Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Tomten och juletid – om att ”tro” på honom, gåvotips och annat…

2 kommentarer

tomteverkstad
Dag 3. 2 december 🙂
Många av oss har inte december- julväder ännu, men det är lång tid kvar.

Idag ska jag återge en berättelse från USA, om en flicka som hette Virginia och som trodde på tomten. Hennes vänner sa att han inte fanns, så hon vände sig till sin far.

Lite bakgrundsfakta om den. Hos familjen O’Hanlon i New York på slutet av 1800-talet var det tradition att skriva till tidningens frågespalt när man ville ha ett avgörande svar på en fråga. Virginia O’Hanlon (1889-1971) som då var åtta år frågade sin far läkaren Philip O’Hanlon om tomten verkligen finns. Hon tvivlade eftersom hennes vänner sagt att han inte existerar. Pappan föreslog att hon skulle skriva till The Sun som vid den tiden var en prominent tidning i New York där familjen bodde på Manhattans Upper West Side. Så NU vet vi.

Svaret om Tomten finns löd::
”Virginia, dina små vänner har fel. De har påverkats av skepticismen i en skeptisk tid. De tror inte, såvida de inte ser. De tror att inget kan finnas som inte kan förstås av deras små hjärnor. Allas förstånd, Virginia, må det vara mäns eller barns, är små. I detta, vårt storslagna universum, är människan blott en insekt, en myra, om man jämför med den gränslösa världen omkring henne, eller jämför med ett förstånd som är förmöget att fatta all kunskap och sanning.

Ja Virginia, jultomten finns. Han finns lika säkert som kärlek, frikostighet och fromhet finns och du vet att dessa ting finns i överflöd och ger ditt liv dess största skönhet och glädje. Ack, hur dyster vore icke världen om icke tomten fanns! Lika dyster som funnes det inga Virginior. Då funnes ingen barnslig förtröstan, ingen poesi och ingen romantik som gjorde tillvaron uthärdlig. Vi hade ingen njutning, förutom den vi kan känna och se. Barndomens eviga ljus som uppfyller världen skulle utsläckas.

Inte tro på tomten! Du kunde lika gärna inte tro på feer! Du skulle kunna få din far att leja karlar att undersöka alla skorstenar på julafton för att fånga jultomten. Men även om de inte såg tomten komma, vad skulle det bevisa? Ingen ser jultomten, men det bevisar inte att han inte finns.

De mest verkliga tingen i världen är de som varken barn eller vuxna kan se. Har du någonsin sett älvorna dansa i gräset? Naturligtvis inte! Men det bevisar inte att de inte finns där. Ingen kan begripa eller förstå alla de under i världen som icke synes eller som är omöjliga att se.

Du kan ta isär barnets skallra för att undersöka vad det är som låter. Men den osynliga världen täcks av en slöja som inte ens den starkaste man – inte ens alla de starkaste män som någonsin levat – skulle kunna riva sönder. Bara tillit, fantasi, poesi, kärlek och äventyr är det som kan föra förhänget åt sidan och visa upp den överjordiska skönhet och prakt som döljer sig bakom.

Åh, Virginia! I hela denna värld finns inget annat som är verkligt och bestående.
Ingen jultomte! Tack gode Gud! Tomten lever – och lever för evigt.
I tusen och åter tusen år kommer han framgent att glädja alla barnahjärtan.”

aaatomtemove

Förslag på julfilmer, köpa, hyra – se:
Barnsorten:
Mupparnas julsaga
Trolltyg i tomteskogen
Rudolf med röda mulen (1964)
Astrid Lindgrens Jul
Sunes Jul
& så finns de flesta julkalendrar köpa.

Min favorit är, Chevy Chase i Ett päron till farsa firar jul, och
– för barnen julkalendrar som Sunes jul en klassiker som står högt upp liksom Pelle Svanslös.

Dagskalendern?
Göteborg har fem grader på dagen och lite sol. Namnsdag har  Beata och Beatrice, Laos nationaldag, denna dag 1981 – föddes Britney Spears, amerikansk sångerska.

julkort

Vill du ge gåvor till ensamma och sjuka, exempel. Har tagit bort någon oseriös och någon som drabbats av bedragare, men dessa verkar bra. Giving People, mest organiserad – Mathjälpen, Julklappssäcken (till barn i Ukraina), Skånehjälpen. Återkommer med hjälporganisationer…

Länkar:
www.givingpeople.se
www.mathjalpenisverige.se
http://barnmissionen.se/sveriges-storsta-julklappssack/
https://www.facebook.com/skanehjalpen/

Källor:
aftonbladet.se
moviezone.com
sv.wikipedia.org
nibelius.blogg.se
jultradition.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

2 thoughts on “Tomten och juletid – om att ”tro” på honom, gåvotips och annat…

  1. 😂😂😂 Hämta granen – Ring Chevy så fixar det sig .. Hahaha nu fick jag den bilden .. Tackar 🙏

    Liked by 1 person