulle separera efter 17 år tillsammans. Ett par vars kärlek tagit slut.”

”Samtidigt berättar hon att hon och hennes man har behövt kämpa för sin relation. Hur många klarade 20 år och är de varandra nära fortfarande? Jag och min man separerade i början av året och har bott på varsitt håll till och från under sommaren.”

Jill Johnson – Heartbreak Hotel
https://www.youtube.com/watch?v=Tfq5_P14JY4

Som 12-åring antogs hon som vokalist i en countrygrupp, Tomboola Band, som turnerade i Danmark och Norge. Hon debuterade på en countrygala i Danmark vid 14 års ålder. 1986 medverkade hon även i Barnens dags talangjakt, nya ansikten. Några år senare fick hon ett svenskt skivkontrak, hon sjöng även på två låtar med dansbandet Jan Andys.

jill_johnsosex

Som 20-åring sjöng hon covers med ett band från Helsingborg, hon fick skivkontrakt och 1996 resulterade det i hennes debutalbum Sugartree. Titelspåret blev en hitlåt i Danmark, och albumet gick in på första plats på danska topplistan.

1996 spelade hon in melodin ”Kommer tid, kommer vår” i duett med Jan Johansen, och den blev en stor radiohit i Sverige. Med den fick hon för första gången in en melodi på Svensktoppen, och de två for ut på folkparksturné.

Det stora genombrottet kom med vinsten i den svenska Melodifestivalen 1998, där hon deltog med låten ”Kärleken är”, finstämd och vacker, som slutade på 10:e plats i ESC 1998. Sångtexten var inspirerad av stämningen efter det att prinsessan Diana omkom i en bilolycka i Frankrike den 31 augusti 1997. 10 maj 1998 släpptes hennes andra album, När hela världen ser på, och en framgångsrik turné följde.

I mitten av 1999 for Jill Johnson till Los Angeles för att skaffa material till sitt kommande album. I Sverige arbetade hon med Andreas Carlsson. I november 2000 släpptes hennes tredje album, Daughter of Eve, med låtar som ”Daughter of Eve” och ”Secrets of My Life”. Hon skaffade sig senare förlagskontrakt i Nashville, 2002 resulterade det i albumet Good Girl. Danmark är också ett land där hon erhållit stor popularitet.

2003 deltog hon igen i Melodifestivalen, med den countryinfluerade pop-schlagerlåten ”Crazy in Love”. Bidraget slutade på fjärde plats i finalen i Globen, men blev en stor hitlåt, bland annat på Svensktoppen. Under åren efter det har hon turnerat och spelat in nytt material. Hon har flera gånger rest till den för countrymusik berömda orten Nashville.Flera album utgivna och turneér.

Jill Johnson mottog även en Grammis 2003 inrättade kategorin ”Årets schlager/ dansband. ”Rhapsody in Rock” på Nya Ullevi inför 43 000 personer den 9 augusti 2003. Senare under 2003 for hon till Nashville för att färdigställa albumet Roots and Wings, som släpptes den 26 november 2003. Med sig på den sista resan inför albumsläppet hade hon ett filmteam, som gjorde en dokumentär om Jill Johnson som sändes i TV4 i januari 2004. Albumet fick bra kritik, och sålde guld på mindre än två veckor och platina kort därefter.

I april och maj 2004 åkte Johnson och hennes musiker runt på unplugged-turnén Roots and Wings i konserthus runt om i Sverige. Mycket publik kom, och de fick bra kritik för mixen av country och anekdoter från Nashville. I mitten av 2004 medverkade hon i Rhapsody in Rock igen. Samma år spelade hon även in ”Last Thing on My Mind” i en duett med Ronan Keating.

Senare under 2004 hade Disneyfilmen Home on the Range premiär i Sverige under titeln Kogänget och Jill Johnson sjöng då de svenskspråkiga versionerna av sångerna ”Little Patch of Heaven” (som ”Mitt paradis på Jorden”) och ”Will the Sun Ever Shine Again?” (som ”Ska det nånsin bli sol igen?”).

2005 var hon tillsammans med Mark Levengood programledare för finalen av Melodifestivalen 2005 i Globen. I december 2005 släppte hon julalbumet The Christmas in You, som spelats in med musiker i Nashville. Albumet innehöll både nyskrivna melodier och hennes egna favoriter. I samband med detta gjorde hon en egen julshow i ”Hasses Lada”, och en massa annat.

2006 spelade hon sig själv i långfilmen Heartbreak Hotel av Colin Nutley, i mitten av året for hon ut på turnén Rocktåget med Thomas Ledin och Andreas Johnson.

Hemsida:
http://jilljohnson.se/

jill-johnson-sa-mycket-battre-kopia

Stort är att hon inom Nashvilles musikliv och på hennes album medverkade Buddy Miller, Rebecca Lynn Howard, Lauren Lucas, Stephanie Chapman och Pat Mc Laughlin som körsångare. ”Cowboy Up” blev första singel ut.

2007 släppte hon Music Row, ett coveralbum inspelat i Nashville. Albumet, som sålde guld i Sverige, innehöll tre duetter: ”Why’d You Come in Here Looking Like That” med Nina Persson, ”Tumbling Dice” med Kim Carnes och ”To Know Him is to Love Him” med Lisa Miskovsky. Första singel ut, och den stora hitlåten från albumet, var dock ”Angel of the Morning”.

Hoppar till mer nutid?
2010 släppte hon samlingsboxalbumet The Well-Known And Some Other Favourite Stories. 2011 släppte hon julalbumet Välkommen jul, samt medverkade i SVT:s Luciafirande där hon framförde sångerna ”Away in a Manger” och ”I väntan på julen” (”Greensleeves”).

I januari 2014 hade Jill Johnsson premiär på sin första egna krogshow Jill på Hamburger Börs i Stockholm. Och samtidigt, sändes den programserien Jills veranda på SVT1. De sex programmen var inspelade i Nashville med Jill som värdinna och svenska artister som gäster. Hon vann Kristallen 2014 som ”årets kvinnliga programledare”.

Som ovan nämnts är Jill separerad från sin make sedan i början av 2016. Johnson skulle flytta till Borås den 1 oktober. Tillsammans har paret döttrarna Havanna (född 2004) och Bonnie Lee (född 2010).

Priser och utmärkelser? Fler?
2003 – Ulla Billquist-stipendiet
2014 – Kristallen för Jills veranda i kategorin ”Årets realityprogram”

Framträdanden:  (urval)
1998 – Jill uppträder vid Amnesty-galan och jubileumsgalan Länge leve musiken
2006 – Jill gästar Tomas Ledins Rocktåget under mitten av året.
7 juli 2010 – Sommarpratare i SR P1.
 2016 – medverkan i Så mycket bättre på TV4.

En duktig artist som valt sin egen musik och bana.

Källor:
sv.wikipedia.org
aftonbladet.se
jilljohnson.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.