Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Tomtens månad, skriv till honom, tips och – om julkort-seden…

Detta bildspel kräver JavaScript.

Dag 2. Från och med igår ska jag varje dag till julafton berätta någonting om Tomten, den som JAG är övertygad finns. Idag tomtetips! Hjälp eller tipsa ditt barn!
Framöver också film och tips från TV, men mest ska vi gräva fakta. Självklart skriver jag om det vanliga, känt och okänt folk också. Julkalendern som började idag tyckte jag hade allt. Saga, mys och spänning, var finns Tomten? Högsta poäng av mig efter avsnitt 1.

Idag om du är snabb så kan du skriva till tomten och få svar. Om det är den tomten jag syftar på som vi vet i skogen spelar mindre roll. En fin tradition som är på väg försvinna, både genom att Posten inte är sig lik längre och tekniken, läs nätet, gör att många väljer skicka mejl. Vill man kan man rita ett och måla själv på kartong och skicka, mer personligt.
Varje år skickas omkring 25-40 miljoner julkort med posten i Sverige. Man kan även ringa på hem- eller mobiltelefon (kanske sms eller mms) och överraska? En bra idé med julkort, om man missar skicka i tid, lägg kortet i kuvert och sätt på brevporto så går det normalt på en dag.

Sedan 40-talet har breven skickats till Tomten på Posten. Först var det posthuset på Skansen som skötte det praktiska. Men sedan 1983 kom Tomtens brev till Tomteboda. Numera hanterar PostNord breven till tomten och alla barn som lämnar sin adress får en hälsning till svar. Förut en liten gåva, men ser inget mer, tomten har dålig ekonomi?

Du kan posta ditt brev på en vanlig brevlåda. Förut kunde man skicka email, men jag ser ingen info om det längre. Och OBS.
Alla brev som det står ”Tomten” eller ”Santa Claus” på kommer fram. Oavsett. Den som vill ha svar innan jul bör skicka in sin lista innan lucia.
 
Om man vill skriva brev till Jultomten skall man skriva till:

Tomten
173 00 Tomteboda

Färre barn än tidigare skickar sina önskelistor till Tomten. Breven hamnar i Småland, där tomtens medhjälpare hjälper till att svara på dem. Vanliga önskningar från barn i Sverige är skällande leksakshund, spel och lego. Asiatiska barn önskar sig oftare lycka, hälsa och välgång.

Tomten i Tomteboda får önskelistor och presenter, med allt från kartor och tips. Det är främst barn från Sverige som skriver men också från resten av världen.

Extra-info om Vättar:
I skogen bor vättarna (småtomtar kallade av flera), men även andra. Småtroll, dvärgar, tomtegubbar, gårdstomten, pysslingar, brunnsgubben, älvor, alver, Mara, di sma undar jordi, vittra, skogsrå, huldra, Näcken, Lindorm, myling, lyktgubbar, irrbloss, hamnskiftare med flera. De ska vad som sägs samsas med alla djur… Så det finns olika sorters tomtar, släktingar kan man kalla dem.

Till en början delade man själv ut julkorten, men snart kom de att distribueras via postverket. Julkortskrivandet var först en överklassföreteelse som sedan spred sig nedåt i folklagren. Efter 1897 års utställning i Stockholm blev jul- vykortsskrivandet så populärt att det sägs att 1903 års ståtliga huvudpostkontor på Vasagatan i Stockholm bekostats av inkomsterna från vykortsportona.

Tomten skriver brev!!!
Överraska barnen med ett personligt brev från Tomten! Du stöder samtidigt Rädda Barnen. 159 kr – se hos: https://tomtebrevet.se/

När det blir kallare.
Vintertips – islyktor

Med hjälp av en rund plastburk, t ex en kakburk och en plastmugg kan man göra vackra islyktor. Ställ muggen i mitten av burken och lägg i en tyngd, t ex sten eller liknande. Fyll på med vatten mellan burken och muggen. Om man vill ha islyktor med färg, tillsätter man bara vattenfärg i vattnet innan man fyller på. Dekorera sedan med att sticka ner några kvistar eller blad i vattnet.

Kottar av humle blir också vackert. Låt stå ute att frysa till is eller lägg i frysen. Spola sedan varmt vatten i muggen och på utsidan av burken så lossnar de lätt.
Vill man göra större lyktor kan man använda sig av en större och en mindre plasthink. Tillvägagångssättet är detsamma.

Dagskalendern?
Göteborg har plusgrader, smågrått. 1 december 1966 – 50 år sedan idag – Julbocken i Gävle sätts på plats för första gången. En tradition som spårat ur.
Imorgon återkommer jag med mer fakta och annat, Tomten och julen…

Källor:
aftonbladet.se
faktoider.nu
aspera.nu
sv.wikipedia.org
nibelius.blogg.se
jultradition.se
home.swipnet.se/~w-53648
wikihow.com
thelivingmoon.com
en.wikipedia.org
juligen.se
tomtar.bloggparaden.se
egna samtal/intervjuer

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.